Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η 25η Μαρτίου στα Κύθηρα.

Με εθνική υπερηφάνεια και λαμπρότητα εορτάστηκε στα Κύθηρα η 195η Επέτειος της Επανάστασης του 1821. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος με μέλη του Δ.Σ., τοπικοί Πρόεδροι και Εκπρόσωποι καθώς και όλες οι στρατιωτικές, αστυνομικές και λοιπές αρχές του νησιού. Μετά την Επίσημη Πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Στάη της Χώρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των Σχολείων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μαθητική παρέλαση ενώπιον των Αρχών. 


Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης δίνοντας έμφαση στη ρήση του Διονυσίου Σολωμού "Εθνικό είναι το Αληθές". 

Τις εκδηλώσεις κάλυψε μουσικά η Φιλαρμονική Ποταμού υπό τη διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Λευθέρη. 


 









Εκδηλώσεις έγιναν και στην Τοπική Κοινότητα Ποταμού όπου τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός. 









 
Το βράδυ της 25ης Μαρτίου αναβίωσε ύστερα από σχεδόν 4 δεκαετίες το παλαιό έθιμο της λαμπαδηφορίας στα στενά σοκάκια της Χώρας, ύστερα από την πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής και με την παρουσία του Δημάρχου και των συνεργατών του καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρου. 









Μετά την Ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου όπου από την Κυριακή της Ορθοδοξίας ευρίσκεται η Ιερά Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας, οι κάτοικοι της Χώρας κρατώντας αναμμένες δάδες στα χέρια ακολούθησαν την πορεία του Επιταφίου τραγουδώντας εθνικά και πατριωτικά τραγούδια. 

Η πομπή κατέληξε στην Πλατεία Στάη όπου η Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κα. Ελένη Κονοφάου κατέθεσε στεφάνι και οι συμμετέχοντες έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.Στο τέλος παρατέθηκε κέρασμα στο ιστορικό κτίριο του Μαρκάτου. 

Ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μετά το πέρας της λαμπαδηφορίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

"Χάρη στο πάθος και το μεράκι των κατοίκων της περιοχής, αναβιώνουμε απόψε ένα έθιμο ξεχασμένο για σχεδόν 40 χρόνια, το έθιμο της λαμπαδηφορίας της 25ης Μαρτίου, το οποίο διατηρείται σε πολλά νησιά της πατρίδας μας. Φέτος έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος που το Σάββατο 26/3 θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του στο νησί μας. 

Η Δημοτική μας Αρχή θα στηρίξει το συγκεκριμένο έθιμο προκειμένου αυτό να διατηρηθεί όπως και όλα τα έθιμα του τόπου μας που διατηρούν την ιστορική μας παράδοση και μνήμη και μας διακρίνουν ως Έθνος μέσα στον κυκεώνα της παγκοσμιοποίησης".

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ
ΚΥΘΗΡΑ, 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2016



Σεβασμιώτατε – Σεπτό Ιερατείο
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα
Κύριε Στρατιωτικέ Διοικητά
Κύριε Πρόεδρε μετά των μελών του Δ.Σ.
Κύριοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
Κύριοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων
Αγαπητοί δάσκαλοι, γονείς και μαθητές
Συμπατριώτες και συμπατριώτες, κυρίες και κύριοι

Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός μας προτρέπει να θεωρούμε Εθνικό ό,τι είναι αληθές και να μην εξαρτάμε την εθνική μας υπόσταση και ιδιοσυγκρασία στο ασαφές και μυθώδες. Η ρήση του αυτή ειπώθηκε μέσα στην εποχή κατά την οποία ο εθνικισμός είχε αγγίξει τα ιστορικά του υψηλά και θεωρήθηκε εν πολλοίς αιρετική και ανατρεπτική. Και όμως. Κανένα Έθνος δεν μπορεί να σταθεί όρθιο στο διηνεκές βασιζόμενο μόνο στο μύθο ή την ασάφεια. 

Και ένα τρανό παράδειγμα διάλυσης των μύθων είναι η Επανάσταση των Ελλήνων το 1821, που παρά το εχθρικό κλίμα της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατόρθωσε να επιτύχει και να αποδείξει ότι η αλήθεια και το δίκαιο του αιτήματος ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Λαού, υπερέβη κάθε μυθοπλασία που καλλιεργούνταν τότε στις Ευρωπαϊκές Αυλές με στόχο να καταπνιγούν όλα τα επαναστατικά κινήματα των Βαλκανίων στο όνομα της διατήρησης της τάξης στην Ευρώπη. Μιας τάξης ταυτόσημης με τον συντηρητισμό και την απολυταρχία, έννοιες τόσο ανοίκειες για την Ελλάδα που γέννησε τη δημοκρατία, την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. 

