Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Νοσοκομείο μπορεί να μεταβιβάσει σε ασφαλιστική ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Μία ενδιαφέρουσα απόφαση της αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δημοσιεύει το nextdeal.gr. Η απόφαση δίνει την άδεια σε νοσοκομείο να μεταβιβάσει σε τρίτη ασφαλιστική εταιρεία ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ασθενούς ασφαλισμένου.

Η απόφαση που αφορά στην ασφαλιστική εταιρεία International Life και το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, στηρίζεται στην πρόβλεψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου που αναφέρει ότι: «Η Εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να διενεργεί με έξοδά της κάθε έρευνα σχετική με την αξίωση αποζημίωσης… Ο ασφαλισμένος ή οι δικαιούχοι του έχουν υποχρέωση να επιτρέψουν στην Εταιρία κάθε έρευνα που θεωρείται αναγκαία για την πληρωμή αποζημιώσεως».

Η απόφαση έχει ως εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΠΡΟΣ_ΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Ταχ. Δ/νση: ΚΗΦΙΣΙΑΣ 1-3
115 23 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-6475600
FAX: 210-6475628
Αθήνα, 01-04-2013
ΑΠ: Γ/ΕΞ/2309/01-04-2013
Α Π Ο Φ Α Σ Η 45 / 2013
(Τμήμα)

Η Αρχή Προστασίας _εδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τμήματος στην έδρα της την 28.03.2013 και ώρα 11:00 μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση που αναφέρεται στο ιστορικό της παρούσας. Παρέστησαν οι Γεώργιος Μπατζαλέξης, Αναπληρωτής Πρόεδρος, κωλυομένου του Προέδρου της Αρχής Πέτρου Χριστόφορου, και τα αναπληρωματικά μέλη της Αρχής Σπύρος Βλαχόπουλος, Γρηγόρης Λαζαράκος και Χαράλαμπος Ανθόπουλος, ως εισηγητής, σε αντικατάσταση των τακτικών μελών Λεωνίδα Κοτσαλή, Αναστάσιου-Ιωάννη Μεταξά και _ημητρίου Μπριόλα, οι οποίοι αν και εκλήθησαν νομίμως εγγράφως δεν παρέστησαν λόγω κωλύματος. 

Παρούσες χωρίς δικαίωμα ψήφου ήταν η Χαρίκλεια Λάτσιου, νομικός ελεγκτής-δικηγόρος, ως βοηθός εισηγήτρια και η Ειρήνη Παπαγεωργοπούλου, υπάλληλος του τμήματος διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων, ως γραμματέας.

Η Αρχή έλαβε υπόψη της τα παρακάτω:
Με το υπ’ αρ. πρωτ. …./../…/2012 (ΑΠ_ΠΧ Γ/ΕΙΣ/7958/11.12.2012) έγγραφο το Νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» διαβιβάζει στην Αρχή την αίτηση της ανώνυμης ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία «INTERNATIONAL LIFE ΑΝ3ΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕ3Ν Ζ3ΗΣ» δια του υπ’ αρ. πρωτ. …./../../2012 εγγράφου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ζητεί την έκδοση άδειας από την Αρχή για την επεξεργασία αυτή. Ειδικότερα, η εταιρεία INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Α.Ζ. ζητεί να λάβει από το Νοσοκομείο αντίγραφα του πλήρους ιστορικού νοσηλείας τουασφαλισμένου A, προκειμένου να του καταβάλει το ασφάλισμα δυνάμει του υπ’ αρ. …… ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής. 

Η Αρχή, κατά την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ζήτησε από το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με το υπ’ αρ. πρωτ. Γ/ΕΞ/109/10.01.2013 έγγραφο να διαβιβάσει στην Αρχή, κατόπιν συνεννόησης με την ασφαλιστική εταιρεία, το επικαλούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. 

