Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ένας τόπος σαν από ταινία................

Μικρός, αλλά τόσο φιλόξενος ο Αυλαίμονας περιμένει κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα τους μόνιμους επισκέπτες του, αλλά και τους νέους του φίλους. 

Η κατάνυξη των ημερών του Πάσχα κορυφώνεται την Μεγάλη Παρασκευή όπου το σκηνικό θυμίζει κινηματογραφικό πλάνο όπως μας δηλώνει ο Μπάμπης Πετρόχειλος, πρόεδρος το εξωραϊστικού συλλόγου, Αυλαίμονα Κυθήρων, «Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ». 

Τι γίνεται τότε; 

Κατά την περιφορά του Επιταφίου οι κάτοικοι γύρω από το λιμάνι , το κάστρο και τον φάρο του Αυλαίμονα ανάβουν φωτιές μέσα σε τενεκεδάκια με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι μαγευτική και το τοπίο, φωτισμένο από αρκετές εκατοντάδες μικρές φωτιές…

 
Ο σύλλογος σας από πότε λειτουργεί και τι σκοπό έχει;

O Εξωραϊστικός –Πολιτιστικός σύλλογος  «Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ» ιδρύθηκε το 1982 , με ιδρυτικά μέλη 35 στον αριθμό και σήμερα έχει γύρω στους 150 . Είναι όλοι οι κάτοικοι του Αυλαίμονα και αρκετοί φίλοι και μόνιμοι επισκέπτες. Σκοπός του συλλόγου μας είναι ο εξωραϊσμός του χωριού μας  και η δημιουργία ιδανικών συνθηκών διαβίωσης για τους μόνιμους κατοίκους και για τους επισκέπτες.

Μέσα από τις δράσεις όλα αυτά τα χρόνια τι έχετε καταφέρει να αλλάξετε στον Αυλαίμονα;

Πριν από την ίδρυση του συλλόγου μας ο Αυλαίμονας ήταν ένα άγριο και βραχώδες παραθαλάσσιο μέρος . Μέσα σε αυτά τα 33 χρόνια προσφοράς , καταφέραμε να αλλάξουμε όλη την όψη του χωριού μας . Παρτέρια με λουλούδια και δέντρα , πλακόστρωτα για τον περίπατο, χώροι αναψυχής, παιδική χαρά, αγροτικό ιατρείο και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις -πανηγύρια συγκροτούν μια ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής μας δίχως κρατικές και δημοτικές οικονομικές ενισχύσεις, κάνοντας το χωριό μας ιδανικό τόπο διαμονής και διακοπών.


Είναι ένας προορισμός για το Πάσχα που απευθύνεται σε τι επισκέπτες; Κυρίως νέους για διασκέδαση ή είναι και για οικογένειες;

Τα Κύθηρα όπως και ο Αυλαίμονας είναι ένας ιδανικός τόπος διακοπών για όλες τις ηλικίες που αναζητούν όμορφο τοπίο, καταπληκτικές θάλασσες, ηρεμία  και παραδοσιακό χρώμα. Δεν είναι από τα μέρη που χαρακτηρίζονται για την έντονη νυχτερινή ζωή τους , αλλά από την ποιότητα των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών. Είναι ιδανική περιοχή για οικογενειακές διακοπές.

Ποιο είναι το πιο γνωστό έθιμο της περιοχής σας τις μέρες του Πάσχα; Γιατί ο Αυλαίμονας είναι ξεχωριστός αυτές τις μέρες;

Ο Αυλαίμονας είναι γνωστός στους πασχαλινούς  επισκέπτες των Κυθήρων για την περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.


Τι ακριβώς γίνεται την Μεγάλη Παρασκευή; Την Ανάσταση;Πώς άρχισαν, γεννήθηκαν αυτές οι παραδόσεις του τόπου σας;

Τα παλιότερα χρόνια έξω από κάθε σπίτι, την ώρα που πέρναγε ο επιτάφιος, οι κάτοικοι άναβαν μεγάλες φωτιές, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα . Σιγά σιγά οι κάτοικοι άρχισαν να προθέτουν μικρά τενεκεδάκια με φωτιές σε διάφορα σημεία στα οποία δεν υπήρχαν σπίτια, όπως το λιμάνι , το κάστρο και ο φάρος του Αυλαίμονα.  

Με τα χρόνια όλο αυτό εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό νυχτερινό τοπίο, φωτισμένο από αρκετές εκατοντάδες μικρές φωτιές , γύρω γύρω από την θάλασσα και όχι μόνο , που χαρίζει στον επισκέπτη ένα ζηλευτό κινηματογραφικό σκηνικό που προσελκύει πολλούς επισκέπτες από όλο το νησί . 

Όσο για το Μεγάλο Σάββατο τη νύχτα , το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης γίνεται σε οικογενειακό κλίμα , με ηρεμία και ζεστασιά. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες  συμμετέχουν με ευλάβεια σε αυτή την μεγάλη θρησκευτική μας  εορτή.


Το θέαμα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και μοιάζει με ζωντανή σκηνή κινηματογραφικής ταινίας. Τι σας λένε οι άνθρωποι που το πρωτοβλέπουν; Ποια είναι η πρώτη τους εντύπωση; Έχετε μόνιμους επισκέπτες που όταν ζήσουν μια φορά αυτήν την εμπειρία επιστρέφουν;

Ο επισκέπτης αλλά και οι κάτοικοι άλλων περιοχών των Κυθήρων όταν για πρώτη φορά συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου στον Αυλαίμονα  είναι θα λέγαμε εκστασιασμένοι. Όπως μας έχουν μεταφέρει πολλές φορές τους μένει χαραγμένη στο μυαλό και γι’ αυτόν τον λόγο πάντα προσπαθούν να ξαναέρθουν.. 

Φυσικά πιο ενθουσιασμένα είναι τα παιδιά που παρακολουθούν με έναν τρόπο μοναδικό και αγνό όλη την «ιεροτελεστία». Οι εικόνες τους αποτυπώνονται στο μυαλό και μάλιστα πολλά παιδιά τα βλέπουμε να έρχονται κι αργότερα ως έφηβοι ή ακόμη και ως νέοι μπαμπάδες. 

Πολλοί επισκέπτες μας σταθερά κάθε χρόνο επισκέπτονται το χωριό μας , όπως άλλωστε γίνεται και το καλοκαίρι, αφού ο Αυλαίμονας είναι ιδανικός τόπος ξέγνοιαστων και ειδυλλιακών διακοπών κάθε εποχή. 

Αυτό που κάνουμε είναι να χαρίζουμε ανεμελιά-αν και δύσκολο την εποχή που διανύουμε- και φυσικά μερικές μέρες απόλυτης χαλάρωσης. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεχαστεί και να ξεδώσει και κυρίως με χαμηλό κόστος και προσιτές τιμές.
------------------------------------------------------------------------------------------
Πηγή:  mikrocosmos.gr-Φωτογραφίες Σπύρος Κανατάς
------------------------------------------------------------------------------------------