Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Παράταση για την περαίωση έως τις 28 ∆εκεµβρίου και διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονοµικών

Παράταση για την περαίωση έως τις 28 ∆εκεµβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονοµικών, έχοντας βάλει ήδη στα ταµεία του ∆ηµοσίου 560 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο η προσέλευση των φορολογουµένων αυξήθηκε κατακόρυφα τις τελευταίες ηµέρες, όσο πλησίαζε η εκπνοή των προθεσµιών.

Μέχρι την περασµένη Παρασκευή είχαν βεβαιωθεί φόροι περαίωσης 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 560 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν, είτε ως προκαταβολή είτε ως εφάπαξ εξόφληση.

Χθες Τρίτη (30/11), τελευταία ηµέρα της προθεσµίας – πριν δοθεί παράταση – δεν έλειψαν ακόµα και οι ουρές σε εφορίες και τράπεζες, µε αποτέλεσµα οι εισπράξεις να εκτιµώνται πλέον σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αναµένεται πως θα αυξηθεί σηµαντικά έως τις 28 ∆εκεµβρίου, οπότε εκπνέει η νέα προθεσµία, καθώς χιλιάδες φορολογούµενοι, είτε δεν έχουν παραλάβει ακόµα το εκκαθαριστικό τους σηµείωµα, είτε δεν έχουν λάβει το νέο εκκαθαριστικό µετά τις διορθώσεις που απαιτούνταν.

∆ιευκρινίσεις από το υπουργείο

Το υπουργείο Οικονοµικών, µε εγκύκλιο που έστειλε στις εφορίες, ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης και αποστολής των διορθωµένων εκκαθαριστικών ή αυτών που δεν µπορούσαν λόγω έλλειψης πληροφοριών να εκδοθούν από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων και δίνει διευκρινίσεις στους φορολογουµένους, σύµφωνα µε τις οποίες:

1) Αποκλειστικά στις ∆ΟΥ και όχι στις τράπεζες καταβάλλονται οι δόσεις της περαίωσης στην περίπτωση που τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα εκδίδονται από τις ∆ΟΥ (τροποποιητικά και αρχικά σηµειώµατα).

2) Οι διορθώσεις στα εκκαθαριστικά επιτρέπονται µόνο για προφανή λάθη. Για παράδειγµα δεν διορθώνονται τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα εφόσον στο έντυπο Ε3 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος (Ε1) έχουν δηλωθεί ακαθάριστα έσοδα διαφορετικά ενδεχοµένως από αυτά που έχουν δηλωθεί στους οικείους κωδικούς του εντύπου της κύριας δήλωσης.

3) Αν ο επιτηδευµατίας δεν αποδέχεται το εκκαθαριστικό που εξέδωσε η Εφορία για όλες τις χρήσεις, εκδίδεται τροποποιητικό σηµείωµα µόνο για τις χρήσεις για τις οποίες αποδέχεται την περαίωση.

4) Όσοι υπέβαλαν µέχρι την αποδοχή της περαίωσης τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2008 από τις οποίες προκύπτει ότι η ακίνητη περιουσία είναι κάτω των 400.000 ευρώ, µπορούν να υπαχθούν στηνπεραίωση. Στην περίπτωση αυτή οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υπόκεινται σε έλεγχο.
--------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------