Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ: Αυτά τα μέτρα ζήτησαν οι δανειστές

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης-Θεσμών. Οι Βρυξέλλες δημοσίευσαν το κείμενο μέτρων στο οποίο υπαναχωρούσαν στο θέμα του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Αναφέρουν ότι θα συζητούσαν και το χρέος. Δεν λάβαμε αυτό το έγγραφο, πήραμε τελεσίγραφο απαντά το Μαξίμου. 

Τις τελευταίες προτάσεις των τριών θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες προορίζονταν να τεθούν προς έγκριση στο τραπέζι του Eurogroup της 27ης Ιουνίου δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν. 

Σε αυτές τις προτάσεις η πλευρά των θεσμών υπαναχωρούσε στο θέμα του ΦΠΑ των ξενοδοχείων (13% αντί για 23% που προέβλεπε αρχικά).


Παράλληλα, περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και αύξηση φόρου εισοδήματος των εταιρειών στο 28%.

Γίνεται αναφορά στην αύξηση του φόρου στα VLTS (στο 30% επί του μεικτού εσόδου-GGR) και αναφορά σε διαδικασία πώλησης αδειών για κινητή τηλεφωνία 4G και 5G

O πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανακοίνωσή του στο twitter τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει "για ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας". 

Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου καθώς και τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει η Επιτροπή. 

Οι συζητήσεις επί του σχεδίου ήταν συνεχείς την Παρασκευή το βράδι με τις ελληνικές αρχές, εν όψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου. Αυτό που είχαν καταλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα οδηγούσε σε μια περιεκτική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία δεν θα περιλάμβανε μόνο τα κοινά συμφωνημένα μέτρα, αλλά θα αντιμετώπιζε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης, αναφέρει η Επιτροπή, περιλάμβανε στήριξη για ένα αναπτυξιακό πακέτο προς την Ελλάδα από την Κομισιόν, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως είχε συζητηθεί και εγκριθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη 24 Ιουνίου.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η Κομισιόν, ούτε η τελευταία εκδοχή του εγγράδου, ούτε το περίγραμμα μιας περιεκτικής συμφωνίας μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επίσημα και να παρουσιαστούν στο Eurogroup λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το απόγευμα της 26ης Ιουνίου. 

Μαξίμου: Δεν μας έδωσαν αυτό το κείμενο, πήραμε τελεσίγραφο

Μέσω non paper απάντησε η κυβέρνηση στην απόφαση της Κομισιόν να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο που είχε συμφωνηθεί στους θεσμούς.

«Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο», αναφέρεται.

Όπως υποστηρίζουν «στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση – η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;

Την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο».

«Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς», καταλήγουν.

Χωρίς υποχωρήσεις η πρόταση των θεσμών στο ασφαλιστικό

Μια μικρή υποχώρηση στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών που έδωσε σήμερα, μετά τη διακοπή των συνομιλιών και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, η Κομισιόν στη δημοσιότητα.

Οι απαιτήσεις των δανειστών παραμένουν και στο εργασιακό, καθώς ζητούν τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος και δεν γίνεται αναφορά στον κατώτατο μισθό.

Οι θεσμοί επιμένουν για κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά έως το 2019, με την αρχή όμως να γίνεται άμεσα, με περικοπή του από το 20% των πιο προνομιούχων δικαιούχων, ζητούν περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς όμως ξεκάθαρη αναφορά (η προηγούμενη πρόταση ανέφερε την 1η Ιουλίου) ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει αναφορά και στο θέμα των θεμελιωμένων δικαιωμάτων.

Αναλυτικά, η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει:

- Κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 . Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, από το πιο προνομιούχο 20% των δικαιούχων 
- Εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, που σημαίνει περικοπές στις συντάξεις. 
- Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2015. 
- Πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) άμεσα.
- Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρική σύνταξη.
- Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Όσοι συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λαμβάνουν μόνο τη βασική που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.
- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των ταμείων από το κράτος και εναρμόνισή της κρατικής χρηματοδότησης με αυτή προς το ΙΚΑ.
- Πάγωμα όλων των κατώτατων συντάξεων έως το 2021
-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μπορεί να ξεπερνά και τα 4 δισ. ευρώ.

Αλλαγές που οδηγούν σε σημαντική μείωση συντάξεων προτείνονται και για την 1η Ιανουαρίου 2016 (θα συμφωνηθούν τον Οκτώβριο). Περιλαμβάνονται οι προτάσεις για:
-μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών
-υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα
- ενοποιήσεις ταμείων έως το 2017
-αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο

Όσον αφορά τέλος στο εργασιακό, η νέα πρόταση δεν διαφοροποιείται από την προηγούμενη. Βάζει πάγο στις ελληνικές εξαγγελίες για αλλαγές στα εργασιακά καθώς προτείνει να μην γίνει καμία αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015, να υπάρχει διαβούλευση με το ILO, να ακολουθηθεί διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με αυτή που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού για τις ομαδικές απολύσεις και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
 
Οι τελικές προτάσεις των θεσμών για τα μέτρα

---------------------------------
Πηγή:  euro2day.gr
---------------------------------