Ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις». Ωστόσο, μένει η τυπική διαδικασία της ψήφισής του επί του συνόλου ώστε να θεωρηθεί πλέον και νόμος του κράτους. Η διαδικασία αυτή αναβλήθηκε επόμενη συνεδρίαση έτσι ώστε να είναι έτοιμο και το ολοκληρωμένο κείμενο.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο:
- Καταργεί και αντικαθιστά συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο έγκρισης και κυκλοφορίας γεωργικών φαρμάκων στη χώρα, που ισχύει για διάστημα άνω των 30 ετών.
- Θεσπίζει μέτρα που αφορούν την εφαρμογή :
• Του Κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.
• Του Κανονισμού (ΕΚ) 396/2005, για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.
• Της Οδηγίας 2009/128 που αφορά τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
Εναρμονίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.
Αξιοποιεί για πρώτη φορά τη σύγχρονη τεχνολογία για την καταγραφή των πωλήσεων φυτοφαρμάκων, τη διαμόρφωση εθνικής βάσης δεδομένων για την τεκμηρίωση των ακολουθούμενων πολιτικών, την παρακολούθηση της χορήγησής τους, τη διαφάνεια.
Διασφαλίζει τη συμμετοχή των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων σε διαδικασίες λήψης κρίσιμων αποφάσεων.
Θεσπίζει ένα αξιόπιστο ελεγκτικό σύστημα όλης της αλυσίδας παραγωγής-διάθεσης-διακίνησης-ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων.
Εισάγει ένα αποτρεπτικό, αναλογικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
Λαμβάνει μέτρα για την παρακολούθηση των τιμών που καταβάλουν οι γεωργοί, συμβάλλοντας στην εξυγίανση της αγοράς αγροτικών εισροών.
Προσδιορίζει το ρόλο των επιμέρους δημοσίων αρχών, κεντρικών και περιφερειακών, στην υλοποίηση του νόμου.
Λαμβάνει μέτρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, κατάρτισης.
Ν.Δ.
«Ως χώρα, ως παραγωγοί, ούτε ελέγχουμε ούτε μπορούμε να καθορίσουμε ποσοτικά καμία από τις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων. Μπορούμε, όμως, να προσαρμοστούμε στις διεθνείς απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας -δηλαδή σ’ αυτή τη στροφή που κάνει η παγκόσμια γεωργία- φθάνει να απεγκλωβιστούμε από τη θεοποιημένη ποσοτική γεωργία και τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων», τόνισε στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τα γεωργικά φάρμακα, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης.
Το θέμα των γεωργικών φαρμάκων, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία των εμπλεκομένων, από το χωράφι μέχρι το πιάτο, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, δηλαδή για την ασφάλεια του ανθρώπινου, του φυσικού και του οικονομικού κεφαλαίου.
Ο Βουλευτής επεσήμανε τρεις κύριες παραμέτρους για την ορθολογική χρήση των μέσων παραγωγής και ειδικά των γεωργικών φαρμάκων:
- Την υπευθυνότητα από τους παραγωγούς, τους γεωπόνους, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους εισαγωγείς, τους διακινητές των και τις εταιρίες που εμπλέκονται με τα γεωργικά φάρμακα.
- Την αλλαγή νοοτροπίας, η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται από υποτίμηση των επιπτώσεων στον άνθρωπο και το περιβάλλον και άγνοια κινδύνου για την υγεία, κατ’ αρχήν του ίδιου του παραγωγού.
- Την καλή γνώση και τις δεξιότητες για τη σωστή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Ο Κωστής Μουσουρούλης προέτρεψε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκπονήσει σχέδιο ανά περιφέρεια, και στα νησιά ανά περιφερειακή ενότητα, προκειμένου να καταρτιστούν όλοι όσοι εμπλέκονται με τη χρήση γεωργικών φαρμάκων.
Περαιτέρω, τόνισε ότι το υψηλό κόστος της τιμής των φυτοφαρμάκων δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με το παρατηρητήριο τιμών που δημιουργείται. Επεσήμανε, δε, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά αντισταθμίζει ένα μικρό μέρος επιπλέον κόστους που υπάρχει και για αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για τυχόν κατάργησή του.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της καταστροφής των ληγμένων φυτοφαρμάκων. Σημείωσε ότι αυτά συσσωρεύονται σε αποθήκες, καθώς είναι υψηλό το κόστος μεταφοράς ως επικίνδυνου φορτίου, ειδικά από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα και από εκεί προς το εξωτερικό. Επειδή το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία, ζήτησε από το Υπουργείο να συλλέξει τα σχετικά στοιχεία από όλες τις περιφέρειες της χώρας και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπισή του.
----------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------------