Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΥΠ.Δ.Μ.: «Κανένας "επίορκος" δεν επιστρέφει ΧΩΡΙΣ πειθαρχική κρίση»

Για «"κύμα" ενορχηστρωμένης παραπληροφόρησης», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφερόμενο σε δημοσιεύματα, που εμφανίζουν "επίορκους" γιατρούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέφουν στις Υπηρεσίες τους, χωρίς πειθαρχική κρίση, βασιζόμενοι στην τελευταία νομοθεσία για τη Δημόσια Διοίκηση.
 

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην παλαιότερη πρόβλεψη νόμου, βάσει της οποίας, δημόσιος υπάλληλος, που τον βάρυνε πειθαρχική κατηγορία και παραπεμπόταν στο πειθαρχικό συμβούλιο ετίθετο σε αυτοδίκαιη, αυτόματη αργία, σχολιάζοντας πως, «αθώοι ή ένοχοι, με επαρκείς ή όχι ενδείξεις ενοχής, για σοβαρά ή όχι αδικήματα, όλοι πετάγονταν αναπολόγητοι έξω από τη δουλειά τους, κατά προφανή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο Νόμο 4325/2015, στο οποίο προβλέπεται ότι, «αυτοδίκαιη, αυτόματη αργία εφαρμόζεται, αλλά όχι για όλες τις πειθαρχικές κατηγορίες, μόνο για τις πιο σοβαρές», όπως π.χ. αν έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος καθηγητή για παιδεραστία, αν το πειθαρχικό αδίκημα είναι ταυτόχρονα και ποινικό και υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής που οδηγούν σε προφυλάκιση κ.λ.π. Στις άλλες περιπτώσεις η αργία είναι δυνητική. Δηλαδή, ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον Υπουργό ή τον επικεφαλής του δημόσιου νομικού προσώπου (π.χ. του νοσοκομείου) να θέσει εκτός καθηκόντων τον πειθαρχικά κατηγορούμενο, μόνο με την υπογραφή του και στη συνέχεια να ζητήσει από το πειθαρχικό συμβούλιο να τον θέσει σε δυνητική αργία, μέχρις ότου δικάσει επί της ουσίας την υπόθεση του.

Επισημαίνεται ότι, οι παραπάνω προβλέψεις αναλύθηκαν σε εγκύκλιο του Υπουργείου αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου. Επειδή δε ορισμένα πειθαρχικά συμβούλια δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί, με συνέπεια ορισμένες από τις προθεσμίες του νόμου να μην είναι δυνατό να τηρηθούν, με την από 22/6/2015 εγκύκλιο του Υπουργείου, και σχετική τροπολογία, διευκρινίζεται ότι, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι να καταστεί δυνατή η σύγκληση των συμβουλίων. 

«Κανένας "επίορκος" λοιπόν δεν επιστρέφει χωρίς πειθαρχική κρίση στη δουλειά του. Το δημόσιο συμφέρον προστατεύεται, χωρίς βλάβη του νομικού πολιτισμού μας», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.
------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
------------------------