Η φωτογραφία από τον όρμο Βοιών, που δημοσιεύει η "Αυγή", τραβήχτηκε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ημέρα εορτασμού για τα Βάτικα. Προφανώς τα έξι πλοία που έχουν αγκυροβολήσει, τρία τάνκερ και τρία γενικού φορτίου, έσπευσαν εκεί για να προσκυνήσουν οι ναυτικοί την Αγία Τριάδα! 

Αστειεύομαι, διότι αδυνατώ να πιστέψω ότι τα συμφέροντα, με την ανοχή του τοπικού λιμενάρχη, γράφουν τόσο απροκάλυπτα στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους. Το πειρατικό αγκυροβόλιο ζει και βασιλεύει, παρά τις καθολικές αντιδράσεις και των τριών δήμων (Μονεμβασίας, Ελαφονήσου και Κυθήρων). 

Παρά την αποκάλυψη του βίντεο από την "Αυγή" με τις παράνομες επισκευαστικές εργασίες, δύο συνεργεία δυτών ήταν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Νεάπολη. 

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η πρόκληση σε μια ημέρα γιορτής για την περιοχή;

  
Το αγκυροβόλιο είναι πειρατικό γιατί, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ 1081/2007, δεν επιτρέπεται αγκυροβόλιο σε περιοχές όπου υπάρχουν προστατευόμενα οικοσυστήματα, όπως εν προκειμένω η περιοχή της λίμνης Στρογγύλη, η οποία είναι χαρακτηρισμένη Natura, ή το Παυλοπέτρι, η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο. Επίσης ο όρμος Βοιών είναι χαρακτηρισμένος βιότοπος Corine, διότι στον βυθό του υπάρχουν προστατευόμενα λιβάδια Ποσειδωνίας και ευαίσθητα αμμοθινικά οικοσυστήματα. Ακόμη δεν επιτρέπονται αγκυροβόλια σε περιοχές που μπορούν να βλαφτούν κοινωνικά ή οικονομικά έννομα αγαθά, όπως εν προκειμένω ο τουρισμός, που αποτελεί πηγή ζωής για τη δοκιμαζόμενη οικονομία της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους δεν μπορεί το λιμάνι της Νεάπολης να χαρακτηρισθεί λιμάνι καταφυγής (ΦΕΚ 850/2003).

Οι διατάξεις τις οποίες επικαλείται ο τοπικός λιμενάρχης, με βάση τις οποίες επιχειρεί να καλύψει το ανεξέλεγκτο πειρατικό αγκυροβόλιο, δεν ισχύουν, καθώς είναι σε προφανή αντίφαση με την προαναφερόμενη απόφαση του ΣτΕ, ενώ για να γίνουν εργασίες χρειάζεται οπωσδήποτε Ειδικός Κανονισμός Λιμένος, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.

Με τον Ειδικό Κανονισμό που ο ίδιος προωθεί, επιχειρεί να νομιμοποιήσει την παρανομία εκ των υστέρων. Επιπροσθέτως ο τοπικός λιμενάρχης κάνει μια λαθροχειρία: επικαλείται μια ΚΥΑ (13.5.2009), η οποία αναφέρεται σε εγκεκριμένα αγκυροβόλια, όπως η Ελευσίνα, το Πέραμα και η Σύρος, και όχι σε παράνομα, όπως αυτό στον όρμο Βοιών. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο επιχειρεί τώρα, που η κυβέρνηση είναι απορροφημένη με τη διαπραγμάτευση, να νομιμοποιήσει μια ατιμία που δεν τόλμησαν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Δεν μπορεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αντιτίθεται για περιβαλλοντικούς λόγους στις "Σκουριές" στη Χαλκιδική, την ίδια ώρα να ανέχεται τις "Σκουριές του Νότου" σε μια περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς.

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, γνωρίζοντας το πρόβλημα και τις αντιδράσεις των κατοίκων, έχει δώσει εντολή (σήμα 3671 του 2013) να αναζητηθεί χώρος εκτός του όρμου Βοιών και, αντ' αυτού, επιχειρείται η νομιμοποίηση της παρανομίας.

Αντίθετοι στο πειρατικό αγκυροβόλιο, πολύ περισσότερο στην πειρατική επισκευαστική ζώνη, είναι και οι τρεις γειτνιάζοντες δήμοι της περιοχής: Μονεμβασίας, Κυθήρων, Ελαφονήσου, που ζουν σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, που πλήττεται βάναυσα από την οχλούσα δραστηριότητα, από την οποία κερδίζουν μόνο πέντε οικογένειες και εφοπλιστικά συμφέροντα.
 
Σταύρος Καπάκος
 
ΥΓ.: Η "Αυγή" διαθέτει αρκετά στοιχεία για τις παρανομίες, τα οποία θα προβάλει όταν και όπως εκείνη κρίνει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αν και αυτό από μόνο του θα αρκούσε. Στον όρμο Βοιών γίνονται, το λιγότερο, ανεξέλεγκτα πράγματα. Μια πραγματική και σε βάθος έρευνα ίσως έβγαζε μεγάλα ψάρια...
-----------------------------
Πηγή: ΑΥΓΗ
-----------------------------