Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Αποχαιρέτα τα Αντικύθηρα που χάνεις….

Το νησί των Αντικυθήρων διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα Ελικοδρόμια στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε από την πρώην Κοινότητα του νησιού, που υπήρξε εξαιρετικά δραστήρια και ενεργή, και ήταν το πρώτο έργο που εντάχθηκε στο Γ΄ Κ.Π.Σ. για ολόκληρη τη Νομαρχία Πειραιά, κατά δήλωση της τότε Νομάρχου κας. Μαρίας Τσανάκη, η οποία και έθεσε το θεμέλιο λίθο του. Κόστισε σχεδόν 400.000 Ευρώ και μέχρι σήμερα έχει χρησιμεύσει σε πολλές έκτακτες ανάγκες (π.χ. αεροδιακομιδές ασθενών), επισκέψεις κλιμακίων, ιδιωτική χρήση κ.λπ.

Στις 9 Αυγούστου 2012 κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας επισκέφθηκε τα Αντικύθηρα και πραγματοποίησε λεπτομερή έλεγχο στο Ελικοδρόμιο του νησιού. Ο έλεγχος αυτός αποτυπώθηκε σε αναλυτική έκθεση αυτοψίας με αριθμό ΥΠΑ/Δ3/Α/32733/8277/18-10-2012, η οποία όπως αναφέρεται παραδόθηκε στον εκπρόσωπο του Δήμου Κυθήρων μαζί με τοπογραφικό του Ελικοδρομίου, έντυπο επιθεώρησης και ημερολόγιο κινήσεων. 

Στην έκθεση αυτή αναφέρεται επί λέξει ότι «τα ευρήματα που εντάσσονται στην κατηγορία (Β) έχουν άμεση σχέση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ελικοδρομίου και θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Ειδικότερα, για τη μη λειτουργία της πυρασφάλειας και τη μη ύπαρξη ανεμουρίου, η Υπηρεσία μας έχει προβεί στην έκδοση αεροναυτικών αγγελιών (NOTAMS) για ενημέρωση όσων επιθυμούν να επιχειρήσουν προς και από το ελικοδρόμιό σας»

Έμπειρος πιλότος της Π.Α. με τον οποίον επικοινώνησα (τα στοιχεία είναι διαθέσιμα) με διαβεβαίωσε ότι με βάση τα δεδομένα αυτά, το Ελικοδρόμιο χαρακτηρίζεται «limited» στη σχετική ορολογία, δηλαδή περιορισμένης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Όσο συνεχίζεται η αδιαφορία του Δήμου, ο κίνδυνος να τεθεί εντελώς εκτός επιχειρησιακής ετοιμότητας είναι προφανής.   

Με λίγα λόγια η ΥΠΑ ενημέρωσε το Δήμο ότι όφειλε ΑΜΕΣΑ να προβεί στη συντήρηση του Ελικοδρομίου των Αντικυθήρων καθώς μετά την έκδοση των NOTAMS, οι χειριστές των ελικοπτέρων μπορούν να επιχειρήσουν στα Αντικύθηρα μόνο με δική τους ευθύνη. Ο Δήμος ενημερώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2012 και όπως μας επιβεβαιώνει η ΥΠΑ, «δεν έχουμε λάβει απάντηση από το Δήμο Κυθήρων στην έκθεση επιθεώρησης»

Ο Δήμος ΟΦΕΙΛΕ να προβεί άμεσα στη συντήρηση του Ελικοδρομίου και στην επιδιόρθωση των βλαβών. Δεν έκανε απολύτως τίποτε, ούτε το 2012, ούτε και ολόκληρο το 2013, την ίδια στιγμή βέβαια που μανιωδώς προσπαθούσε να πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα τοποθέτησης στο μικρό νησί του αντιγράφου του Εφήβου των Αντικυθήρων, με κόστος σχεδόν τριπλάσιο από την απαιτούμενη δαπάνη συντήρησης του Ελικοδρομίου του νησιού!

