Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, οι έρευνες για το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Υπό την αιγίδα του και ζητώντας συνεχή ενημέρωσή λόγω της πρόδηλης εθνικής σημασίας του, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το ερευνητικό πρόγραμμα για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος δέχθηκε το πρωί τον δήμαρχο Κυθήρων, Στράτο Χαρχαλάκη, τον οποίο συνόδευε ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης.


Ο δήμαρχος ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των ερευνών που αφορούν τα νέα ευρήματα του ναυαγίου των Αντικυθήρων και, κυρίως, για τον προγραμματισμό τους έως την ολοκλήρωσή τους.

Το ναυάγιο ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900 - 1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.
Το Ναυάγιο

Στο 60 με 50 π.Χ. χρονολογείται το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και το φορτίο του από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ.. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες, σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων. Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900 - 1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια τού «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου τού Ζακ Ιβ Κουστώ. Η μερική ανέλκυσή του χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως.


Το πλοίο, που ναυάγησε έξω από τα Αντικύθηρα, ήταν μια ολκάδα, φορτηγό-σκάφος υπολογιζόμενης χωρητικότητας 300 τόνων, και ήταν ήδη αρκετά ταξιδεμένο όταν χάθηκε στη θάλασσα μαζί με το πολύτιμο φορτίο του, περί το 60 - 50 π.Χ.. Είναι σαφές ότι κατευθυνόταν προς κάποιο λιμάνι της Ιταλίας, μεταφέροντας εκεί πολύτιμα αγάλματα και σκεύη για τους Ρωμαίους αριστοκράτες, ξεκινώντας από κάποιο λιμάνι του Αιγαίου, ίσως τη Δήλο.
-----------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
-----------------------------------