Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ανοιχτή η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη - Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους πρόσφυγες για τα κέντρα φιλοξενίας

Ανοιχτή είναι η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, καθώς οι πρόσφυγες απομάκρυναν τις σκηνές τους. Στο μεταξύ, η αστυνομία άρχισε τη διανομή φυλλαδίων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τα οποία ενημερώνονται οι πρόσφυγες για τα σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και τη διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης.

Στα φυλλάδια αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και ότι ο καταυλισμός στην Ειδομένη δεν καλύπτει τις βασικές καθημερινές ανάγκες των προσφύγων και θα τερματίσει τη λειτουργία του.

Οι πρόσφυγες καλούνται να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με γρήγορο και συντονισμένο τρόπο, υπό την ευθύνη των ελληνικών Αρχών, ενώ σημειώνεται πως μετά τη μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας θα τους δοθούν πληροφορίες, τόσο για τη διαδικασία απόκτησης ασύλου στην Ελλάδα όσο και για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αλλά και για το πώς μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης με συγγενικά τους πρόσωπα, που βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Να σημειωθεί πως τη Μεγάλη Δευτέρα αναχώρησαν από την Ειδομένη δύο λεωφορεία για τον χώρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια.

Όσον αφορά στην κατάσταση στον Πειραιά, στο λιμάνι παραμένουν 2.680, εκ των οποίων οι 1.380 βρίσκονται στο χώρο φιλοξενίας της Ε1 και 1.300 στην πέτρινη αποθήκη.

Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν εγκαίρως από τον Πειραιά σε άλλους χώρους, προκειμένου το λιμάνι να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό τη Μεγάλη Εβδομάδα, εν όψει πασχαλινής εξόδου.
------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
------------------------