Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

"Βόμβα" από το Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας - Φεύγουν δήμοι και...ξαπλώστρες από τις παραλίες! - Τα Κύθηρα ήδη προηγήθηκαν..!!!

Τα πάνω κάτω φέρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην χρήση των παραλιών! Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την 646/2015 απόφασή του έκρινε παράνομη τη μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. 


Η απόφαση αυτή βάζει...μπουρλότο στον σχεδιασμό των δήμων που εκμεταλλεύονταν τις παραλίες , αλλά ταυτόχρονα αφήνει κι ένα μεγάλο κενό στην αξιοποίηση, στη φύλαξη και στην εν γενει προστασία των ακτών.

Δεν έχουν γίνει πολλές λεπτομέρειες γνωστές για την υπόθεση ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το Ε’ τμήμα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του συμβουλίου η οποία και θα κρίνει οριστικά την υπόθεση που έφτασε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μετά από προσφυγή που είχε κάνει...πριν 4 χρόνια ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών!
------------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
------------------------------

ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΛΙΔΑΣ:

Για μια ακόμη φορά η πρόσφατη απόφαση του Κυθηραϊκού Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύεται ότι κινείται πλέον στα απόλυτα όρια της νομιμότητας και σύμφωνα με τις πραγματικές επιταγές του νόμου και όχι με τις "κατασκευασμένες" υποθετικές μονομερείς ερμηνείες του.

Οι προηγούμενες μισθώσεις των παραλιών από τους Δήμους πολλές φορές έκρυβαν σοβαρές παραλήψεις αλλά και πολλές φορές συναλλαγές "κάτω από το τραπέζι" η και αρκετές "εικονικές" μισθώσεις σε "φίλους και γνωστούς".

Πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένους όρους οργάνωσης και λειτουργίας που επαφίονταν στην "καλή θέληση" του εκμισθωτή. 
Αποτέλεσμα ήταν η ανεξέλεγκτη εκμετάλευση της παραλίας με δημιουργία πολλών δραστηριοτήτων εκτός αρχικής συμφωνίας, όπως μουσικών εκδηλώσεων χωρίς κανένα φορολογικό έλεγχο, εμπλουτισμό της αρχικής σύμβασης που εκτός από ενοικίαση ομπρελών και ξαπλωστρών, περιελάμβανε και ενοικίαση σκαφών, θαλασσίων παιχνιδιών αλλά και πολλά άλλα εκτός συμφωνίας αλλά και εκτός κάθε φορολογικού ελέγχου.

Οι συνήθεις "φιλικές σχέσεις" και ίσως και κάποιοι σκίωδεις πρόσοδοι των υπευθύνων των Δήμων από τους εκμισθωτές για το "καφέ τους", έκλειναν τα μάτια και τα στόματα και το όργιο της εκμετάλευσης και φοροδιαφυγής συνέχιζε τον παραδοσιακό του κύκλο.

Ορθώς λοιπόν επεμβαίνει το συμβούλιο της Επικρατείας να βάλει ένα οριστικό τέλος στην "συναλλαγή" αυτή και να αποκαταστήσει πλέον τις σωστές εκμισθώσεις αλλά και την νομότυπη λειτουργία των παραλιών με ΟΛΕΣ τις απαραίτητες προδιαγραφές και υποχρεώσεις των εκμισθωτών.

Φυσικά όπως είναι γνωστό πιστεύουμε ότι στην περίπτωση των Κυθήρων - Αντικυθήρων δεν χρειάζεται καν να επέμβει καθώς η δημόσια κτήση ανήκει στον θεσμό της Εγχωρίου Περιουσίας με την οποία ήδη ο Δήμος εφρόντισε και σύναψε την δέουσα σύμβαση εκπρόσώπησης και διενέργειας της απαραίτητης προετοιμασίας και προκήρυξης διαγωνισμού εκμίσθωσης. 

Απλά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ΠΡΕΠΕΙ στην αναγγελία της προκήρυξης να μελετηθούν σωστά όσα αναφέρονται πιο πάνω σχετικά με συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα είναι σε θέση να εκμεταλευτεί ο εκμισθωτής και να αναφερθούν λεπτομερώς στις αναγγελίες.

Κατά δε την διάρκεια της λειτουργίας μίας εκάστου των παραλιών να υπάρχει έλεγχος για την σωστή τήρηση των συμφωνηθέντων και σε περίπτωση εκτροπής να αφαιρείται η άδεια και να ακυρώνεται το συμβόλαιο του εκμισθωτού.
---------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------------