Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση Αντιπεριφερειάρχη νήσων για το γεφύρι στα Κύθηρα

Κύριε Πρέκα,

Διάβασα το σημείωμά σας για την Αντιπεριφέρεια, τα έργα και τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση και θα ήθελα να καταθέσω και τη δική μου άποψη -αφού αναφέρεστε και σε εμένα προσωπικά- για την πολύπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών του ιστολογίου σας.

Ξεκινώ από τα αμιγώς πολιτικά: Δεν έχω σχέση με το Μνημόνιο, δεν ψήφισα κανένα μνημόνιο, ούτε συμφώνησα για να πω μετά «έκανα λάθος, δεν είχα κοιτάξει καλά, δεν είχα διαβάσει»… και άλλα τέτοια κωμικοτραγικά.

Ως δημοσιογράφος έχω υπογράψει εκατοντάδες άρθρα για όσα συνέβαιναν και έδειχναν ότι έρχεται καταιγίδα και κατεδάφιση, όταν πολλοί άλλοι ζούσαν τους ψεύτικους μύθους τους, στην εικονική πραγματικότητα και αμέριμνοι στην παραλία «έπαιζαν με τα πολύχρωμα κουβαδάκια τους»…

Συμφωνώ μαζί σας, ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτοοργάνωση και δράση για να σώσουμε ότι έχει απομείνει». Συμπληρώνω όμως ότι πάντοτε υπήρχε αυτή η ανάγκη και μέχρι σήμερα ελάχιστοι στην πράξη την ικανοποίησαν. Οι περισσότεροι ζούσαν τη Νιρβάνα τους και τώρα, πολύ αργά… ανακαλύπτουν την Αμερική, τη σκληρή και θλιβερή πραγματικότητα…

Στα δικά μας τώρα:

Δεν θα επαναλάβω όσα έγραψα στην επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο, ούτε τα ενημερωτικά σχετικά με το γιοφύρι του Μάκρωνα.

Συμπληρώνω μόνο όσα αφορούν την κριτική σας και μόνο σε αυτά απαντώ:

Λέτε ότι η επιστολή μου προς το Δήμαρχο ήταν «διλληματική» και… «προσβολή απέναντι στο θεσμό και το πρόσωπο του Δημάρχου»!

Ακριβώς το αντίθετο: Έθετε το θέμα, όπως έπρεπε εκ του νόμου να τεθεί, δεδομένου ότι την ευθύνη για το δίκτυο έχει πλέον ο Δήμος και όχι η Αντιπεριφέρεια, προκειμένου να αποφασίσει για τις προτεραιότητες, όπως παρακάτω λέτε και εσείς ότι αποφάσισε, εντέλει.

Σίγουρα ο καθένας θέτει τις δικές του προτεραιότητες και σίγουρα η δική μας δεν ήταν το γιοφύρι του Μάκρωνα – αυτά τα κληρονομήσαμε και είχαμε υποχρέωση να τα θέσουμε υπόψη του Δήμου. Να βρούμε τη χρηματοδότηση, γιατί είχαμε αυτή την ευθύνη -αφού η μελέτη έγινε με κοινοτικό χρήμα- για το ενδεχόμενο κατασκευής του έργου, εάν ο Δήμος το ήθελε. Τελικά ο Δήμος δεν το προκρίνει, όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα και δεν υπάρχει κανένα θέμα: Ο καθένας έκανε τη δουλειά του, ως όφειλε και εμείς σίγουρα την κάναμε σωστά, με βάση όσα παραλάβαμε.

Λέτε επίσης να βάλουμε τις υπηρεσίες μας να επικαιροποιήσουν την υπάρχουσα μελέτη για να αλλάξει το κόστος κ.λ.π: Η μελέτη έγινε από ιδιώτες μελετητές, πληρώθηκε 130.000 ευρώ, τελείωσε πριν από τρία χρόνια και δεν μπορεί αυτή η συγκεκριμένη μελέτη να αλλάξει, είναι σαφές.

Μπορεί όμως η πρόταση σας αυτή, να βρει συμπαράσταση από το Δήμο που έχει την ευθύνη για το δίκτυο (και το γιοφύρι) και να κάνει ο Δήμος μελέτη απλής αποκατάστασης, η μεγαλύτερων παρεμβάσεων, αν κρίνει ότι το γιοφύρι είναι προβληματικό και επικίνδυνο. Εάν κρίνει… Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να κάνει στο χώρο ευθύνης του ότι καλύτερο και πιο συμφέρον πιστεύει και εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε αντίρρηση καμία, αλλά από την μελέτη της τέως Νομαρχίας αυτό δεν μπορεί να προκύψει, γιατί αυτή αφορά άλλη χάραξη και νέα μεγάλη γέφυρα 30 μέτρων και όχι 12 μέτρων. Έτσι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα, με βάση αυτά τα δεσμευτικά κρίνουμε τώρα και εγώ πάντως σε αυτή την πολύχρονη διαδικασία δεν είχα καμιά μα καμιά εμπλοκή…

Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ στους Κυθήριους, ΚΑΝΕΝΑ πρόσωπο, ΚΑΝΕΝΑΣ θεσμός, από το 2003 μέχρι πρότινος δεν είχε ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ για το έργο. Κανένας!!!

Τώρα, ξαφνικά, πολλοί λένε όχι -ως έχουν δικαίωμα- αλλά και αυτοί κρίνονται γιατί επί 10 χρόνια εσιώπησαν ή… έκαναν την Πάπια…

Κλείνω με δύο παρατηρήσεις:

Η στήριξη των Κυθήρων και των Αντικυθήρων είναι δεδομένη. Κάθε ώριμη μελέτη που θα μας διαβιβαστεί θα εξεταστεί με μεγάλη ευαισθησία. Μέχρι σήμερα πάντως, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…

Για εμάς, δεν είναι μόνο η βελτίωση του υφισταμένου οδικού δικτύου προτεραιότητα. Δεν πιστεύουμε ότι τα Κύθηρα έχουν ανάγκη μόνο άσφαλτο. Παρά ταύτα, με την επικαιροποίηση παλαιάς μελέτης των υπηρεσιών μας, θα εξεταστεί άμεσα και αυτό.

Εις ότι αφορά στις «σπατάλες στα δημόσια οικονομικά της χώρας», είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτό δεν ισχύει για τα οικονομικά της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας Νήσων. Όσοι (όχι εσείς, πιστεύω), το θέτουν… κουτοπόνηρα και δήθεν προληπτικά, προφανώς κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια, έχουν ασθενή μνήμη και ξεχνούν ότι πετροβολούν το σπίτι του γείτονα όταν το δικό τους είναι γυάλινο, και ο νοών νοείτω!!!

Κύριε Πρέκα,

Σας ευχαριστώ για τα διάλογο και την επικοινωνία και ευελπιστώ να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, τους ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες των Κυθήρων και των Αντικυθήρων για να πάμε με έργο μπροστά, πέρα από ψέματα, υποκρισίες και τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες του παρελθόντος που πλήγωσαν και πληγώνουν το λαό.

Δημήτρης Κατσικάρης
Αντιπεριφερειάρχης Νήσων
--------------------------------------
Πηγή: lakonia-gr.blogspot.com
--------------------------------------