Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΒΟΙΩΝ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ".Σχέδιο Μελέτης"Διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας" από Κρήτη στην Πελοπόννησο.

Επιστολή
Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής
Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας
Δήμος Μονεμβασιάς
Βουλευτές : Αραχωβίτης Σταύρος, Δαβάκης
Αθανάσιος,Γρηγοράκος Λεωνίδας.

Θέμα: Σχέδιο Μελέτης"Διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας" από Κρήτη στην Πελοπόννησο.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε μέσω διαδικτύου ότι η ΑΔΜΗΕ προκήρυξε την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με υπόγειο / εναέριο / υποβρυχίου / καλωδιακού συστήματος, από την Κρήτη με την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με ότι διαβάσαμε πυλώνες υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν, ξεκινώντας από τον παραλιακό οικισμό Τσουμάλα και θα διασχίσουν 4 χωριά του δήμου Μονεμβασιάς.

Η χάραξη αυτή η οποία θα παραμορφώσει ένα τόπο θεσμοθετημένα {η υπό θεσμοθέτηση}, όπως περιοχές ειδικής προστασίας, αρχαιολογικούς χώρους, καταφύγια άγριας ζωής και είναι πρωτίστως τουριστικός προορισμός, την θεωρούμε εγκληματική ως ενέργεια.

Μας εκπλήσσει μάλιστα το γεγονός ότι ενημερωθήκαμε μέσα από το διαδίκτυο και όχι από τοπικό φορέα, αλλά ούτε από φορέα του Νομού μας, καθώς επίσης ούτε από την περιφέρεια Πελοποννήσου,η οποία δεν πιστεύουμε ότι εν αγνοία όλων ήδη έχουν γίνει τοπογραφικές μελέτες στην περιοχή του Κάβο Μαλιά χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Για άλλη μια φορά η περιοχή μας πρόκειται να υποστεί βιασμό με τρόπο ύπουλο με σχεδιασμό εξαφάνισης κάθε ανάπτυξης που αφορά τον εναλλακτικό τρόπο τουρισμού που να σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Λυπόμαστε που κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Η προσπάθεια των τελευταίων ετών να μεταμορφώσουν τον τόπο μας σε βιομηχανικό πάρκο, έναν τόπο απείρου κάλους, μας κάνει να απορούμε ποια είναι η στάση όλων των φορέων και των πολιτικών εκπροσώπων του νομού μας ,από τους οποίους περιμένουμε να πάρουν θέση επισήμως.

Ειδικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2015 και με την σιωπηλή ανοχή για το αγκυροβόλιο που έχει καταστρέψει τον όρμο των Βατίκων, τώρα θέλουν να κατασπαράξουν και ότι άλλο έχει μείνει.

Δεν υπολογίζετε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε όλα τα χρόνια σε αυτόν τον τόπο, επενδύσαμε σε αυτόν τον τόπο με σεβασμό απέναντι του . Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι εσκεμμένα όλα τα χρόνια η περιοχή μας παρέμεινε υποβαθμισμένη με ένα οδικό δίκτυο απαράδεκτο, με την διακοπή της θαλάσσιας συγκοινωνίας, και φυσικά στα λόγια ένα αεροδρόμιο στη Λακωνία που θα απογείωνε την επισκεψιμότητα.

Η περιοχή μας διαθέτει εκτός όλων των άλλων (αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές NATURA, σπάνια είδη φυτών και πουλιών,) τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου.

Δεν θα δεχτούμε κανένα σχέδιο "ανάπτυξης" που θα καταστρέψει όλα τα παραπάνω συν τις συνέπειες στο επάγγελμα μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να τα προστατεύσουμε .

Ζητάμε από την πολιτεία, από κάθε αρμόδιο φορέα αλλά και από τους δημότες του δήμου Μονεμβασιάς και ιδιαίτερα από τους Βατικιώτες να συστρατευτούν μαζί μας ενάντια σε αυτούς που με κάθε τρόπο προσπαθούν να μας αφανίσουν ως τουριστικό προορισμό.

Τονίζουμε ότι το φυσικό μας περιβάλλον, ο σεβασμός μας προς αυτό είναι ο λόγος που το ΝΑ κομμάτι της Λακωνίας μένει ανέπαφο και αναλοίωτο διότι επενδύουμε εδώ με σεβασμό όπως οφείλουμε. Οι επισκέπτες του τόπου μας τον επιλέγουν ακριβώς γι αυτό τον λόγο.

Οι ελάχιστοι που πιστεύουν ότι οι πυλώνες υψηλής τάσης και ίσως μετέπειτα έρθει και ένα εργοστάσιο, το όργωμα από τις άγκυρες των πλοίων του όρμου των Βατίκων, είναι ανάπτυξη για τον τόπο, η ότι δεν υπάρχουν συνέπειες, τους λέμε ότι μόνο έγκλημα είναι για τον τόπο και αν το δεχτούμε θα είμαστε όλοι συνένοχοι.

Εκ του Δ.Σ .