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την Επανάσταση του 1821, για τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, το σθένος και τη δύναμη των αγωνιστών και ηρώων που ενέπνευσαν γενιές Ελλήνων και πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας. Αν είναι κάτι που πρέπει να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας, είναι ότι η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν απλώς μια εξέγερση ατάκτων ή μια πρόσκαιρη αντίδραση κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας. Ήταν μια καλά προετοιμασμένη ένοπλη επανάσταση για την οποία είχαν εργαστεί ουσιαστικά πολλοί Έλληνες και Φιλέλληνες πολλά χρόνια πριν το 1821. 


Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός την ενέπνευσε και της προσέδωσε το πνευματικό περίβλημα που χρειαζόταν με αποτέλεσμα να ωριμάσουν οι συνθήκες όχι μόνο για την εκδήλωσή της αλλά κυρίως για την επιτυχία της. Γιατί σημασία δεν έχει η εκδήλωση μιας επανάστασης αλλά η διασφάλιση συνθηκών – στο μέτρο του δυνατού – προκειμένου αυτή να μην καταπνιγεί εν τη γενέσει της όπως έγινε στο παρελθόν με δεκάδες επαναστατικά κινήματα κυρίως μέσα στην μακραίωνη περίοδο της Τουρκοκρατίας. 

Πρέπει λοιπόν να αναλογισθούμε το μέγεθος της προετοιμασίας για την εκδήλωση της Επανάστασης και την ικανότητα των ηγετικών στελεχών της που μέσα από μια πολυετή και κοπιώδη διαδικασία ωρίμασαν τις συνθήκες για το 1821. 


Η Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν και δεν είναι ένα μονοδιάστατο γεγονός που αφορά μόνο τη νότια απόληξη της Βαλκανικής Χερσονήσου. Είναι μια ευρωπαϊκή επανάσταση και είναι το πρώτο επαναστατικό κίνημα που οδηγεί στη δημιουργία ενός μικρού μεν αλλά πλήρως ανεξάρτητου Κράτους μέσα στους κόλπους της άλλοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μιας Αυτοκρατορίας που ήδη κλυδωνιζόταν από τα επαναστατικά κινήματα των Βαλκανίων και η οποία δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα από την επιτυχία των Ελλήνων αγωνιστών του 1821, την οποία ουδείς ανέμενε τουλάχιστον στην άρχουσα τάξη της Ευρώπης. 


Το Οθωμανικό οικοδόμημα κλονίστηκε ανεπανόρθωτα, τα νέα Κράτη που δημιουργούνταν συρρίκνωναν την κάποτε πανίσχυρη αυτοκρατορία και οι Ευρωπαϊκές Αυλές κατάλαβαν ότι το ποτάμι των επαναστάσεων δεν μπορούσε να ανασχεθεί αφού βασιζόταν στο δίκαιο αίτημα της ανεξαρτησίας των λαών και της δημιουργίας εθνικών κρατών σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Οφείλουμε λοιπόν αιώνια ευγνωμοσύνη στους ήρωες και αγωνιστές του 1821, στους γνωστούς αλλά και σε όλους όσοι παρέμειναν αφανείς και έπεσαν στα πεδία των μαχών προκειμένου εμείς σήμερα να μπορούμε να απολαμβάνουμε του μεγίστου αγαθού της Ελευθερίας. 


Οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη στους ήρωες και αγωνιστές που πίστεψαν στο δίκαιο αίτημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, παρά την εχθρότητα της περιόδου απέναντι στα επαναστατικά κινήματα.
Σε όλους αυτούς που θυσίασαν το άτομό τους προς όφελος του συνόλου και έδρασαν συλλογικά και όχι ατομικά. 


Οφείλουμε και μια μεγάλη ευγνωμοσύνη τέλος στον Εθνικό μας Ποιητή Διονύσιο Σολωμό που έζησε τα γεγονότα εκείνα και μας διδάσκει ακόμα ότι Εθνικό είναι το Αληθές, προκειμένου μέσα στις συνθήκες της σημερινής μεγάλης κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας να μπορέσουμε βασιζόμενοι στην αλήθεια να ξεπεράσουμε την πνευματική και ηθική υποβάθμιση που δυστυχώς αγγίζει όλες τις τοπικές κοινωνίες. 


Με οδηγό μας τους ήρωες του 21, τον Διονύσιο Σολωμό και όλους τους πνευματικούς ταγούς της πατρίδας μας, οφείλουμε ως κοινωνία να απομονώσουμε κάθε περιστατικό ανηθικότητας από όπου και αν προέρχεται και να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα της μετά κρίσιν εποχής με βάση την αλήθεια, τη σύνεση και την εργατικότητα που θα μας λυτρώσουν οριστικά από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας. 

Ας εμπνευστούμε από τους ήρωες του 1821 πραγματικά και όχι πρόσκαιρα, ας τους έχουμε στο νου μας καθημερινά και όχι μία φορά το χρόνο, και μόνο τότε θα είμαστε άξιοι της Ελευθερίας που εκείνοι με το αίμα και τη ζωή τους μας χάρισαν. 


Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!
Σας ευχαριστώ!