Σε απάντηση του εγγράφου αυτού το Νοσοκομείο απέστειλε με το υπ’ αρ. πρωτ. …/../../2013 (ΑΠ_ΠΧ Γ/ΕΙΣ/1347/25.02.2013) έγγραφο το υπ’ αρ. πρωτ. …… ασφαλιστικό συμβόλαιο ζωής μεταξύ του Α και της ασφαλιστικής εταιρείας INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Α.Ζ. Τέλος, η ασφαλιστική εταιρεία INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Α.Ζ. με το από 06.03.2013 (υπ’ αρ. πρωτ. ΑΠ_ΠΧ Γ/ΕΙΣ/1723/08.03.2013) έγγραφο απέστειλε στην Αρχή την επιστολή διαμαρτυρίας του ασφαλισμένου A, προς την ασφαλιστική εταιρεία και υπογράμμισε ότι το άρθρο 16 των γενικών όρων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου προβλέπει τα ακόλουθα:

« (…) 2. Τον συμβαλλόμενο βαρύνουν όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση, εκτός από εκείνες που από τη φύση τους πρέπει να εκπληρωθούν από τον ασφαλισμένο. Ο ασφαλισμένος έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με το Συμβαλλόμενο, εφόσον έχει λάβει γνώση της σύμβασης και έχει τη δυνατότητα να τις εκπληρώσει. Πιο ειδικά: α. Κατά τη σύναψη της σύμβασης ο Συμβαλλόμενος και ο ασφαλισμένος υποχρεούνται να δηλώσουν στην Εταιρία κάθε στοιχείο ή περιστατικό που γνωρίζουν, το οποίο είναι αντικειμενικά ουσιώδες για την εκτίμηση του κινδύνου και να απαντήσουν με σαφήνεια και πληρότητα σε κάθε σχετική ερώτηση της Εταιρίας. Υποχρεούνται επίσης να ενημερώνουν την Εταιρία για την τυχόν ύπαρξη άλλης ασφάλισης κατά ατυχημάτων ή ασθενείας». 

Από την προαναφερόμενη από 29.10.2012 επιστολή διαμαρτυρίας του A στην INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Α.Ζ., ο οποίος αντιτίθεται στη χορήγηση των ευαίσθητων προσωπικών του δεδομένων, προκύπτει ότι μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρείας και του ασφαλισμένου υπάρχει διαφωνία σχετικά με την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης για τη νοσηλεία του A, καθώς ο τελευταίος πέραν του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής με την INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Α.Ζ. έχει παράλληλα συνάψει ασφαλιστήριο συμβόλαιο (αποταμιευτικό και νοσοκομειακό) με την εταιρεία ING.
Η Αρχή, μετά από εξέταση των στοιχείων του φακέλου, αφού άκουσε τον εισηγητή και την βοηθό εισηγήτρια, η οποία στη συνέχεια αποχώρησε και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης,

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

1. Επειδή, οι διατάξεις των άρθρων 2 στοιχ. β΄, 4 παρ. 1 και 7 παρ. 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997 καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη νόμιμη επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στην υγεία και προβλέπουν την κατ’ εξαίρεση διαβίβαση ευαίσθητων δεδομένων σε τρίτο, εφόσον το υποκείμενο των δεδομένων έχει προηγουμένως συγκατατεθεί. Επειδή, περαιτέρω, το άρθρο 11 παρ. 3 του ν. 2472/1997 ορίζει ότι εάν τα δεδομένα ανακοινώνονται σε τρίτους, το υποκείμενο ενημερώνεται για την ανακοίνωση πριν από αυτούς.

