Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Μετακύλιση της αύξησης του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά «βλέπει» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων

Σοβαρά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους παραγωγούς και στους καταναλωτές από την επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α. «βλέπουν» τα μέλη Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων, λόγω της αναπόφευκτης όπως αναφέρουν, μετακύλισης της αύξησης του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, από 11% σε 13%.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή της ομοσπονδία προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Στην επιστολή σημειώνετε ακόμα ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εντός του 2010 ενώ τα οπωροκηπευτικά προϊόντα και τα φρούτα είναι είδη άμεσης καθημερινής. βιοτικής ανάγκης και η αύξηση του Φ.Π.Α. θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα, καθώς θα υπάρξει μετακύλιση της αύξησης στην τιμή του καταναλωτή. Η ομοσπονδία εκτιμά ότι θα υπάρξει άμεση περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση των προϊόντων αυτών με συνέπεια να περιοριστεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέσα σε ένα έντονα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η αύξηση του Φ.Π.Α. εκ νέου κατά 2% θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια μας να υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά σε λογικές τιμές για τον καταναλωτή και να διατίθεται η Ελληνική παραγωγή.

Παρακαλούμε για την ανάκληση της αύξησης του Φ.Π.Α. στα οπωροκηπευτικά λαχανικά και φρούτα από 11% σε 13% προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας αλλά και να μην επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα. Κατανοούμε βέβαια τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας αλλά σε καμία περίπτωση η αύξηση του Φ.Π.Α. στα οπωροκηπευτικά και φρούτα δεν θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου», αναφέρεται στη επιστολή.
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------