Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Να παραμείνουν τα θετικά μέτρα της ΚΟΑ για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οίνων ζητάει ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας

Ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας, συνεταιριστές και ιδιώτες οινοποιοί, ζητάει να παραμείνει η ειδική ΚΟΑ του Οίνου και να μην ενσωματωθεί στην ΚΑΠ.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης «έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα, αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα μετεξελιχθεί η ΚΑΠ, ούτε έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με το κρασί στην ΚΑΠ μετά το 2013.

Εμείς ήδη έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Πάντως οι συνεταιριστικές οργανώσεις, της Ευρώπης και της Ελλάδας, θεωρούν ότι ανεξάρτητα αν ενσωματωθεί ή όχι η ΚΟΑ οίνου στην ΚΑΠ, είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν μέτρα, που θα επιτρέπουν στους παραγωγούς να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην διατροφική αλυσίδα».

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η ΚΟΑ του Οίνου περιέχει θετικά μέτρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οίνων, όπως η Ενιαία Ενίσχυση, η αναδιάρθρωση, οι αποστάξεις και η προώθηση.

«Τα μέτρα αυτά, πρέπει να διατηρηθούν», τονίζει ο κ. Κορδοπάτης «αφού για παράδειγμα η Ενιαία Ενίσχυση, διασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα στους αμπελοκαλλιεργητές και πρέπει να είναι στοχευμένη στις μικρές έως τις μεσαίες εκμεταλλεύσεις, που πληρούν όρους βιωσιμότητας και να χορηγείται αυστηρά και μόνο σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Επίσης η αναδιάρθρωση, επιτρέπει στους παραγωγούς να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στη ζήτηση της αγοράς, οι αποστάξεις είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ρύθμιση των προσφερόμενων ποσοτήτων στην αγορά και η προώθηση, συμβάλλει στο να ανακτηθούν και να αυξηθούν μερίδια αγορών».

Η πρόσφατη οικονομική κρίση, έχει αρνητικές επιπτώσεις, στον τομέα οίνου και γενικά στον αγροτικό ευρωπαϊκό τομέα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2009, η αξία της ευρωπαϊκής παραγωγής οίνου παρουσίασε μείωση της τάξης του 4,3% και οι τιμές που έλαβαν οι γεωργοί, ήταν μειωμένες κατά 5,3%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η πτωτική τάση των γεωργικών τιμών δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κρίση. Οι τιμές στην γεωργική παραγωγή ακολουθούν μια πτωτική τάση, αντίθετα με τις τιμές καταναλωτή και τις τιμές των συντελεστών παραγωγής που αυξάνουν κάθε χρόνο. Εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στον αμπελοοινικό τομέα, ένα σημαντικό μέρος από τους ασχολούμενους σ’ αυτόν έχουν εγκαταλείψει την παραγωγή και αρκετοί αμπελουργοί επέλεξαν την εκρίζωση. Στο σύνολο της τριετίας 2008/2010 περισσότερα από 170.000 Ha, εκριζώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να ισχύσει μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική, εστιασμένη ιδιαίτερα στον πρώτο πυλώνα, η οποία επιτρέπει την σταθερότητα της αγοράς για τους καταναλωτές και τους γεωργούς, καθώς και μια διαρκή παραγωγή, απασχόληση, οικονομική βιωσιμότητα της υπαίθρου δηλαδή των ¾ και περισσότερο του εδάφους της Ε.Ε. Για να γίνει αυτό, ο τομέας έχει ανάγκη από αξιόπιστο και συνεπή προϋπολογισμό και εξειδικευμένα μέτρα.

Η αναθεώρηση της ΚΟΑ Οίνου, έχει καταργήσει με ή χωρίς μεταβατική περίοδο, τα μέτρα προσαρμογής της προσφοράς στη ζήτηση. Είναι αυτά ακριβώς τα μέτρα (δικαιώματα φύτευσης κλπ.), που είναι αναγκαία, για να σταθεροποιηθεί η αγορά και να μειωθεί η μεγάλη διακύμανση των τιμών. Για το λόγο αυτό η αναθεώρηση της νομοθεσίας του τομέα στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2013, οφείλει να εισάγει αυτόν τον τύπο μέτρων.

Τέλος, ο διάλογος για την πολιτική ποιότητας δεν μπορεί να γίνει με αποσυνδεδεμένο τρόπο από το διάλογο για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013. Είναι αναγκαίο, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, να διαθέτουμε, ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο, για όλους τους τύπους των οίνων.

Όσον αφορά την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), του υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γ. Κουτσούκου, στην οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ένταξης και ο τρόπος πληρωμής των δικαιούχων του προγράμματος «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα», η ΚΕΟΣΟΕ υποστηρίζει ότι κινείται προς θετική κατεύθυνση. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ «το θετικό της νέας ΚΥΑ είναι ότι αν ένας αμπελουργός εκτελέσει όλες τις δράσεις κατά το πρώτο έτος (μέχρι τις 10 Ιουνίου) δεν θα χρειαστεί να καταθέσει εγγυητική επιστολή.

Αυτό ήταν κάτι που ζητούσαν οι αμπελουργοί. Αν βέβαια ο αμπελουργός κάνει την αναδιάρθρωση σε δύο χρόνια, τότε θα πρέπει να καταβάλει εγγυητική για τις δράσεις που θα πάρει προκαταβολή όπως ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια».
------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
------------------------------------------