Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Σαρωτικές αλλαγές στη ραχοκοκαλιά του Δημοσίου

Προ των πυλών, η πρώτη σαρωτική αλλαγή προσώπων στη "ραχοκοκαλιά" της Δημόσιας Διοίκησης από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ., με 93 Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων να αντικαθίστανται βάσει νόμου.

Πυρετωδώς, η πολιτική ηγεσία του Υπ.Εσ.Δ.Α. προωθεί τις διαδικασίες, ώστε να καταστεί δυνατό λίγο μετά το Πάσχα, να έχουν τοποθετηθεί νέοι επικεφαλής στις Γενικές Διευθύνσεις, με βάση το νέο σύστημα επιλογής Προϊσταμένων. 
 
Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών, θα συσταθεί το αρμόδιο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, ενώ "στα σκαριά" είναι οι προκηρύξεις για τις θέσεις, όπως αποκαλύπτει «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Στόχος της Κυβέρνησης και αρμόδιου Υπουργείου η «αποπολιτικοποίηση» ή «αποκομματικοποίηση» του δημόσιου τομέα.

Διαδικαστικά, το πρώτο κρίσιμο βήμα έγινε ήδη. Οι Υπηρεσίες Προσωπικού σε όλο το Δημόσιο σπεύδουν να επανακατατάξουν βαθμολογικά τους υπαλλήλους, στο πλαίσιο των κριτηρίων του νόμου για το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, την αξιολόγηση προσωπικού και την επιλογή Προϊσταμένων στο Δημόσιο (Ν.4369/2016).

Επισημαίνεται ότι, η βαθμολογική κατάταξη είναι το αναγκαίο προαπαιτούμενο, ώστε όσοι έχουν τον βαθμό Α' να μπορούν - αν το επιθυμούν και έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις - να διεκδικήσουν τη θέση Γενικού Διευθυντή.

Οι θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση

- Προϊστάμενοι σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, μαζί με 30 υπαλλήλους στις Υπηρεσίες ΕΣΠΑ και 117 στις Μονάδες ΕΣΠΑ: 4.558.

- Γενικοί Διευθυντές (οι πρώτοι που θα αλλάξουν): 93.

- Διευθυντές: 994.

- Τμηματάρχες: 3.324.
------------------------------
Πηγή: epoli.gr
------------------------------