Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ενιαίο μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο: «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις».
Στόχοι του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την εισηγητική του έκθεση, είναι η διασφάλιση της πληρωμής των αγροτών για την πώληση των προϊόντων τους, η διατήρηση αλώβητης της ποιότητας που διαθέτει το προϊόν στο χωράφι, μέχρι να φτάσει αυτό στον καταναλωτή και η διαφάνεια στην αλληλουχία των προσώπων που μεσολαβούν.
«Οι στόχοι επιδιώκεται να επιτευχθούν με την θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του εμπόρου αγροτικών προϊόντων και την εγγραφή τους στο μητρώο, την υιοθέτηση ελάχιστων κριτηρίων από την πλευρά του κεφαλαίου, των επαγγελματικών εγκαταστάσεων και των εγγυήσεων που διαθέτουν, την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όποιον δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στο νόμο, την επιβολή οικονομικών αντικινήτρων στους αγρότες να συναλλάσσονται με εμπόρους εκτός του μητρώου και αυστηρών οικονομικών κυρώσεων σε όσους εμπόρους ενεργούν πράξεις χωρίς να είναι καταχωρημένοι στο μητρώο», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.
Σημειώνεται πως, στο μητρώο, εγγράφονται υποχρεωτικά, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών. Τα ζητούμενα δικαιολογητικά, αφορούν σε στοιχεία για την οικονομική και συναλλακτική φερεγγυότητα των εγγεγραμμένων - και σ’ αυτά περιλαμβάνεται και εγγυητική επιστολή, ύψους από 5.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε εμπόρου. Τα αντικειμενικά κριτήρια ωστόσο, για το ύψος της εγγυητικής επιστολής, ή την απαλλαγή από την υποβολή της, καθώς και ορισμένες άλλες λεπτομέρειες, ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η δημόσια διαβούλευση είχε ολοκληρωθεί την Παρασκευή (2 Ιουλίου) επί υπουργείας της κα Μπατζελή. Όπως ανέφερε η τότε υπουργός «η σύσταση του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων αποσκοπεί στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και πληροφοριών η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα στην αποτελεσματική παρακολούθηση, ανάλυση και έλεγχο των μηχανισμών διαμόρφωσης των τιμών της αγοράς εγχώριων γεωργικών προϊόντων και θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαπίστωση και εν τέλει εξάλειψη των αθέμιτων συμβατικών πρακτικών μεταξύ επιχειρηματικών φορέων καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων».
----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------