Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΙΜΟΥ

Σήμερα το όνειρο γίνεται πραγματικότα.

Σήμερα αρχίζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σεμνότητα να ιερουργεί αυτός ο χώρος.

Η επισημότητα και η πανηγυρικότητα που δίνει η παρουσία όλων την ώρα αυτή μέσα στον λαμπρό εκκλησιαστικό αυτό χώρο, με υποχρεώνουν, να πω δύο λόγια ευχαριστίας ως πρόεδρος του συλλόγου της περιοχής που ξεκίνησε αυτό το έργο και μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου και του οικοδομικού συνεταιρισμού.



Πρώτα θα ευχαριστήσω την προστάτιδα μας,Παναγία την Μυρτιδιώτισσα που μας βοήθησε να ολοκληρώσουμε το μεγάλο αυτό έργο και όλους όσους συνεισφέρανε και συμβάλανε με κάθε τρόπο εις το έργο αυτό και σήμερα πιστεύω ότι αισθάνονται υπερήφανοι.

Επίσης να αναπολήσουμε και αυτούς που δεν είναι σήμερα κοντά μας να δουν ολοκληρωμένο τον ναό που αυτοί άρχισαν με πίστη και ελπίδα.

Ποίος μπορεί να μην δακρύσει όταν φέρει στην μνήμη του τον ακούραστο Νικήτα με την Ελένη την Φιλοσοφώφ,τον πάντα γελαστό Γιώργο Καρύδη, την Μαρία Χατζαντωνάκη,τον Δημήτρη τον Παπαλουκα και τόσους άλλους.

Ας ανατρέξουμε και στην ιστορία αυτού του ναού.

Το 1983 ο πολιτ. εξωρ. Σύλλογος της περιοχής μας με αίσθημα ευθύνης και συνέπεια ξεκίνησε τις νόμιμες διαδικασίες με την ιερά Μητρόπολη Ν.Σμύρνης,τον δήμο Αλίμου και τον οικοδομικό συνεταιρισμό για την ίδρυση ενοριακού ναού και την παραχώρηση οικοδομικής έκτασης προορισμένης για το Ναό.

Το 1985 έπειτα από πολλές προσπάθειες με προεδρικό διάταγμα εγκρίθηκε η ίδρυση ενορίας ανήκουσα στην ιερά Μητρόπολη Ν. Σμύρνης.

Το 1986 πραγματοποιήθηκε λαμπρή τελετή Αγιασμού με αφορμή τη μεταφορά του θεμέλιου λίθου από το μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας των Κυθήρων.

Το 1990 άρχισαν οι εκσκαφές και στις 2 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους ετέθη ο θεμέλιος λίθος που είχε μεταφερθεί το 1986 από τα Κύθηρα στο μέσον του ιερού ναού[θέση Αγίας Τράπεζας] από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ν. Σμύρνης κυρό Αγαθάγγελο, παρόντος και του Πρέσβη των Η.Π,Α.στην Αθήνα Μαίκλ Σωτήρχου ο οποίος κατάγεται από τα Κύθηρα.

Τον Φεβρουάριο του 1995 πραγματοποιείται η δενδροφύτευση του ναού με συμμετοχή κατοίκων της περιοχής.

Και στις 16 Απριλίου του ιδίου έτους ύστερα από μία συγκινητική αυτοεπιστράτευση,ο κάτω ναός άνοιξε διάπλατες της θύρες του και έγινε η έναρξη λειτουργίας του.

Και σήμερα έγινε το θαύμα έπειτα από εθελοντική εργασία και ανιδιοτελή προσφορά,έπειτα από αγώνες και αγωνία ολοκληρώνεται αυτό το αριστούργημα.

Θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσουμε,της υπηρεσίες του δήμου Αλίμου και ιδιαιτέρως τον δήμαρχο τον Θάνο τον Ορφανό που είναι πάντοτε συμπαραστάτες και βοήθησαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, το οποίο αποτελεί λαμπρό οικοδόμημα λατρείας των κατοίκων της ενορίας και Μητρόπολη των απανταχού Κυθηρίων και φιλοκυθηρίων.

Γιάννης Βάρδας