Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Η καθημερινότητα μας -Το Νερό -Το Δίκτυο - Οι Εγκαταστάσεις του και ..Εμείς

Από την αρχή της δημιουργίας αυτής της σελίδας έχουμε αναφερθεί με πολλαπλά και τεκμηριωμένα δημοσιεύματα στο θέμα της χρήσης αλλά και της διαχείρησης του νερού στο νησί μας.

Όπως σε όλα τα ελληνικά νησιά έτσι και στο δικό μας, σε πολύ ηπιότερη όμως κατάσταση, το πρόβλημα του νερού είναι σημαντικότατο, ιδιαίτερα δε σε περιόδους ξηρασίας.

Όπως έχουμε τονίσει, εκτός της λογικής και σωστής κατανάλωσης εκ μέρους των καταναλωτών, πολύ σημαντική είναι επίσης και η γενική διαχείρηση του υπάρχοντος νερού και υδάτινων πόρων καθώς και του υπάρχοντος πεπαλαιωμένου τμήματος του δικτύου ύδρευσης.

Σε παλαιότερο δημοσίευμα μας είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στην απαραίτητη συνεχή και διαδοχική συντήρηση των δεξαμενών {που είναι ένα από τα απαραίτητα μέτρα διατήρησης των υπαρχόντων ποσοτήτων νερού}. Φυσικά αυτό αποτελεί ένα από τα αναγκαία μέτρα και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό.

Οι δημοσιεύσεις μας εκείνη την περίοδο δυστυχώς αντιμετωπίσθηκαν με ειρωνικά σχόλια, τύπου καφενείου, από την τότε δημοτική αρχή, η οποία προτιμούσε τις "ακαριαίες" παρεμβάσεις με ζογκλερικές μεθόδους, αγνοώντας κάθε επιστημονική η τεχνική συμβουλή από όπου και εάν προερχόταν, παπαγαλίζοντας συγχρόνως την αγαπημένη της επωδό περί "ζημιάς τουριστικής", για όσους αναδείκνυαν το σοβαρό αυτό θέμα.



Στο πρόσφατο δελτίο τύπου της παρούσας δημοτικής αρχής αλλά κυρίως στην τελική τεχνική έκθεση η οποία αφορά την συντήρηση όλων των δεξαμενών, ποσίμου νερού του νησιού που συντηρήθηκαν, είναι φανερό ότι όσα αναφέραμε εκείνη την περίοδο αλλά και επαναλάβαμε πολλές φορές κατόπιν, ήταν όλα πραγματικότητα.

Οι "εγκαταλελειμμένες" δεξαμενές για πάρα πολλά χρόνια βρέθηκαν σε κατάσταση διάλυσης και μάλιστα 2 από αυτές χρειάζονται ολοκληρωτική καταδάφιση και επανακατασκευή.

Ασφαλτικά, μπάζα, τόνοι λάσπης από κοκκινόχωμα, σκουριασμένα σίδερα από φέροντες οργανισμούς οροφών δεξαμενὠν αλλά και τοιχίων τους, φραγμένες αναρροφήσεις αντλιών, γυμνά και κατεστραμμένα καλώδια, είναι μερικά από τα ευρήματα κατά την διάρκεια της συντήρησης.



Οι χαλασμένες πόρτες εισόδου από τις κορυφές των δεξαμενών με τα σπασμένα λουκέτα και οι πολλές φορές παραμένουσες ανοικτές είσοδοι επέτρεψαν και την είσοδο διαφόρων οργανισμών που ευρέθησαν αλλά απλά δεν δημοσιοποιήθηκαν {ίσως πάλι για τουριστικούς λόγους} .....

Οι φραγμένοι σε πολλές δεξαμενές κεντρικοί διακόπτες νερού {βάνες}, αντιστοιχούσαν σε κάθε βλάβη που χρειαζόταν απομόνωση δεξαμενής, σε εκκένωση της δεξαμενής και χάσιμο αρκετών κυβικών νερού χωρίς κανένα λόγο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή την φορά έγινε σωστός προγραμματισμός και σωστή συντήρηση του τμήματος αυτού του νερού του νησιού. Και η συντήρηση πρέπει να συνεχισθεί διαδοχικά κάθε χρόνο με σωστό πρόγραμμα και σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε ο πληθυσμός να χρησιμοποιεί και να εμπιστεύεται την χρήση του νερού του δημοτικού του δικτύου.



Επίσης η σταδιακή αντικατάσταση του τμήματος του πεπαλαιωμένου δικτύου είναι επιτακτική και ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή. Σε αυτό να προσθέσουμε και την ολική συντήρηση των αντλιοστασίων με εξάρμωση και συντήρηση {εσωτερκή και εξωτερική}των αντλιών - φίλτρων και διακοπτών και φυσικά των κινητήρων και πινάκων κινήσεως-διανομής από υπεύθυνα και εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Να τονίσουμε κλείνοντας ότι όλα αυτά πρέπει να βασίζονται σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης ἐτσι ώστε να προλαμβάνονται ανεξέλεγκτες διακοπές, καθυστερήσεις αλλά και απώλειες ενός αγαθού που δυστυχώς δεν υπάρχει πια εν αφθονία, λόγω των αυξανόμενων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στον τόπο μας.

Τέλος καλό θα ήταν να υπεενθυμίσουμε, εν όψει καλοκαιριού, ότι πρέπει να κυριαρχήσει η λογική χρήση του υπάρχοντος νερού και να θυμόμαστε ότι η χρήση του πρέπει να γίνεται με την σκέψη ότι όλοι οι κάτοικοι πρέπει να έχουν το απαραίτητο νερό, και όχι κάποιοι χησιμοποιώντας το για πότισμα του κήπου τους να το στερούν τελείως από άλλους που δεν θα το έχουν ούτε για να πλυθούν......
-------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-------------------------------------