Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Άγνωστος ο χρόνος αποκόλλησης του «Βιτσέντζος Κορνάρος»!

Στην Αστυπάλαια, λόγω των ισχυρών ανέμων, παραμένει το ρυμουλκό « Αρμαδόρες 1» το οποίο επρόκειτο να φθάσει στην Κάσο και να αποκολλήσει το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» που έχει προσαράξει από το βράδυ της Τετάρτης στο λιμενοβραχίονα του λιμανιού Φρυ του νησιού, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί μέσα σ' αυτό 227 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα.
Το «Αρμαδόρες 1» το οποίο έχει κριθεί κατάλληλο από τον πλοίαρχο του «Βιτσέντζος Κορνάρος» για παροχή συνδρομής, ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης για Κάσο, αλλά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών κατευθύνθηκε προς την Αστυπάλαια για να βρει ασφαλές αγκυροβόλιο και μόλις οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν θα συνεχίσει το πλου προς Κάσο.


Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πλοίαρχο για την άμεση ενημέρωση της κατάστασης του πλοίου, του πληρώματος και των επιβατών. Επίσης έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στον πλοίαρχο για συνεχή ενημέρωση των επιβατών, σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στο πλοίο, καθώς και την παροχή σίτισης.

Επίσης όπως έγινε γνωστό ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στη Κάσο μεταφέροντας από τη Ρόδο κλιμάκιο αποτελούμενο από επιθεωρητή του αρμοδίου κλιμακίου επιθεώρησης του Λιμενικού Σώματος, επιθεωρητή από το Νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο, καθώς και δυο δύτες με εξοπλισμό, προκειμένου να κάνουν έλεγχο για την κατάσταση του πλοίου και των υφάλων του.

Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας, ενώ παράλληλα από το πλήρωμα γίνονται έλεγχοι για τη διαπίστωση της ασφάλειας του πλοίου και των επιβατών.

Για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στο «Βιτσέντζος Κορνάρος» τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δυο τηλεφωνικές γραμμές ενημέρωσης του Αρχηγείου ΛΣ με αριθμούς κλήσης 213-1371042 και 213-1371036 .

Ωστόσο άγνωστο εξακολουθεί να παραμένει πότε θα επιχειρηθεί η αποκόλληση του πλοίου έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν οι 227 επιβάτες και τα 55 άτομα πλήρωμα, αφού σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ όλα δείχνουν ότι και αύριο (Παρασκευή) οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή θα είναι άσχημες.
----------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Χριστίνα Παπασταθοπούλου
----------------------------------------------------------------------