Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους προτεραιότητα του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας


Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Νομού Λακωνίας

Κλεομβρότου 50, 23100

Τηλ: 27310-83335
Πληροφορίες: Παναγιώτης Αλεξανδράκης
Κιν:      6932-312-912
E-mail: alexandrakistakis@gmail.com
Blog:    takisalexandrakis.blogspot.gr/
            amealakonias.blogspot.gr/
Προς:   Δήμαρχο και μέλη Δημοτικού             Συμβουλίου Δήμου Σπάρτης



Σπάρτη, 26 Μαρτίου 2016
Αρ. πρωτ.: 27

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Η παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους   προτεραιότητα του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, με την βοήθεια εθελοντών επιστημόνων, παρακολουθεί και παρεμβαίνει σε όλα τα στάδια υλοποίησης ενός χρηματοδοτούμενου έργου, ώστε σε αυτό να εφαρμόζονται οι αρχές της Σχεδίασης για Όλους.

Η εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους, προβλέπεται από ψηφισμένους νόμους και από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 1083/2006 και απαιτεί, την επίτευξη του υψηλότερου επιπέδου προσβασιμότητας σε όλα τα στάδια ενός χρηματοδοτούμενου έργου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των πολιτών, με τήρηση των νομοθετημένων τεχνικών προδιαγραφών και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών Αν και η παρακολούθηση από μέρους του Σωματείου μας, με τη συνδρομή εθελοντών επιστημόνων, είναι διαρκής και οι τεκμηριωμένες παρεμβάσεις συχνές και οι υποδείξεις μας καθοριστικής σημασίας, αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη. Κατά συνέπεια παρουσιάζεται το φαινόμενο να ολοκληρώνεται κάποιο έργο με αρκετά σφάλματα και οφθαλμοφανείς κακοτεχνίες, με ευθύνη πρωτίστως των υπηρεσιών του Δημοσίου που έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν διοικητικά την υλοποίησή του. 

Συγκεκριμένα, για το έργο της ανακατασκευής της οδού Λεωνίδου στην πόλη της Σπάρτης, το Σωματείο μας παρενέβαινε με πλήθος επιστολών και ανακοινώσεων, κατά το στάδιο της μελέτης επισημαίνοντας λάθη στη σχεδίαση του έργου, κατά το στάδιο της εκτέλεσης υποδεικνύοντας στους υπευθύνους τις κακοτεχνίες, τονίζοντας διαρκώς τις οριζόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία προδιαγραφές. Σε κάθε στάδιο υλοποίησης κυρίαρχη επισήμανση ήταν το πόσο υψηλό είναι το κόστος των εκ των υστέρων διορθώσεων σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά οι αρμόδιοι τείνουν να παραδώσουν ένα έργο με σφάλματα, κακοτεχνίες και ποσοστό επικινδυνότητας για όλους τους πολίτες. Σε αυτό το σημείο δυστυχώς βρισκόμαστε. 

Για την επιδιόρθωση των σφαλμάτων και των κακοτεχνιών του συγκεκριμένου έργου, θα πρέπει να δαπανηθεί επιπλέον ποσό από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Κατά τη διαδικασία προσωρινής παραλαβής του έργου, μέλη του Δ.Σ, του Σωματείου μας ήταν παρόντα, επικουρούμενα από εξειδικευμένους εθελοντές επιστήμονες και υπέδειξαν στην επιτροπή παραλαβής τα οφθαλμοφανή σφάλματα. Αναμένουμε το πρακτικό προσωρινής παραλαβής ώστε να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας. Υπενθυμίζουμε πως κάθε πολίτης και κάθε φορέας διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει ένα έργο για τις κακοτεχνίες του, αναφορικά με την έλλειψη τήρησης προδιαγραφών προσβασιμότητας προς τους πολίτες με αναπηρία. 

