Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΑΠΟ ΤΑ ΓΝΩΜΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Οι παλαιοί άνθρωποι στα Κύθηρα που γνώριζαν πολύ καλά ό, τι έχει σχέση με τα 3 κυριότερα Κυθηραϊκά προϊόντα, δηλ. το λάδι, το μέλι και το κρασί, συνήθιζαν να λένε:

«Λάδι από την κορφή, κρασί από τη μέση και μέλι από τον πάτο» Αυτή η φράση εξηγείται ως εξής: Στο πιθάρι που έμπαινε το λάδι, το εκλεκτότερο ήταν πάνω πάνω. Εξ αυτού και η λέξη απανωλαδέα, δηλαδή το πιο φίνο. Παλιότερα που δεν υπήρχαν οι διαχωριστήρες στα λιοτρίβια, κάτω κάτω στα πιθάρια κατακάθιζαν τα πατάλαδα (η μούργα) με τα οποία έκαναν σαπούνι.


Όσο για το κρασί που έβαζαν στα βαρέλια, ήξεραν ότι το πάνω πάνω δεν ήταν το καλύτερο, διότι δεν ήταν καλά «ψημένο» Όσο κατεβαίνει στο βαρέλι το κρασί, φτιάχνει και γίνεται τέλειο στη γεύση. Όσο πλησιάζομε τον πάτο του βαρελιού, το κρασί «βαραίνει» λόγω της οξείδωσης από τον αέρα που υπάρχει στο κενό του βαρελιού. Είναι το λεγόμενο «σώσμα» που προορίζεται για ξύδι.

Το μέλι πάλι καθώς βγαίνει από το μελιτοεξαγωγέα έχει πολλά κομματάκια κερί, τα οποία σαν ελαφρότερα βγαίνουν στην επιφάνεια. Έτσι το μέλι πάνω πάνω στο δοχείο δεν είναι το καθαρότερο. Όσο πλησιάζομε στον πάτο το μέλι γίνεται διαυγέστερο.
-------------------------------
Ελένη Χάρου Κορωναίου
-------------------------------