Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Καμία ανησυχία και συνεχής τροφοδοσία στα ΑΤΜs

Η ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται στις αναλήψεις προσπαθούν οι τράπεζες, με συνεχή τροφοδοσία των ΑΤΜs.

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με την απόφαση για δημοψήφισμα και τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ προκάλεσαν πανικό στον κόσμο που έσπευσε στις τράπεζες για να βγάλει χρήματα.

Οι ουρές στα υποκαταστήματα τραπεζών συνεχίζονται, αν και σε μικρότερη πλέον κλίμακα, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 1 δισ. ευρώ είναι οι εκροές από χθες τα ξημερώματα από τα αυτόματα μηχανήματα αναλήψεων, τα οποία έχουν τη μέγιστη δυνατότητα να περιέχουν ως και 240 χιλιάδες ευρώ έκαστο.

Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», για τους τραπεζίτες είναι μείζον θέμα να υπάρξει ηρεμία στους καταθέτες και για το λόγο αυτό γίνεται τεράστια προσπάθεια να «φορτώνονται» τα ΑΤΜs και να μην υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες ενώ σε ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο θα ήταν λογικές, σήμερα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πανικό.

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι όμως και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, ειδικά αφού έχει προηγηθεί η απόφαση του Eurogroup που οριοθέτησε τις διαθέσεις της ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισενμπλουμ παρέπεμψε στην ΕΚΤ για το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών και τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πήρε τη διαβεβαίωση από τους Γ.Δραγασάκη και Ευκλ.Τσακαλώτο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΚΤ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Έλληνες τραπεζίτες επισημαίνουν ότι αυτό που είναι εύλογο να αναμένεται είναι ότι ο κ . Ντράγκι θα κινηθεί στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τα capital controls επιβάλλονται μετά από εισήγηση της κεντρικής τράπεζας και χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, είτε από τη Βουλή, είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για λόγους κατεπείγοντος. Πρόκειται δε, για παρέκκλιση των κοινοτικών κανόνων περί ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.

Σήμερα η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με 125 δισ,.ευρώ εκ των οποίων τα 89 δισ. ευρώ μέσω του ΕLA, έχοντας λάβει εγγυήσεις της τάξης των 220 δισ.ευρώ Τα διαθέσιμα επιπλέον ενέχυρα που διαθέτουν είναι περίπου 20 δισ.ευρώ.
--------------------------
Πηγή: newsbomb.gr
--------------------------