Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Μισές» θα μετρούν οι αποδείξεις από σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα

Μπορεί να χρειάζεται μισθωτοί και συνταξιούχοι να συλλέγουν πλέον μόλις το 10% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, αντί 25% που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να «κουρέψουν» ορισμένες κατηγορίες δαπανών, ώστε να μην εξαντλούν την φορολογική υποχρέωσή τους οι πολίτες μαζεύοντας μόνο τις αποδείξεις από σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα -στα οποία καταβάλλουν κάθε μήνα πολύ περισσότερα από 10% του εισοδήματός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τις αποδείξεις από σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα, στο υπο κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προωθείται για να ενσωματωθεί και μία ειδική ρύθμιση, ώστε να μετρούν κατά το ήμισυ της αξίας τους.
Έτσι τα είδη των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι το ίδιο όπως πέρυσι, με τη διαφορά όμως ότι τα έξοδα του σούπερ μάρκετ και οι δαπάνες για καύσιμα αυτοκινήτου ( βενζίνη, πετρέλαιο) θα αναγνωρίζονται στο 50% της αξίας τους από την Εφορία. Ανάλογες «εκπλήξεις» ίσως υπάρξουν όμως τελικά και για άλλες κατηγορίες δαπανών.

Από φέτος, μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων ανέρχεται σε 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να τις συγκεντρώσει τότε η «ποινή» για την αξία των αποδείξεων που του λείπει θα πληρώνει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%. Δηλαδή, εάν υποχρεούται να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 1.500 ευρώ και συγκεντρώσει 1.000 ευρώ, για τα 500 ευρώ που λείπουν, θα πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 110 ευρώ.

Ωστόσο η εφορία δεν αναγνωρίζει δαπάνες που αφορούν:
·         δαπάνες για τις οποίες προσφέρεται απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές)
·         δαπάνες που εμπίπτουν στα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αγορά ΙΧ, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού)
·         διόδια
·         λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας.
·         πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορικών μέσων (αστικές συγκοινωνίες, αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.)

Αλλάζουν πάλι Ε9 και συγκεντρωτικές
Ανατροπές με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχονται και στο σύστημα υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Κατόπιν σκέψεως, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων (πελατών – προμηθευτών) θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα, καθώς κρίθηκε ότι τα πρόστιμα θα έπεφταν «σαν το χαλάζι» για λογιστές και επιτηδευματίες που δεν θα προλάβαιναν να υποβάλλουν εκατομμύρια τέτοιες δηλώσεις κάθε τρεις και λίγο.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η υποβολή των καταστάσεων πελατών πρέπει να γίνεται ανά μήνα από όλους τους υπόχρεους, ενώ η υποβολή των καταστάσεων προμηθευτών θα γίνεται ανά μήνα από όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄ κατηγορίας) και ανά τρίμηνο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας).

Στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί και η ρύθμιση για να μπορούν και φέτος οι γονείς να δηλώσουν τυχόν ακίνητα που έχουν τα ανήλικα παιδιά τους, χωρίς να χρειαστεί να αποκτήσουν ειδικούς κωδικούς και κλειδάριθμους τα ανήλικα τέκνα.
--------------------------------------------
Πηγή:  newmoney.gr-Κωστής Πλάντζος
--------------------------------------------