Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για ΛΑΡΚΟ και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις υποθέσεις των εταιρειών ΛΑΡΚΟ και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, αφού η χώρα μας επί χρόνια δεν συμμορφώθηκε με εντολές των Βρυξελλών να επιστρέψει συνολικά 173 εκατομμύρια ευρώ που έχει δώσει στις δύο επιχειρήσεις ως παράνομη κρατική ενίσχυση.

Στο φάκελο της ΛΑΡΚΟ, η Κομισιόν έχει κρίνει δύο φορές παράνομες τις ενισχύσεις που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στη μεταλλευτική εταιρεία, με αποφάσεις που χρονολογούνται από το 2012 και το 2014, ζητώντας την ανάκτηση 137 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, η καταδικαστική απόφαση των Βρυξελλών εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και αφορά την ανάκτηση 36 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, επί χρόνια η Αθήνα δεν ανέκτησε τα ποσά που ζητά η Κομισιόν, η οποία πλέον προσφεύγει στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, καθώς κρίνει ότι οι οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν οι δύο εταιρείες υπονομεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την λειτουργία της αγοράς. Ειδικά για την ΛΑΡΚΟ, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει τα απαιτούμενα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ είναι ωστόσο πιο πολύπλοκο, διότι η εταιρεία περιλαμβάνεται στο δεύτερο Μνημόνιο ως στόχο αποκρατικοποίησης.

Ερωτηθείσα για το αν η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σηματοδοτεί μία νέα γραμμή στο ό,τι αφορά την μεταλλευτική εταιρεία, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί απέφυγε να δώσε απάντηση, λέγοντας απλά ότι υποθέσεις μεμονωμένων ιδιωτικοποιήσεων δεν συζητιούνται κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.
------------------------
Πηγή: ΣΚΑΙ
------------------------