Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Οι παραλίες των Κυθήρων και το περίφημο καθεστώς με την… «Εγχώριο Περιουσία»

Επιστολή, με την οποία παρουσιάζεται η διαφορετική άποψη για το θέμα με τις «παραλίες των Κυθήρων» που δημοσιεύθηκε, μας εστάλη από τον αναγνώστη μας Γιάννη Παπασταθάκη. Στην επιστολή, γίνεται λόγος και για την περίφημη ‘Εγώριο Περιουσία». Γράφει:

«Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας των κοινοχρήστων και μη ιδιωτικών εκτάσεων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, είναι αναγκαίο να αποσαφηνισθούν τα εξής.

Στα δύο νησιά δεν έχει ιδιοκτησία το Ελληνικό Δημόσιο, την οποία διαχειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Χώρα.



Στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα οι αντίστοιχες εκτάσεις, αποτελούν την διακοινοτική περιουσία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο νησιών, την οποία διαχειρίζεται το ΝΠΔΔ «Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας».

Μετά την κατάργηση των κοινοτήτων η περιουσία ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο Κυθήρων.
Ποιά είναι αυτή η περιουσία;

1. Όλες οι εκτάσεις των νησιών είτε είναι κοινόχρηστες ή χορτολιβαδικές είτε αγροτικά ή αστικά η άλλης κατηγορίας ακίνητα, που δεν ανήκουν σε ιδιώτες ή βάσει νομίμων τίτλων κτήσης κυριότητας στο δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου ή σε κατ” ιδίαν κοινότητες.

2. Η κινητή και ακίνητη περιουσία των ιερών προσκυνημάτων της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της Αγίας Μόνης και Αγίου Ιωάννου του «εν κρημνώ» και των ανηκόντων σ” αυτά παρεκκλησίων και

3. Τις νησίδες που βρίσκονται γύρω από τα Κύθηρα.
Αυτά προβλέπει ο νόμος 1416/1984 στο άρθρο 84.

Οι αρμοδιότητες της επιτροπής, η οργάνωση και ο τρόπος διαχείρισης της περιουσίας, η δυνατότητα και ο τρόπος διανομής η παραχώρησης ακινήτων σε κοινότητες των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, κλπ προβλέπονται λεπτομερέστατα στο ΠΔ 272/1985, όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 138/2004.
Αυτά είναι τα νομοθετήματα με τα οποία ιδρύθηκε και ρυθμίζεται η λειτουργία της επιτροπής με την σημερινή της μορφή, αφού ο θεσμός έρχεται από το Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων.

Η επιτροπή είναι πενταμελής και η θητεία της είναι ίδια με αυτήν του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η σημερινή επιτροπή είναι αυτή που εξελέγη στις εκλογές του 2007, δηλαδή ενώ είχε εκλεγεί για τέσσερα χρόνια συμπλήρωσε τα οκτώ και πάει για εννέα.

Από πέντε μέλη έχουν μείνει τρία, τα οποία όπως κυκλοφορεί στα Κύθηρα ο ένας υποβάλει την παραίτησή του στον άλλον!

Στις εκλογές του 2007 συμμετείχε και ο σημερινός νεαρός Δήμαρχος των Κυθήρων, είχε λάβει μόνο μία ψήφο και δεν είχε εκλεγεί. Μετά από αλλεπάλληλες παραιτήσεις έγινε τακτικό μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Επιτροπής, θέση την οποία διατήρησε μέχρι να ορκιστεί Δήμαρχος.

Ενώ λοιπόν στην επιτροπή επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο, αυτή η επιτροπή αποφάσισε ίσως για το σοβαρότερο θέμα από ιδρύσεως της, να πάρει πίσω από τον Δήμο, μετά από σαράντα περίπου χτόνια την διαχείριση των παραλιών, αλλά και του κάμπινγκ το οποίο ο Δήμος ίδρυσε και αδειοδότησε, δαπανώντας σημαντικά κεφάλαια.

Είναι σαφές, όπως λένε στα Κύθηρα, ότι η επιτροπή λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και χειραγώγηση του νεαρού Δημάρχου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και πατέρας του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε παραιτηθεί από την θέση του προέδρου παραχωρώντας την καρέκλα στον σημερινό Δήμαρχο για να επανέλθει μετά την παραίτησή του.

Ο κάθε καλόπιστος διερωτάται, με ποιά πολιτική και ηθική νομιμότητα αποφάσισε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;

Ο Δήμαρχος την πολυσέλιδη εισήγησή του, απέστειλε στους Δημοτικούς συμβούλους αργά το προηγούμενο βράδυ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αφού δεν είχε χρόνο να ενημερωθεί.

Ερωτηματικά δημιουργεί η εμμονή του Δημάρχου να μην διαχειρίζεται ο ίδιος και το 17μελές Δημοτικό Συμβούλιο τα έσοδα από τις παραλίες και το κάμπινγκ αλλά μια ανύπαρκτη επιτροπή.

Στα Κύθηρα πάντως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, αν ο Δήμαρχος μετά το μπάχαλο που δημιούργησε με το πέρασμά του από την Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας, εργάζεται, για να έχει και ο Δήμος την ίδια τύχη».
-------------------------------------
Πηγή: kallikratis.net
-------------------------------------