«Εφιαλτικές» για τους αγρότες της Κρήτης είναι οι εικόνες που αποκαλύπτονται στο σταδιακό λιώσιμο των χιονιών τα οποία κάλυψαν μεγάλες περιοχές με καλλιέργειες, κυρίως σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Σε όλες σχεδόν τις ημιορεινές περιοχές από τον συνδυασμό των σφοδρών χιονοπτώσεων με χαλάζι και ανεμοθύελλες, όπου έχει προχωρήσει αρκετά το λιώσιμο των χιονιών, οι ελαιοπαραγωγοί με απόγνωση διαπιστώνουν πως φέτος με το ζόρι θα καταφέρουν να έχουν λάδι για την οικογένειά τους !!
Τα κλαδιά των ελαιόδεντρων έχουν τσακίσει από το βάρος του χιονιού, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς πάνω από το 50% του ελαιοκάρπου που ήταν στα δένδρα έπεσε και από χαλάζι και ανέμους και στην συνέχεια θάφτηκε από το χιόνι.
Σημαντικές όμως φαίνεται να είναι οι ζημιές και τα κηπευτικά σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες οι οποίες αυτή την περίοδο είναι στο στάδιο της συγκομιδής.
Σε ορισμένες περιοχές τα θερμοκήπια έσπασαν από το χιόνι, ενώ σε άλλες οι συνεχείς και πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση δυσκόλεψαν τους παραγωγούς στο να χρησιμοποιήσουν θερμάνσεις. Επιπλέον οι χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες σύμφωνα με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Ηρακλείου κ.Γιώργο Ντισπυράκη έφτασαν στο Τυμπάκι και στην Μεσαρά στους 2-3 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή οι οποίες θα φανούν στις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ άγνωστες – προς το παρόν – είναι οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, των σφοδρών χιονοπτώσεων που κάλυψαν όλες τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Κρήτης. Στις περισσότερες από αυτές οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν ακόμη να μεταβούν στις στάνες στις οποίες βρίσκονται εγκλωβισμένα ζώα, ενώ μεταφέρουν οι ίδιοι περπατώντας για κάποια χιλιόμετρα ζωοτροφές προκειμένου να σωθούν τα αιγοπρόβατα. Πάντως η εκτίμηση είναι πως όσα αιγοπρόβατα δεν ήταν σε στάβλους, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα έχουν καταφέρει να επιζήσει.
Την ίδια ώρα και ενώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι περιμένουν τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ προκειμένου να γίνουν οι εκτιμήσεις και εξατομικεύσεις των ζημιών, ο ΕΛΓΑ αδυνατεί προς το παρόν να κάνει τις εκτιμήσεις, καθώς ναι μεν σε αρκετές περιοχές υπάρχει ακόμη πολύ χιόνι, αλλά το κυριότερο είναι πως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό.
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ Κρήτης, ο οργανισμός σε ολόκληρο το νησί διαθέτει 25 γεωπόνους και κτηνιάτρους, οι οποίοι σίγουρα δεν επαρκούν για έγκαιρες εξατομικευμένες εκτιμήσεις ζημιών. Μάλιστα χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΟΑΣΝΗ κ.Γιώργου Τζωρτζάκη : « Ο πρωθυπουργός μάς έδωσε διαβεβαιώσεις για άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών και άμεσες αποζημιώσεις. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να εργαστούν τώρα στον ΕΛΓΑ από 30 μέχρι 50 γεωπόνοι και κτηνίατροι. Τώρα θα ξεκαθαριστεί εάν οι τόσο πρόσφατες πρωθυπουργικές δεσμεύσεις γίνουν πράξη»
Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Κυριακής (12/12) και με την άφιξή του στο Ρέθυμνο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη και όπως ο ίδιος είπε « έδωσα εντολή να καταγραφούν όλες οι ζημιές και άμεσα να αποζημιωθούν οι πληγέντες».
----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
----------------------------------------------