Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αναζητείται διακομματική πρόταση για την ακτοπλοΐα

Η σύγκληση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί ριζικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που βιώνει η ακτοπλοΐα και η υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, που απαιτούνται από το νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, είναι δύο από τις άμεσες προτεραιότητες του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη.

Μιλώντας σε εκδήλωση, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνει η ακτοπλοΐα, αποκαλύπτοντας ότι, την προσεχή εβδομάδα, θα συγκληθεί διακομματική επιτροπή από εκπροσώπους τον κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να συζητήσουν ένα «σύγχρονο πλαίσιο για την ακτοπλοΐα για να κάνει τη δουλειά της και όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Λήψη σοβαρών μέτρων

Η πρωτοβουλία του για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής προαναγγέλλει τη λήψη σοβαρών νομοθετικών μέτρων που προϋποθέτουν μία «προγραμματική σύγκλιση» των τριών κομμάτων.

Επισημαίνεται ότι οι ακτοπλόοι ζητούν, μεταξύ άλλων, τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δρομολογήσεις των πλοίων και των οργανικών συνθέσεων με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας του πλοίου.

Η σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων και η μείωση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης έχουν καταστήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των δρομολογίων μη βιώσιμα, με αποτέλεσμα οι ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιρειών να ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Σε μία αλλαγή των οργανικών συνθέσεων, ωστόσο, αντιδρούν έντονα τα ναυτεργατικά σωματεία.

Επίσης, μεταξύ των μέτρων που θα συμβάλλουν στη αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος είναι και η μείωση του ΦΠΑ στους ναύλους των ακτοπλοϊκών πλοίων, θέμα που, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, εξετάζει θετικά ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Στην ίδια ομιλία ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην ναυτική εκπαίδευση. Οπως είπε, τις επόμενες δύο εβδομάδες, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, θα υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών σχολών παροχής ναυτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να καταστήσει δυνατή η δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την κτιριακή αναβάθμιση του ΚΕΣΕΝ.

Με ανάλογη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα «καλυφθεί» και η Δωρεά του Αμερικανικού Νηογνώμονα, ABS, για την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Νέας Μηχανιών στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός η «Ζώνη» να είναι άδεια από πλοία, τη στιγμή που και η γεωγραφική της θέση είναι η καλύτερη στην Ανατολική Μεσόγειο και η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Επιτέθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι έχει επιβάλει ξεχωριστό κράτος στη Ζώνη του Περάματος και προανήγγειλε τη λήψη μέτρων.

Εκκληση για στήριξη

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση στη Ναυτιλιακή Λέσχη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος κάλεσε τους Ελληνες εφοπλιστές να στηρίξουν την Ελλάδα και αποκάλυψε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, τη δημιουργία Υπουργείου Αδηλων Πόρων με χαρτοφυλάκιο τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τον απόδημο ελληνισμό.
---------------------------------------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
---------------------------------------------------------------