Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Μυρτιδιώτισσας Αλίμου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευλάβειας και με θρησκευτική λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του επιβλητικού περικαλλούς Ναού Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στον Άλιμο.


Το πρωί ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, τέλεσε την Ακολουθία του Όρθρου στον υπόγειο Ναό. Ακολούθησε από τον Μητροπολίτη Ν. Σμύρνης και Αλίμου, κ. Συμεών, η Ακολουθία των Θυρανοιξίων, στη κεντρική είσοδο του Ναού, πριν εισέλθουν οι Αρχιερείς, ο κλήρος και οι πιστοί, στο εσωτερικό του Ναού.



Ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης αγίασε με άγιο Μύρο την εφέσιο εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και στη συνέχεια όλους τους χώρους του Ναού, καθώς και τα καινούργια ιερά σκεύη, πριν αρχίσει η πρώτη Θεία Λειτουργία στο Ναό.



Υπολογίζεται ότι περίπου χίλιοι άνθρωποι παρεβρέθηκαν στο μεγάλο θρησκευτικό γεγονός της Κυθηρούπολης, μεταξύ των οποίων, τρεις διατελέσαντες δήμαρχοι Αλίμου, και η έπαρχος Κυθήρων.


Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών εξήρε τη σημασία του γεγονότος των θυρανοιξίων του νέου Ναού για τη ζωή της ενορίας, συνεχάρη όλους τους συντελεστές του έργου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της Τοπικής Εκκλησίας προς τους ευεργέτες και δωρητές του Ιερού Ναού.

Μεταξύ των άλλων υπογράμμισε :      

«Έργο πίστεως και ταυτόχρονα έργο της δυνάμεως του Θεού είναι και ο περίλαμπρος τούτος Ναός, ο ναός της Ενορίας μας, αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία μας τη Μυρτιδιώτισσα. Σ᾽ αυτόν αξιωθήκαμε σήμερα Επίσκοπος, Κλήρος και λαός, να εισέλθουμε για πρώτη φορά, γεμάτοι χαρά και συγκίνηση. Σ᾽ αυτόν τελούμε αυτή την ιερή ώρα την πρώτη θεία Λειτουργία μας. Αυτή τη χαρά, τον ιερό ενθουσιασμό μας διατρανώσαμε και το πρωϊ, καθώς εισερχόμενοι επισήμως για πρώτη φορά ψάλαμε : «Τις Θεός μέγας, ως ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια μόνος» (Ψαλμ. 76, 14-15)... »

«Από Θεού άρχεσθαι» συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Αυτό οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς αυτή την ιερή ώρα. Ο,τι βλέπουν τα μάτια μας, ο,τι συνετελέσθη, είναι πρωτίστως έργο της δυνάμεως του Παντοδυνάμου Κυρίου μας και της ευλογίας της Παναγίας μας της Μυρτιδιώτισσας. Γι᾽ αυτό και πρώτιστο χρέος μας σήμερα είναι να ευχαριστήσουμε θερμά, από τα βάθη της καρδιάς μας, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και την παναγία Μητέρα Του.

Ο Θεός ευλόγησε το έργο. Θέρμανε τις καρδιές όλων μας, ώστε να το αγαπήσουμε. Μας προφύλαξε από πειρασμούς και σκάνδαλα. Και έτσι το έργο προχώρησε απρόσκοπτα. «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν».     


Για την πραγμάτωση του έργου μέχρι του ζηλευτού σημείου που βλέπουμε σήμερα, εργάστηκαν και προσέφεραν πολλοί άνθρωποι. Επώνυμοι και ανώνυμοι. Πρωτίστως οι ενορίτες μας. Όλοι αυτοί είναι οι κτίτορες του Ιερού Ναού. Και οι επιγενόμενοι θα τους ενθυμούνται με αγάπη και θα τους μνημονεύουν με σεβασμό.
Πολλοί από αυτούς την ευφρόσυνη τούτη ώρα δεν βρίσκονται κοντά μας. Αναχώρησαν ήδη από τον παρόντα κόσμο. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους. Ο φιλάνθρωπος Θεός ας ανταμείψει όλους στη Βασιλεία Του.

Αποτελεί χρέος μας την επίσημη τούτη ώρα να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και τον δίκαιο έπαινο και προς τους ζώντες. Σε όλους τους ενορίτες. Δικό σας είναι το επίτευγμα, αδελφοί μου. Χάρη στη δική σας αγάπη, τον ζήλο και τις προσφορές σας προχώρησε το έργο και έτσι φθάσαμε στη σημερινή ημέρα. Να σας ευλογεί όλους ο Θεός και να σας σκεπάζει η προστασία της Παναγίας μας.

Θερμές ευχαριστίες, τέλος, καθηκόντως απευθύνουμε στα πρόσωπα εκείνα που από το ξεκίνημα του έργου έφεραν στους ώμους τους την κύρια ευθύνη.

Προς τους εφημερίους της Ενορίας : τον π. Αθανάσιο, τον π. Δημήτριο, τον π. Πολύκαρπο. Τα κατά καιρούς μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη των Ερανικών Επιτροπών. Να έχουν όλοι τους πλούσια την ευλογία του Θεού και τη μυστική χαρά στην καρδιά τους ότι κοπίασαν με φιλοτιμία για την ανέγερση του λαμπρού τούτου Ναού».

Σύντομο χαιρετισμό στο τέλος της θείας Λειτουργίας απηύθυνε και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ. Τέλος, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Κεντικελένης ευχαρίστησε τους δύο Μητροπολίτες, τους συνεργάτες του και όλους τους ενορίτες που κοπίασαν για να φθάσει το έργο σε αυτό το ζηλευτό σημείο, αλλά και για να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο τρόπο η λαμπρή τελετή των θυρανοιξίων.