Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Φ. Σαχινίδης: Πενταετή εξόφληση, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, των άτοκων δανείων των ΕΑΣ

Λύθηκε το θέμα με τα 150 εκατ. ευρώ που με τη μορφή άτοκου δανείου, διανεμήθηκαν στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) το 2008, με απόφαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού.

Τελικά ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, προχώρησε πρόσφατα σε ρύθμιση με την οποία οι ΕΑΣ καλούνται να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε πενταετή με εξόφληση μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2015, σε εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις και με πρώτη δόση την 30ή Μαρτίου του 2011.

Θυμίζουμε το δάνειο χορηγήθηκε στις ΕΑΣ το 2008 προκειμένου αυτές να δώσουν προκαταβολές στους καλλιεργητές δημητριακών, που παρέδωσαν σε αυτές το προϊόν τους. Επρόκειτο να εξοφληθεί σε εννέα μήνες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Όμως παραμονές βουλευτικών εκλογών, στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης παρέτεινε για ακόμη ένα έτος την αποπληρωμή ύστερα από αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Από το περασμένο καλοκαίρι και πριν ακόμη από τη λήξη της νέας διορίας (Σεπτέμβριος του 2010), οι συνεταιριστικές ενώσεις ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για νέα παράταση του δανείου, επταετούς τουλάχιστον διάρκειας.

Όμως η μη καταβολή των χρημάτων από τις ΕΑΣ έφερε αντιδράσεις από άλλες επαγγελματικές ομάδες και, συνδικαλιστικούς φορείς.

Μεταξύ αυτών η ΠΑΣΚ Γεωπόνων Νομού Λάρισας, μέσω του επικεφαλής της Ντίνου Μακά, χαρακτηρίζει το αίτημα περί ρύθμισης του άτοκου δανείου «απαράδεκτο» και τονίζει ότι «πρέπει τα χρήματα να εισπραχθούν άμεσα από το κράτος και να γίνουν φορολογικοί έλεγχοι στις ΕΑΣ.

Δεν μπορεί αυτό το διάστημα, που δοκιμάζονται σκληρά οι μικρομεσαίοι, κάποιοι να ζητάνε διατήρηση των προνομίων τους».

Ο Νικόλαος Δρουκουγιάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Προμηθευτών Αγροτικών Προϊόντων Ελλάδος, που έχει μέλη του ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες εμπορεύονται και διακινούν αγροτικά προϊόντα στο ίδιο μήκος κύματος με την ΠΑΣΚ Γεωπόνων Λάρισας, υπογραμμίζει: «Το άτοκο δάνειο που δόθηκε το 2008 στις ΕΑΣ για την πληρωμή προκαταβολής των προϊόντων των παραγωγών δημητριακών δημιούργησε δύο κατηγορίες αγροτών: αυτούς που χρηματοδοτήθηκαν γιατί πήγαν τα προϊόντα τους στις ΕΑΣ και οι οποίοι ήταν η μειοψηφία και αυτούς που έμειναν εκτός χρηματοδότησης, δηλαδή τιμωρήθηκαν, διότι κράτησαν τα προϊόντα στις δικές τους αποθήκες ή τα παρέδωσαν σε εμπόρους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας, απαντώντας στις αιτιάσεις των φορέων αλλά και κριτικάροντας τη ρύθμιση Σαχινίδη, υποστηρίζει ότι πρέπει «να τηρηθεί η συμφωνία που έγινε μεταξύ ενώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ και υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για επταετή ρύθμιση του δανείου με επιτόκιο της αγοράς, δηλαδή 4,5%-6%. Μόνο έτσι θα είναι βιώσιμες οι συνεταιριστικές οργανώσεις.
------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------