Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Κ. Σκανδαλίδης: Στις αρχές του 2011 η δημιουργία του «Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης» έρχονται και τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης

Απάντηση στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης η οποία υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα προς την Ε.Ε. για συγχρηματοδότηση του ΤΕΜΠΜΕ αγροτών, δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα «ΑγροΤύπος».

Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, αυτή τη στιγμή γίνονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., ώστε να συσταθεί το «Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Μέσω του Ταμείου αυτού θα παρέχονται χρηματοοικονομικά εργαλεία και προϊόντα υπέρ των γεωργών, κατόχων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και υπέρ των βιώσιμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, οι οποίοι επενδύουν σε σχέδια βελτίωσης και σε μεταποιητικές μονάδες.

Υπολογίζεται ότι θα είμαστε έτοιμοι στις αρχές του ερχόμενου έτους. Ήδη έχω υπογράψει τη σχετική απόφαση για να κινηθούν οι διαδικασίες», αναφέρει ο υπουργός.

Παράλληλα ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι: «Επειδή ακούστηκε ότι τίποτε δεν έχει γίνει με το λεγόμενο «αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ» για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν υπάρχει κάτι που να έχει κατατεθεί στην Ε.Ε., σε αντίθεση με ότι έχει γίνει για το Ε.Π. Αλιείας, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για την τροποποίηση των δύο Προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται ο χρόνος προετοιμασίας και εφαρμογής».

Επίσης σύμφωνα με τον υπουργό το «Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης» θα βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και θα βοηθήσει τελικά στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στην απορρόφηση δηλαδή και στην καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης

Σε άλλη ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι θα γίνει με τα μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης τα οποία οι αγρότες αναμένουν και το Υπ.ΑΑΤ είχε δεσμευθεί ότι θα «ανοίξουν» σύντομα, ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει: «Η καθυστέρηση στα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης οφείλεται κυρίως σε γραφειοκρατικές δυσκολίες, οι οποίες πλέον έχουν ξεπεραστεί καθώς και στην πρόθεσή μας να εντάξουμε στο μέτρο αυτό νέες, σύγχρονες και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, όπως η χρήση των ΑΠΕ από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Οι διαδικασίες αυτές έχουν πλέον ολοκληρωθεί και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για την προκήρυξη. Ο σχεδιασμός μας είναι να γίνει άμεσα μια πρώτη προκήρυξη. Οι επόμενες προκηρύξεις θα πραγματοποιηθούν αφού ολοκληρωθεί η εξειδίκευση των Σχεδίων Βελτίωσης και εντοπισθούν συγκεκριμένες ανάγκες, όπως η εξοικονόμηση αρδευτικού ύδατος, η ενίσχυση της αγελαδοτροφίας κ.λ.π.»
----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------