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να παγώσουν οι πόροι για την αποπληρωμή του έργου από τα κοινοτικά κονδύλια, να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα όλα τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί στους κατασκευαστές, και το χειρότερο να πρέπει ο Δήμος Σπάρτης να αποπληρώσει το σύνολο του έργου με ιδίους πόρους, επιβαρύνοντας τους δημότες με αυτό το κόστος. Όλα αυτά διότι δεν ακολουθείται ούτε η επιταγή της νομοθεσίας ούτε δίνεται η κατάλληλη προσοχή στις παρεμβάσεις μας. Ως Σωματείο τονίζουμε πως είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το ορθό για τον κάθε πολίτη, επιδιώκοντας την ολοκλήρωση έργων που θα απευθύνονται και θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις. 

Ανάλογες παρεμβάσεις έχουμε κάνει ή θα κάνουμε για το πεζοδρόμιο προς το πάρκο Γουδέ, για το έργο ανάπλασης της πλατείας Δούκα, για τη διαμόρφωση πεζοδρομίου στη συμβολή της οδού Αρχιδάμου με την οδό Των 118, για το πεζοδρόμιο της οδού Δωριέων που αναμένεται και γενικότερα για κάθε έργο υποδομής που εκτελείται στη Λακωνία μας. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε τη βοήθεια των μηχανικών που έχουν ειδίκευση, τεχνική ή επιστημονική επί των σχετικών έργων, αλλά και κάθε Λάκωνα που αντιλαμβάνεται κάποιο σφάλμα, μια κακοτεχνία, να μας ενημερώνει άμεσα. Τονίζουμε πως το όφελος για όλους είναι πολλαπλό όταν το έργο πληρεί τις αρχές της Σχεδίασης για Όλους. 

Είναι δε προσαυξανόμενο εάν συνδυαστεί με μια συνολική βελτίωση των υποδομών στη Λακωνία μας και σε όλη τη χώρα, γεγονός που θα αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης, με την ενεργοποίηση ενός τεράστιου τουριστικού προϊόντος του οποίου τη δυναμική αγνοούμε. Της μεγάλης αριθμητικά ομάδας πληθυσμού την οποία αποτελούν οι άνθρωποι με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι (και οι συνοδοί τους) από κάθε γωνιά του πλανήτη, για τους οποίους η περιοχή μας και γενικότερα η Πελοπόννησος έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας και προτεραιότητας. 

Μια συνολική βελτίωση των υποδομών και κυρίως μια καθοριστική αλλαγή νοοτροπίας θα προσφέρει στο νομό μας τη δυνατότητα να λάβει μέρος και να κερδίσει, στα επόμενα λίγα χρόνια, τη θέση της προσβάσιμης πόλης στο σχετικό διαγωνισμό, που προσφέρει τεράστια προώθηση σε κάθε ένα τόπο στον οποίο απονέμεται. Με τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η οριζόντια εφαρμογή των αρχών της Σχεδίασης για Όλους δεν αποτελεί μόνο τη λύση για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία και των ηλικιωμένων, αλλά τελικά εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού, προσφέροντας μια δυναμικά αναπτυσσόμενη πορεία εξέλιξης με πολλαπλά οφέλη. Σε αυτή την κατεύθυνση τείνουν και οι δικές μας δράσεις και παρεμβάσεις. 

Η διαμόρφωση των συνθηκών για την άμεση δημιουργία της επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους και Επιτροπής Προσβασιμότητας στο Δήμο Σπάρτης, στην οποία ενεργά και καθοριστικά θα συμμετέχουμε μεταφέροντας τη συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση του Σωματείου μας, αποτελεί σαφές δείγμα πως οι παρεμβάσεις μας έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο. Διαφαίνεται δε ότι υπάρχει μια αρχική αποδοχή της πιθανότητας δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής των αρχών της σχεδίασης για όλους και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. 

Συνεργασία, παρακολούθηση της τήρησης των επιταγών της νομοθεσίας, με ορθό σχεδιασμό και στοχευμένες παρεμβάσεις, μπορούν να φέρουν σύντομα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αποδεικνύοντας τη δυναμική που περιέχουν.



Με τιμή,
Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
Νομού Λακωνίας