Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Γ. Μηνατσής, έπαρχος Καρπάθου – Κάσου: «Το περιστατικό με το Κορνάρος έγινε αφορμή να ξεχειλίσει το ποτήρι»!!!

«Ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουμε θέλουμε να πετύχει στο έργο της η νέα κυβέρνηση και να ισορροπήσουν  τα οικονομικά της χώρας. Η κατάσταση που βιώνουμε δεν είναι η καλύτερη και δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Αν δεν υπάρχουν  θετικές εξελίξεις τα περιθώρια θα αρχίσουν  να στενεύουν  από τον Ιούνιο. Θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση».

Την αγωνία των νησιωτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει,  μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο έπαρχος Καρπάθου- Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής.

«Αν δεν  γίνουν τα σωστά βήματα η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη  τον Ιούνιο. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί  αλλά και ως ακρίτες αγωνιούμε. Είναι νωρίς για  να ασκήσει κανείς κριτική. Γίνονται βήματα αλλά  και λάθη. Δεν είναι ώρα να μεμψιμοιρούμε», δηλώνει ο κ. Μηνατσής.


Ο έπαρχος Καρπάθου – Κάσου αναφέρεται και στην προσάραξη του πλοίου Β. Κορνάρος  και στις αγωνιώδεις προσπάθειες που έγιναν για την αποκόλλησή του και την αποβίβαση επιβατών και εμπορευμάτων.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας, ο κ.  Μηνατσής δηλώνει πως θα πρέπει επιτέλους τα  ΚΥ και τα νοσοκομεία στα νησιά να στελεχωθούν με ιατρούς.

Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Μηνατσή, αναλυτικά:

Έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε με το πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος;

Μέλημά μας ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάθουν κάτι οι 227 επιβάτες. Το πλοίο επιθεωρήθηκε από επιθεωρητές και ιδιώτες δύτες στην εξωτερική πλευρά της γάστρας του. Στη συνέχεια απέπλευσε για τη Ρόδο. Εκεί θα αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν εντοπιστεί και θα επιθεωρηθεί εκ νέου. Αυτές τις ημέρες επικοινώνησα και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιβατηγού Ναυτιλίας και διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Group κ. Μιχάλη Σακκέλη. Με διαβεβαίωσε πως αν το πλοίο δεν συνεχίσει το δρομολόγιό του  τότε η Blue Star  είναι διατεθειμένη να δρομολογήσει προσωρινά δικό της πλοίο στη γραμμή Καρπάθου – Κάσου.

Αυτή δεν θα ήταν  προσωρινή λύση όμως;

Σας θυμίζω πως το πλοίο «Πρεβέλης» μπορεί να  έχει περάσει από δεξαμενισμό, αλλά  θα δρομολογηθεί μετά το Πάσχα. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονταν ένα ανταλλακτικό και επέστρεψε στην Ιταλία.  Θα ήταν μια λύση η δρομολόγηση πλοίου από την Blue Star. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μιχάλη  Σακκέλη.

Το πλοίο Πρεβέλης δεν θα  δρομολογηθεί άμεσα  στη γραμμή Καρπάθου- Κάσου. Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες;

Υπάρχει σοβαρό θέμα το οποίο  συζητήθηκε  σε σύσκεψη που διεξήχθη  στο Επαρχείο με τη συμμετοχή του βουλευτή της ΝΔ κ. Μάνου Κονσολα.
Σε εφαρμογή του σχετικού νόμου η Κάρπαθος και η Κάσος δεν  μπορούν να εξυπηρετούνται από σύγχρονα πλοία.Τα  δύο νησιά είναι καταδικασμένα να  έχουν πλοία τρίτης κατηγορίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι Καρπάθιοι  και οι Κασιώτες  δεν είναι πολίτες  τρίτης κατηγορίας. Θέσαμε το  ζήτημα στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου   κ. Δρίτσα και ζητήσαμε  να αλλάξει  το καθεστώς, γιατί δυστυχώς τα πλοία είναι γηρασμένα. Δεν έχουμε κάτι με την εταιρεία στην οποία ανήκει το Β. Κορνάρος. Θα  πρέπει το κράτος να αποφασίσει να επιδοτήσει με επιπλέον κονδύλια τη δική μας γραμμή  για να έχουμε καλύτερα πλοία. Το περιστατικό με το Κορνάρος έγινε αφορμή να ξεχειλίσει το ποτήρι. Ο κόσμος που είχε συγγενείς και παιδιά στο πλοίο πέρασε μεγάλη  αγωνία.

