Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ούτε αλιεία, ούτε τουρισμός για την Λακωνία;

Το Ελκεθε έχει κάνει αποτύπωση του πυθμένα του βορειοδυτικού τμήματος του Κόλπου των Βατίκων από το 2010 και  προέκυψαν σαφείς ενδείξεις διατάραξης που σχετίζονται με την αγκυροβολία πλοίων. Ειδικότερα, και σε πολλά σημεία του πυθμένα, παρατηρήθηκαν ακανόνιστης μορφής αυλακιές, μήκους πολλών δεκάδων μέτρων, βάθους 0,5-1 μέτρου και πλάτους τουλάχιστον 2-3 μέτρων, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την σύρση των αγκυρών των πλοίων που αγκυροβολούν στην περιοχή. 

Τα ίχνη των αγκυρών εντοπίστηκαν στον βυθό σε βάθη μεγαλύτερα των 15 μέτρων και σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή περίπου 700 μέτρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση του πυθμένα δεν επεκτάθηκε σε βάθη μεγαλύτερα των 35 μέτρων. 




Λίγο καιρός πριν και 14 πλοία φουνταρισμένα στην απέραντη μπονάτσα του προστατευόμενου όρμου στα Βάτικα με τα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας. Απέναντι η Ελαφόνησος και κάτω η Νεάπολη...

Η φωτογραφία είναι πρόσφατη και αλλά τα λιμνάζοντα νερά στην περιοχή δεν κουνιούνται στις μπονάτσες...

Από την άλλη το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει αδιάκοπα την έρευνά του, για την καταγραφή της επιβάρυνσης που δέχονται τα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας.

Αυτά τα θαυμάσια δάση των θαλασσών μας, είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία και την παραγωγικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και δυστυχώς, χωρίς αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε αλιεία, καθώς με την καταστροφή της Ποσειδωνίας στην ουσία εξαφανίζονται οι κύριοι παραγωγικοί θαλάσσιοι βιότοποι, αλλά ούτε και ο εξέχουσας σημασίας για τα ελληνικά δεδομένα τουρισμός, καθώς η έλλειψη των ριζωμάτων της Ποσειδωνίας αφήνει εντελώς εκτεθειμένες στην διάβρωση τις παρακείμενες παραλίες.

Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι σήμερα συντελείται μια καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, της οποίας η αναστροφή χρειάζεται κυριολεκτικά αιώνες!
-----------------------------------------
Πηγή: lakonia-gr.blogspot.gr
-----------------------------------------