2. Επειδή, στην κρινόμενη υπόθεση, η ασφαλιστική εταιρεία INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Α.Ζ. ζητεί με την ιδιότητα του τρίτου (άρθρο 2 στοιχ. θ΄ του ν.2472/1997) την χορήγηση ευαίσθητων δεδομένων (δεδομένων υγείας) που αφορούν στον A και τα οποία τηρούνται στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, ως υπεύθυνο επεξεργασίας (άρθρο 2 στοιχ.ζ΄ του ν.2472/1997). Από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης προκύπτει ότι η αιτούμενη επεξεργασία έχει ως νομιμοποιητική βάση όρο του ….. ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής μεταξύ της εταιρείας INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Α.Ζ. και του A.

Ειδικότερα, ο γενικός όρος 14 του προαναφερόμενου ασφαλιστηρίου συμβολαίου προβλέπει αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας για την καταβολή του ασφαλίσματος: «Σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου η εταιρία αναλαμβάνει την υποχρέωση, σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση, να καταβάλλει το ασφάλισμα. 

Η πληρωμή της αποζημίωσης από την Εταιρία γίνεται αμέσως μετά την υποβολή και τον έλεγχο όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την αξίωση. Η Εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να διενεργεί με έξοδά της κάθε έρευνα σχετική με την αξίωση αποζημίωσης, και με έξοδά της και με γιατρό που η ίδια ορίζει να εξετάζει τον ασφαλισμένο, προκειμένου για τις συμπληρωματικές καλύψεις, εφόσον εκκρεμεί αξίωση αποζημιώσεως. 

Ο ασφαλισμένος ή οι δικαιούχοι του έχουν υποχρέωση να επιτρέψουν στην Εταιρία κάθε έρευνα που θεωρείται αναγκαία για την πληρωμή αποζημιώσεως». Με την άνευ οποιασδήποτε επιφυλάξεως ρητή αποδοχή του ειδικού αυτού όρου ο ασφαλισμένος παρέσχε την, κατά την έννοια του άρθρου 2 εδαφ. ια΄ ν. 2472/1997, ελεύθερη συγκατάθεσή του για την χορήγηση στην ασφαλιστική εταιρία από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, που συνήθως είναι ο παρέχων υπηρεσίες υγείας, όλων των δικαιολογητικών στοιχείων, τα οποία συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, της αξίωσής του προς καταβολή της αποζημίωσης, λόγω επελεύσεως του ασφαλιστέου κινδύνου. Η χορήγηση λαμβάνει χώρα όταν δεν τα επικαλείται με την αίτησή του και προσκομίζει ο ίδιος, όπως έχει υποχρέωση από την σύμβαση. 

Συνεπώς, η για τον λόγο αυτό διαβίβαση ευαίσθητων δεδομένων του A από το νοσηλευτικό ίδρυμα στην ασφαλιστική εταιρεία, δυνάμει του προαναφερόμενου ασφαλιστηρίου συμβολαίου για την, κατ’ εκτέλεση του ανωτέρω όρου, ενεργοποίηση της υποχρεώσεως της αιτούσης ασφαλιστικής εταιρίας προς καταβολή της αποζημιώσεως του ασφαλισμένου, συνιστά νόμιμο σκοπό επεξεργασίας, ενώ παράλληλα πληρούται και η αρχή της αναλογικότητας των δεδομένων, ενόψει του σκοπού αυτού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 4 και 7 παρ. 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997. Το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, οφείλει πριν την διαβίβαση των ευαίσθητων δεδομένων του Α στην ασφαλιστική εταιρεία International Life Α.Ε.Α.Ζ. να ενημερώσει προηγουμένως το υποκείμενο των δεδομένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 11 παρ. 3 του ν.2472/1997.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Η Αρχή παρέχει –για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας–την άδεια στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν να διαβιβάσει τα αιτούμενα ευαίσθητα δεδομένα του Α στην ασφαλιστική εταιρεία INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Α.Ζ., αφού προηγουμένως το Νοσοκομείο ενημερώσει τον Α.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος
Γεώργιος Μπατζαλέξης
Η γραμματέας
Ειρήνη Παπαγεωργοπούλου
-------------------------------
Πηγή:  nextdeal.gr
-------------------------------