Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΥΓΟ στα ΚΥΘΗΡΑ. -ή αλλιώς ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥ.

Εχει τεραστια σημασια να μαθουμε το ιδιοκτησιακό καθεστως αυτων των νησίδων και ποιοι τις διαχειριζονται. Απο οσο γνωριζω στα Κύθηρα (και ισως στα υπολοιπα επτανησα) υπάρχει ‘ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων», μοναδικό στην Ελλάδα, που αίρει την καταγωγή του από την περίοδο της Αγγλοκρατίας και σε αυτό ανήκουν 3 από τα ιερά προσκυνήματα του νησιού και όλη η δημόσια γη’ (1) Αρα η μη-ιδιωτικη γή ΔΕΝ ειναι ΚΡΑΤΙΚΗ αλλά ΔΗΜΟΣΙΑ/ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ και την διαχειριζονται ειδικές επιτροπές απο ντόπους που μπορουν να αποφασισουν κα την πώληση τους. 

Αυτο ειναι απομεινάρι της συμφωνίας Ενωσης Επτανησων και Ελλαδος.(3) Μαλιστα ντοπιοι απο τα Κυθηρα μου ειχαν πεί οτι πριν χρονια η επιτροπή αυτή διαπραγματευόταν την πώληση της νησιδας Αυγο αλλα αυτη η διαπραγματευση δεν προχωρησε.

Και εχει ΠΟΛΥ ενδιαφερον να δουμε ΠΟΙΕΣ ακριβως διατάξεις ‘προσαρμόστηκαν’ στα τελη του 2011 του κανονισμού λειτουργίας αυτων των επιτροπών(2).

Το ερωτημα ειναι εαν (τουλαχιστο στα Επτανησα) οι ΔΗΜΟΣΙΕΣ γαιες ΔΕΝ ανηκουν στο κρατος αλλα σε αλλους (πχ. ΝΠΔΔ ή εκκλησία) ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΣ ΕΚΧΩΡΕΙ, ΠΟΥΛΑ, Ή ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ;
Το ιδιο με το Αυγό πρεπει λογικά να ισχυει και με τις Στροφαδες. Ειναι και οι ντόπιες επιτροπές στο κολπο;

Παρεπιπτοντως, δεν ξερω που ειδαν την ευκολη προσβαση στο Αυγό. Η νησίδα Αυγό, ειναι ένας τεράστιος βράχος καπου 6 μίλια νότια από τα Κύθηρα με υψόμετρο καμίά 200μ. χωρίς καμία δυνατότητα νορμαλ αποβίβασης.

Η σπηλιά ειναι ενα αξιοθέατο στο οποίο παει καποιος μονο με βαρκα και δεν εχει καμία προσβαση στην επιφανεια του νησιού. Το νησι ειναι σημαντικός βιότοπος και μαλιστα διάσημος γιατι εκει βγαίνει το παγκόσμια μοναδικό λουλούδι Σεμπρεβίβα (sempre viva=πάντα ζωντανή), το μικρό κίτρινο λουλούδι που διατηρείται για πολύ και ειναι σημα κατατεθεν των Κυθήρων.

Ποιός θα αγορασει/νοικιάσει αυτον τον βραχο, να τον κάνει τι;
————————–————————–—-
(1) δες εδώ: http://www.porphyris.com/?page_id=9.
(2) δες εδώ: http://www.kythera.gr/news/epitropi-egxoriou-periousias-sxedio-nomou.php κι εδώ:
(3) Με τον νόμο ΚΙ’/1864 κυρώθηκε η Συνθήκη μεταξύ Ελλάδος, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας, για την ‘Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, και όλα τα εδάφη του άλλοτε, διά της Συνθήκης των Παρισίων της 5.11.1815, αναγνωρισθέντος Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων – Ιόνιος Πολιτεία -, προσαρτήθηκαν στο Βασίλειο της Ελλάδος. Δια των άρθρ. 10-15 του νόμου ΡΝ’/1866, «Περί εισαγωγής εν Επτανήσω της εν τω λοιπώ Βασιλείω ισχυούσης νομοθεσίας», διατηρήθηκε και αναγνωρίσθηκε η Εγχώριος Περιουσία των Ιονίων Νήσων, όπως αυτή εννοιολογικά είχε προσδιορισθεί, με βάση τις αρχές του Συντάγματος του 1817 και τις εκδοθείσες με βάση αυτό Πράξεις, ΚΣΤ’ της Ε’ Γερουσίας του 1834 και Ι’ της Η’ Γερουσίας του 1845. Από τα ανωτέρω νομοθετήματα προκύπτει ότι, κατά την ‘Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα (1864), στο Ελληνικό Δημόσιο, ως διάδοχο του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων, δεν περιήλθε και η εγχώριος περιουσία των Ιονίων Νήσων, αλλ’ εξακολούθησε αυτή να ανήκει στην ιδιοκτησία της κάθε μιας νήσου (σχετ. ΑΠ 340/85 ΝοΒ 34, 76). Με μεταγενέστερα δε νομοθετήματα (ν. 2355/1920 και άρθρ. 15 ν. 514/1943, που καταργήθηκαν με το άρθρ. 84 παρ. 5 ν. 1416/84), ρυθμίστηκαν ειδικά τα της διαχειρίσεως της Εγχωρίου Περιουσίας της νήσου Κύθηρα. θ’) ‘Ετσι, κατ’ άρθρ. 84 παρ. 1 έως 4 του ν. 1416/ 84 : παρ. 1: Η «εγχώρια περιουσία των νήσων Κύθηρα και Αντικύθηρα» αποτελεί διακοινοτική (ήδη διαδημοκοινοτική, κατ’ άρθρ. 1 παρ. 5 του ν. 2539/97), περιουσία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης των Κυθήρων και Αντικυθήρων. Η περιουσία αυτή περιλαμβάνει: ‘Ολες τις εκτάσεις των νησιών, είτε είναι κοινόχρηστες δασικές ή χορτολιβαδικές, είτε αγροτικά ή αστικά ή άλλης κατηγορίας ακίνητα, που δεν ανήκουν σε ιδιώτες, ή βάσει νόμιμων τίτλων κτήσης κυριότητας στο δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, ή σε κατ’ ιδίαν κοινότητες. Από: http://www.valsamon.com/index.php?id=1&subid=1415

----------------------------------------------
Πηγή:  workinghypotheses.wordpress.com
----------------------------------------------