Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Δενδροκομικός σταθμός Γαλατά-Τροιζηνίας

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ                            
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                26/04/2016

Δενδροκομικός σταθμός Γαλατά-Τροιζηνίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος επισκέφθηκε σήμερα τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Στουπή, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης και του πρωτογενούς τομέα, που απασχολούν την Τροιζηνία και γενικότερα την Π.Ε. Νήσων, όπως είναι οι πιστοποιήσεις, οι αγρεργάτες, αλλά κυρίως το θέμα του δενδροκομικού σταθμού Γαλατά-Τροιζηνίας.


Ο κύριος σκοπός του δενδροκομικού σταθμού είναι :

•    Η παραγωγή και διάθεση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού των εσπεριδοειδών (σπόροι και σπορόφυτα, δενδρύλλια υποκειμένων, εμβολιοφόροι βλαστοί και δενδρύλλια διαφόρων ειδών και ποικιλιών) σε όλη την χώρα.
•    Η διατήρηση 105 ποικιλιών και υποκείμενων εσπεριδοειδών, αβοκάντο, φυστικιών Αιγίνης που περιέχονται στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, αλλά και ντόπιων και ξένων ποικιλιών που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο.
•    Η αξιολόγηση των ανωτέρω ποικιλιών σε διάφορα υποκείμενα.

Είναι ο μοναδικός σταθμός στον Ελλαδικό χώρο, κυρίως σε θέματα διαπίστευσης γενετικού υλικού με πλήρη εξοπλισμό και πιστοποίηση. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μαρασμό λόγω, κυρίως, υποστελέχωσης.

Στη συνάντηση υπήρξε ταύτιση απόψεων και εμφανής η πρόθεση διατήρησης, ενίσχυσης και αναβάθμισης του πολυτιμότατου αυτού σταθμού-εργαλείου για την πρωτογενή παραγωγή, που είναι τόσο απαραίτητη ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία της Π.Ε. Νήσων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την αξιοποίηση του σταθμού, όπως είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την λειτουργία του σταθμού, η ενίσχυση της επισκεψιμότητας με την δημιουργία μονοπατιών πεζοπορίας στο κτήμα των 800 στρεμμάτων, η ενίσχυση της στελέχωσης του σταθμού με εξειδικευμένους επιστήμονες κλπ.