Παρατηρήθηκε  έλλειψη τροφίμων στην Κάσο;

Η δήμαρχος της Κάσου κ. Τσανάκη  μας δήλωσε πως άρχισαν να εξαντλούνται τα τρόφιμα και τα εμφιαλωμένα νερά  τόσο στο πλοίο όσο και στην Κάσο. Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας και εγκρίθηκε η χορήγηση πίστωσης 35.000 ευρώ. Από αυτά τα 20.000 ευρώ δόθηκαν για να αγοραστούν τρόφιμα. Διατέθηκαν και 15.000 ευρώ για τη μεταφορά τους με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα στην Κάσο. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε τρόφιμα  από την τοπική αγορά εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Εχουν καλυφθεί τα  κενά στις δομές υγείας στην Κάσο και στην Κάρπαθο;

Δυστυχώς δεν έχουν καλυφθεί τα κενά. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και τα ζούμε.   Η κατάσταση που επικρατεί και  στα δυο νησιά είναι πολύ άσχημη. Έχουν φύγει  από την Κάρπαθο  οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και της Εφορίας. Το Κέντρο Υγείας έχει μείνει με τρεις ήρωες γιατρούς.

Έχουμε περιστατικά σοβαρά που δεν φθάνουν καν  σε κεντρικά νοσοκομεία. Η Περιφέρεια  θα προχωρήσει στην πριμοδότηση των ιατρών. Εμείς ζητήσαμε 60 επικουρικούς γιατρούς για να στελεχώσουν τα  ΚΥ στα δύο νησιά. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Το κράτος θα πρέπει να καταλάβει πως οι ακρίτες- κάτοικοι των δύο νησιών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους  αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης.

Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των έργων;

Ξεκίνησαν οι εργασίες  για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου. Δε θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ωραίο  κτίριο που θα  μείνει χωρίς προσωπικό. Και  το πολυϊατρείο της Ολύμπου  έχει δύο χρόνια να δει γιατρό. Αυτό έχει  σαν αποτέλεσμα 600 μόνιμοι κάτοικοι να είναι στο έλεος του Θεού. Έχουμε τραγικά περιστατικά. Στο φράγμα τελειώνει η πρώτη φάση . Στην Κάσο ολοκληρώνεται η κατασκευή του Κέντρου Υγείας. Ευχόμαστε να στελεχωθεί όπως πρέπει. Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα γίνει συζήτηση για έργα που έχουμε προτείνει. Ελπίζω με τη θέληση του  κ. Γιώργου Χατζημάρκου να εγκριθούν οι προτάσεις μας. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα  όπως η διαπλάτυνση του δρόμου  Απέρι – Σπόα. Υπάρχουν στην οδό κάποια επικίνδυνα σημεία. Ο  δρόμος Σπόα- Ολυμπος  θα εγκαινιαστεί σύντομα.

Πιστεύετε πως θα εξελιχθεί καλά η   φετινή σεζόν;

Τα μηνύματα είναι καλά γιατί ο δήμος μετείχε σε όλες τις τουριστικές  εκθέσεις.  Υπάρχει ενδιαφέρουν και από αγορές  που δεν έδιναν αφίξεις στο παρελθόν. Προσπαθούμε όμως να έχουμε και Έλληνες τουρίστες. Ζητήσαμε από την  αεροπορική εταιρεία Astra να αυξήσει τα δρομολόγια που συνδέουν την Κάρπαθο με τη Θεσσαλονίκη.  Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που θέλουν να έρθουν στα νησιά μας. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όμως λειτουργούν αρνητικά στον εσωτερικό τουρισμό.

Με αφορμή το περιστατικό με το πλοιό Β. Κορνάρος θα επιδιώξετε συνάντηση  με τον ΥΕΝ;

Είχαμε επικοινωνία με τον κ. Δρίτσα εξαιτίας του περιστατικού με το Β. Κορνάρος. Του θέσαμε κάποια θέματα. Δείχνει να έχει διάθεση να μας ακούσει. Θα επιδιώξουμε να  αλλάξει το καθεστώς για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Καρπάθου και τη Κάσου. Θέλουμε και οι βουλευτές μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα;

Ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουμε θέλουμε να πετύχει στο έργο της η νέα κυβέρνηση και να ισορροπήσουν  τα οικονομικά της χώρας. Η κατάσταση που βιώνουμε δεν είναι η καλύτερη και δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Αν δεν υπάρχουν  θετικές εξελίξεις τα περιθώρια θα αρχίσουν  να στενεύουν  από τον Ιούνιο. Θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση.  Εμείς  ως  αυτοδιοικητικοί  αλλά και οι ακρίτες αγωνιούμε. Είναι νωρίς για  να ασκήσει κανείς κριτική. Γίνονται βήματα αλλά  και λάθη. Δεν είναι ώρα να μεμψιμοιρούμε.
-----------------------------
Πηγή: dimokratiki.gr
-----------------------------