Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακτοπλοΐα

theseis_suriza_aktoploia_

Τη δημιουργία δημόσιου- κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην οποία ενέταξε και τη ναυπηγική βιομηχανία, λέγοντας ότι «δεν νοείται ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα χωρίς ενιαίο δημόσιο ναυπηγοεπισκευαστικό φορέα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το tvxs.gr στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

Ειδικότερα, για την ακτοπλοΐα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τα εξής:
«Αλλά το βασικό πολιτικό ερώτημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ποιος και πως θα βάλει τη μηχανή μπροστά. Μήπως οι χρεοκοπημένες τράπεζες; Με ποια κριτήρια; Τραπεζικά κριτήρια θα προσδιορίσουν την προοπτική των ιχθυοκαλλιεργειών και της ακτοπλοΐας, μόνο και μόνο εξαιτίας του υπερδανεισμού τους;

Ποιοι είναι οι πραγματικοί θεσμοί αναπτυξιακού σχεδιασμού και οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας σ’ αυτόν τον τόπο; Η Τράπεζα Πειραιώς για την ακτοπλοΐα; Και από κοινού και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τον πλέον εξαγωγικό παραγωγικό κλάδο που, όμως, παραπαίει – τις ιχθυοκαλλιέργειες; Γιατί ακριβώς αυτό συμβαίνει αυτήν την περίοδο.

Για μας όμως, η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης είναι πάνω από όλα υπόθεση δημοκρατίας. Αφορά όλη τη ζώσα κοινωνία. Τους φορείς της και τις επαγγελματικές της ενώσεις. Που συναποφασίζουν, στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου δημοκρατικού προγραμματισμού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, για παράδειγμα, δεν νοούνται ακτοπλοϊκές μεταφορές για μια νησιωτική χώρα – και μάλιστα με υψηλή τουριστική κίνηση σε νησιωτικούς προορισμούς – χωρίς δημόσιο-κοινωνικό φορέα ακτοπλοΐας.

Απευθύνομαι, λοιπόν, στον παραγωγικό κόσμο της χώρας και του υπενθυμίζω: Εμείς είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και στις σχέσεις μας. Θέλουμε να αποτρέψουμε την προοπτική του να γίνει η Ελλάδα μια φθηνή χώρα αναψυχής για το βορρά».

Λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τον τουρισμό είπε μεταξύ άλλων:
«Μπορούμε να επανεστιάσουμε τον τουρισμό σε εναλλακτικές μορφές, προσανατολισμένες στην υψηλή ποιότητα και τη χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση».
Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για την εθνική βιομηχανία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Γιατί κακά τα ψέματα: Χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί ελληνική οικονομία. Δεν νοείται ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα χωρίς ενιαίο δημόσιο ναυπηγοεπισκευαστικό φορέα. Δεν νοείται ελληνική φαρμακευτική παραγωγή, χωρίς εθνική φαρμακοβιομηχανία υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο».
---------------------------------
Πηγή: pireas2day.gr
----------------------------------