Πάμε παρακάτω. Η πλήρως αδικαιολόγητη αυτή κωλυσιεργία του Δήμου, φαίνεται πως «εκνεύρισε» την ΥΠΑ και γι΄ αυτό η Υπηρεσία έστειλε στο Δήμο Κυθήρων το υπ΄αρίθμ ΥΠΑ/Δ3/Α/8680/5984/26-11-2013 έγγραφό της, με το οποίο επί της ουσίας μέμφεται το Δήμο για την έως σήμερα στάση του. Αξίζει κανείς να σταθεί λίγο στο έγγραφο αυτό που έχει ως θέμα «Λειτουργική κατάσταση Ελικοδρομίου Αντικυθήρων»

Αφού λοιπόν διαπιστώνεται από την ΥΠΑ ότι ο Δήμος δεν έχει προβεί επί 1 και πλέον έτος στην αποκατάσταση των ευρημάτων της έκθεσης αυτοψίας, αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι τα ελικοδρόμια αποτελούν μία δαπανηρή εγκατάσταση και κατασκευάστηκαν από την ελληνική πολιτεία προκειμένου να καλύψουν ζωτικές ανάγκες των κατοίκων των απομονωμένων νησιών (επείγουσες αεροδιακομιδές ασθενών). Η μη συντήρησή τους, η οποία σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων, οδηγεί στην απαξίωσή τους και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών»

Πόσο τιμητικό είναι αυτό το έγγραφο για έναν Δήμαρχο και για μια Δημοτική Αρχή;; Υπάρχει σοβαρή και πειστική απάντηση για το γεγονός ότι επί 1μιση και πλέον χρόνο δεν έγινε η συντήρηση του Ελικοδρομίου στα Αντικύθηρα;; 

Τι θα επικαλεστεί ο Δήμος;; Την κρίση;; Την γραφειοκρατία;; Τον κακό μας τον καιρό;; Ότι δεν προλάβαινε να κάνει τροποποίηση του Προϋπολογισμού (φυσικά για άλλα έργα κάνει!);; Η Κοινότητα ΠΩΣ τα κατάφερνε και είχε πάντα το ελικοδρόμιο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και σε άψογη λειτουργία;; Κρίση και γραφειοκρατία έχουν παντού, πουθενά όμως η ΥΠΑ δεν έφτασε στο σημείο να μέμφεται κατά τέτοιο προφανή και προσβλητικό τρόπο έναν Δήμο!

Με έγγραφο του Δήμου στις 20-12-2013 (Φ39/16/3813) ενημερώνεται η ΥΠΑ ότι έχει εγγραφεί πίστωση 6.000 Ευρώ στον Προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2014 για τη συντήρηση του Ελικοδρομίου των Αντικυθήρων και ότι «μετά την έγκριση του προϋπολογισμού ο Δήμος μας θα προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση των σχετικών ευρημάτων της Υπηρεσίας σας». Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή!!! 

Μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, να υποβληθεί πρωτογενές αίτημα, να πάρει απόφαση το Δ.Σ. για την έγκριση της δαπάνης και τη διάθεση της πίστωσης, να εγκριθεί το πρωτογενές αίτημα, να λάβει προσφορές, να γίνει απόφαση ανάθεσης, να δημοσιευτεί στη Διαύγεια, να φέρει ο ανάδοχος εγγυητική επιστολή, να υπογραφεί σύμβαση, να… να… να… 

Δηλαδή δύο χρόνια μετά την επίσημη ενημέρωσή του, ο Δήμος Κυθήρων έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ευθύνη της εγκατάλειψης του Ελικοδρομίου των Αντικυθήρων, τη στιγμή που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να απαιτηθεί αεροδιακομιδή ενός ασθενούς και φυσικά το ελικόπτερο δεν γνωρίζουμε αν θα προσγειωθεί αφού οι 2 αεροναυτικές αγγελίες έχουν ενημερώσει τους πιλότους για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο Ελικοδρόμιο! 

Μόλις χτες μάλιστα (3-2) παρέστη σοβαρή ανάγκη αεροδιακομιδής ασθενούς και ούτε γιατρός υπάρχει στο νησί!!! Στο έλεος του Θεού τα Αντικύθηρα!!! Τα έγγραφα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και δεν μπορεί να υπάρξει καμία σοβαρή δικαιολογία.

Να θυμίσουμε όμως, πως όταν υπήρχε η Κοινότητα στο νησί, το Ελικοδρόμιο και όλα τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας συντηρούνταν ανελλιπώς και κατά τρόπο υποδειγματικό. Και όλα αυτά από μια μικρή Κοινότητα με έναν μόνο μόνιμο υπάλληλο που κυριολεκτικά «σκοτωνόταν» για το καλό του νησιού. Ένας ολόκληρος Δήμος, με τόσες υπηρεσίες, ΤΙ σοβαρή, αντικειμενική και πειστική δικαιολογία μπορεί να έχει για την κατάσταση αυτή;;; 

Καλύτερη δικαιολογία η σιωπή και μια μεγάλη συγνώμη προς τους κατοίκους των Αντικυθήρων.

Στράτος Χαρχαλάκης
Αντικυθήριος