Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Νέος ισχυρός σεισμός στην Κρήτη

Χτύπησε και πάλι ο Εγκέλαδος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Κρήτη. Ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι σεισμοί. Δύο μικροτραυματισμοί σε Τυμπάκι και Χανιά

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο τις 3:30 τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε απόσταση 83 χλμ βόρεια του Ηρακλείου και 45 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, σε εστιακό βάθος 14,2 χλμ., και πάλι στην ίδια περιοχή στην οποία καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα κατά το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), η δόνηση ήταν 5,1 Ρίχτερ, ενώ οι Αμερικάνοι τον δίνουν στα 5,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης, χαρακτηρίζεται ισχυρή και προερχόταν από απόσταση 247 χιλιομέτρων Νότια-Νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 46 χιλιόμετρα στο θαλάσσιο χώρο Νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

Όλα τα σεισμολογικά ινστιτούτα, όπως αναφέρει το cretalive.gr, δίνουν μετασεισμους συνεχεις σε μικρό εστιακό βάθος και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πανικός των κατοίκων από τον ισχυρό σεισμό αποτέλεσε την αιτία δύο μικροτραυματισμών που αναφέρθηκαν στο Τυμπάκι και τα Χανιά.

Μία 65χρονη στο Τυμπάκι έσπευσε να τρέξει έξω από το σπίτι με αποτέλεσμα να πέσει και να σπάσει το πόδι της, ενώ στο Ακρωτήρι στα Χανιά ο σεισμός ξύπνησε απότομα έναν 34χρονο άνδρα, ο οποίος έπεσε από το κρεβάτι, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί σοβαρά.
------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------