Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – 2 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ

Σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων προέβλεψε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, με αφορμή το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο του Ιράν. Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ. Κιούσης είπε ότι η τιμή της αμόλυβδης μπορεί να αγγίξει και τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στη διεθνή αγορά η τιμή του αργού θα φτάσει τα 120-130 δολάρια το βαρέλι.

Ο κ. Κιούσης είπε ότι οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν είναι της τάξεως του 20%-22%, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει τις ακριβότερες τιμές καυσίμων στην Ευρώπη.

Μετά την απόφαση για την επιβολή εμπάργκο η Ελλάδα θα κληθεί να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές για τον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές των ΕΛΠΕ θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των διυλιστηρίων με τις αναγκαίες ποσότητες αργού πετρελαίου.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων είναι ήδη ορατή.

Τη Δευτέρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 1,705 ευρώ ανά λίτρο έχοντας αυξηθεί σχεδόν 8 λεπτά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1,01 ευρώ από 95 - 97 λεπτά που ήταν τον Δεκέμβριο.
--------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------