Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Σχέδιο Δράσης για Αειφόρο Ενέργεια

Μετά την αποδοχή συμμετοχής του Δήμου μας στο "Σύμφωνο των Δημάρχων", στο οποίο συμμετέχουν 100 Ελληνικοί και 5.800 Ευρωπαϊκοί Δήμοι, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), που αποτελεί υποχρέωση από τη συμμετοχή μας στο Σύμφωνο και στόχο έχει την αποτύπωση καλών πρακτικών και στοχεύσεων για το κλίμα και την ενέργεια σε τοπικό επίπεδο. 

Η Δημοτική μας Αρχή εφαρμόζει για πρώτη φορά στο νησί μας δράσεις και πρακτικές ευρέως γνωστές και εφαρμόσιμες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Ο γειτονικός Δήμος Ευρώτα, που συμμετέχει στην ίδια δράση εδώ και αρκετό καιρό, έχει ήδη υποβάλει υποψηφιότητα για βράβευση για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης της Πλατείας Πηγών Σκάλας Λακωνίας, που έγινε στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων και σε εφαρμογή του ΣΔΑΕ του τοπικού Δήμου.

Είναι σαφές ότι στην εποχή μας, εποχή ακραίου ανταγωνισμού και συνεχών μεταβολών, απαιτείται εξειδικευμένη τεχνοκρατική υποστήριξη σε Δήμους όπως ο δικός μας, που δεν διαθέτουν πλήρως στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία, ούτε μόνιμο προσωπικό που να εξειδικεύεται σε ανάλογα ζητήματα.

Έτσι συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους που καλύπτουν με τον τεχνοκρατισμό και την εξειδίκευσή τους ένα μεγάλο μέρος των τεχνικών, γραφειοκρατικών και χρηματοδοτικών αναγκών του Δήμου.

Χωρίς επένδυση σε μελέτες και στέρεη τεχνική υποστήριξη δεν θα πάμε μπροστά.

Με το Νομικό μας Σύμβουλο, τους Τεχνικούς συμβούλους και την ομάδα διοίκησης που έχουμε συγκροτήσει, καταφέραμε μέχρι σήμερα να αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου μας, που πλέον θεωρείται από όλες τις υπερκείμενες υπηρεσίες ως ένας Δήμος με ισχυρή τεχνοκρατική και υποστηρικτική ομάδα, που μπορεί να πιέζει και να λαμβάνει!
------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
------------------------------------