Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Θεομηνίες, χιόνια και πλημμύρες: Όταν οι μετεωρολογικές «προβλέψεις» θέλουν να μας τρομοκρατήσουν

Πότε θα κάνει ξαστεριά; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα greek-weather.org, μάλλον ποτέ.
Συχνά, ακούμε στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα προβλέψεις σχετικά με τον καιρό, οι οποίες δεν «πέφτουν» μέσα. 

«Ακραία καιρικά φαινόμενα», «καταιγίδες και βροχές», «ραγδαία επιδείνωση καιρού», «έρχεται χιονιάς», «απίστευτη θεομηνία», είναι μερικές από τις φράσεις που έχουμε ακούσει κατά καιρούς και μας έχουν κάνει να ακυρώσουμε, εκδρομές, ταξίδια και εξορμήσεις. 

 
Μόνο ότι θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι που δεν έχουμε ακούσει. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ξυπνάμε το πρωί και ψιχαλίζει ή έχει κρύο (μεγάλη έκπληξη αν είναι Δεκέμβριος ή Ιανουάριος) ή απλά βρέχει (και η βροχή στη ζωή είναι παιδιά).

Τις τελευταίες μέρες, μάλλον επειδή το Πάσχα πλησιάζει, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα το έχει βάλει σκοπό να τρομοκρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με τίτλους όπως «ΚΛΕΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΙΑ !! ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΡΑ!!» και «ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΚ | ΧΙΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ...». Εννοείται, όλοι οι τίτλοι με κεφαλαία και με πολλά θαυμαστικά, ώστε να δοθεί έμφαση στην καταστροφή που έρχεται κατά πάνω μας. 

Οι αναρτήσεις αυτές συνοδεύονται στο Facebook από φωτογραφίες με χιόνια.

ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ?? ΘΑ ΣΑΣ ΦΡΙΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ !! Οι τελευταίες προβλέψεις φρικάρουν !! Φαίνεται άραγε να έχουμε Πάσχα με χιόνια φέτος ??


Μπόλικα χιόνια.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΚ | ΧΙΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ...
Ακόμα και χιονισμένα αρνιά (αν δεν είναι αυτό τρομακτική εικόνα, τότε τι είναι;).

ΝΕΟ | Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


 
Σε αυτό το σημείο πρέπει να πατήσεις για να δεις που θα φτάσουν τα χιόνια το Πάσχα. 

Φυσικά μόλις πατήσεις, δηλαδή χαρίσεις αυτό το πολυπόθητο κλικ, σε παραπέμπει σε μία διαφορετική ιστοσελίδα και η απάντηση είναι «ορεινή Ελλάδα και σε όλα τα βουνά και τα χιονοδρομικά κέντρα.». Με λίγα λόγια, καμία έκπληξη.

Τέτοιες αναρτήσεις και καταστροφικές προβλέψεις, τις οποίες αναπαράγουν και πολλά ειδησεογραφικά site, προκάλεσαν και την αντίδραση του γνωστού Μετεωρολόγου, Θοδωρή Κολυδάς, ο οποίος με ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υφίσταται πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών, ωστόσο ακόμα και "σοβαρά" ειδησεογραφικά site εξακολουθούν να αναπαράγουν τέτοια θέματα.»

Ενώ, κλείνοντας αναφέρει: «Μην παρασύρεστε λοιπόν από βαρύγδουπους τίτλους. Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι για παιχνίδι, πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη , από έγκυρες πηγές και να σέβεται τους πολίτες.»



Theodoros Kolydas
on Friday
Τις τελευταίες ημέρες, για πολλοστή φορά , στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο διαβάζουμε την είδηση «Έρχεται η μεγάλη Πασχαλινή καταιγίδα Super Easter Storm μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα. Θα δώσει πολλές καταιγίδες και ψυχρό καιρό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται ωστόσο άλλες μέρες να έχουμε αρκετή ζέστη και άλλες μέρες να έχουμε ψύχρα για την εποχή μέσα στις γιορτές του Πάσχα».
Με άλλα λόγια, ο καιρός του Πάσχα έχει απ’, όλα. Διαλέχτεεεεεεεεε!!!!
Αν και συνεχώς όλοι οι μετεωρολόγοι –που σεβόμαστε το επάγγελμά μας- έχουμε επισημάνει στα ΜΜΕ πως δεν υφίσταται πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών, ωστόσο ακόμα και "σοβαρά" ειδησεογραφικά site εξακολουθούν να αναπαράγουν τέτοια θέματα. Τα άρθρα αυτά είναι συνήθως ανυπόγραφα και ενώ χρησιμοποιούν επιλεκτικά επιστημονικούς όρους ή πληροφορίες από ιστοσελίδες επιλέγουν να αγνοήσουν την κοινώς αποδεκτή στην επιστημονική κοινότητα χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας που έχει ως συνέπεια την αδυναμία πρόγνωσης άνω των 6 ημερών και αρκετά συχνά ακόμα λιγότερων. 

Στον αντίποδα υπάρχουν και site- όπως το metar.gr- το οποίο αν και στελεχώνεται από ερασιτέχνες , συμπεριφέρεται και προβάλλει με επαγγελματισμό τα όρια της ασφαλούς πρόγνωσης. Βέβαια σε πειραματικό επίπεδο γίνονται μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ωστόσο σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι δεν τις χρησιμοποιούμε επιχειρησιακά. Αν είχε καταφέρει η επιστήμη της μετεωρολογίας να κάνει αξιόπιστες προγνώσεις σε τέτοιο χρονικό βάθος, τότε θα είχαν εξαλειφθεί οι αστοχίες στις προγνώσεις μίας ή δύο ημερών. 

Πολύ απλά δεν ξέρουμε από τόσο νωρίς το καιρό του Πάσχα .
Μην παρασύρεστε λοιπόν από βαρύγδουπους τίτλους. Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι για παιχνίδι, πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη , από έγκυρες πηγές και να σέβεται τους πολίτες.

Βέβαια, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, της οποίας η σελίδα στο Facebook έχει πάνω από 42.000 Likes (είναι γνωστό ότι ο κόσμος αγαπά την τρομολαγνεία), έχει κάνει προβλέψεις μέχρι και το καλοκαίρι, δηλαδή, σχεδόν 2 μήνες μετά, όπου προβλέπει «Hot Summer Effect».
 
HOT SUMMER EFFECT !! ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!


--------------------------------
Πηγή: huffingtonpost.gr
--------------------------------