Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ηχηρό χτύπημα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch: Υποβάθμισε εκτάκτως την ελληνική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες

Σε "CCC" από "B" προηγουμένως υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Παράλληλα, σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης χρεοκοπίας εκδότη (Issuer Default Ratings - IDRs) της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, στο “CCC” από το “Β” προέβη η Fitch.

Επίσης υποβάθμισε στο “CCC” από 'Β' τις εκδόσεις senior unsecured ομολόγων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα. Ακόμη το βραχυπρόθεσμο IDR σε ξένο νόμισμα υποβαθμίστηκε στο 'C' από το 'B', ενώ η Fitch αναθεώρησε παράλληλα το “Country Ceiling” στο “Β-” από το “ΒΒ”.


Η ανακοίνωση της υποβάθμισης δεν ήταν προγραμματισμένη από τον οίκο Fitch και έγινε νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία της δημοσίευσης των αξιολογήσεων, κάτι που φανερώνει την αίσθηση του επείγοντος. «Η επόμενη ημερομηνία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι η 15η Μαΐου 2015, ωστόσο ο Fitch πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα δικαιολογούν την απόκλιση από το πρόγραμμα», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγηση έγινε με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, οι προοπτικές για την έγκαιρη εκταμίευση κονδυλίων από τους επισημους φορείς είναι αβέβαιες ενώ οι συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχουν προκαλέσει ακραίες πιέσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου. 

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών και τις υποχρεώσεις σε ότι αφορά το χρέος. Ωστόσο οι αυξημένοι κίνδυνοι στην ελληνική οικονομία οδηγούν στην υποβάθμιση της αξιολόγησης», αναφέρει η ανάλυση της Fitch.

Ενδιαφέρον έχουν κι άλλα σημεία της ανάλυσης. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι «Η βλάβη που προκλήθηκε στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των καταθετών ασφαλώς και εκτροχίασε την οικονομική ανάκαμψη που μόλις είχε αρχίσει. Αυτή η βλάβη θα πάρει χρόνο να επιδιορθωθεί, ακόμη κι αν οι προοπτικές για μια επιτυχή ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

H Fitch αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 0,5% φέτος από 1,5% τον Ιανουάριο και 2,5% τον περασμένο Δεκέμβριο. Προβλέπει επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω των αυξημένων οφειλών της κυβέρνησης προς τους προμηθευτές.

«Η συμφωνία του Φεβρουαρίου έδειξε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές μπορούν να επιτύχουν έναν συμβιβασμό. Ωστόσο από τότε η πρόοδος υπήρξε αργή. Δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί η πρώτη εκταμίευση. Μέσα στις επόμενες ημέρες η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει λίστα με μεταρρυθμίσεις κι αν αυτή γίνει δεκτή τότε θα έρθει πιο κοντά η εκταμίευση, αναφέρουν οι αναλυτές.

Παράλληλα ο διεθνής οίκος κάνει αναφορά στις πληρωμές που έχει η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, στην εσωτερική στάση πληρωμών με σκοπό να αντισταθμιστεί η χαμηλή εισροή εσόδων. Αναφέρεται επίσης στη μεγάλη εκροή καταθέσεων την οποία εκτιμά στο 15% του συνόλου από το Νοέμβριο.

Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων και γι' αυτό η αξιολόγηση ήταν αρνητική.
--------------------------------
Πηγή: Ημερησία
--------------------------------