Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, σχετικά με την ολοκλήρωση του ελέγχου πλαστών πτυχίων στις προσλήψεις για το Πυροσβεστικό Σώμα.

 Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει στην ερώτησή του, ότι το 2011 στο διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, στον πίνακα των επιτυχόντων είχαν συμπεριληφθεί άτομα με πλαστά απολυτήρια λυκείου καθώς και άτομα που δε διέθεταν απολυτήριο Στρατού Ι1. 


Τρία χρόνια αργότερα, ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει συστηματικούς και μεθοδικούς ελέγχους για πλαστά δικαιολογητικά στη διοίκηση. Όπως αναφέρει ο Βουλευτής στην ερώτησή του, στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε ο έλεγχος και στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με τον οποίο, όσων τα δικαιολογητικά αποδεικνύονταν ότι δεν είναι έγκυρα, θα θεωρούνταν ως αποτυχόντες στο διαγωνισμό και εκτός των ποινικών ευθυνών τους θα διαγράφονταν από τους πίνακες επιτυχόντων και αυτεπάγγελτα θα ανακαλούνταν η πράξη κατάταξής τους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, μέχρι σήμερα, ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ
Στον υπ’ αριθ.3938/2011 διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, για την πρόσληψη πυροσβεστών πενταετούς θητείας, στον πίνακα των επιτυχόντων συμπεριελήφθησαν άτομα που δε διέθεταν απολυτήριο Στρατού Ι1, καθώς και άτομα που διέθεταν πλαστά απολυτήρια λυκείου.
Την παρατυπία επισήμανε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αρ. 260/2012 γνωμοδότηση του για την πρώτη περίπτωση, αλλά και μέσω καταγγελιών τρίτων για τη δεύτερη.

Το 2014, ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει, με βάση τον νόμο 4305/2014, συστηματικούς και μεθοδικούς ελέγχους για πλαστά δικαιολογητικά στη διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόστηκε ο έλεγχος και στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με τον οποίο, όσων τα δικαιολογητικά αποδεικνύονταν ότι δεν είναι έγκυρα, θα θεωρούνταν ως αποτυχόντες στο διαγωνισμό και εκτός των ποινικών ευθυνών τους θα διαγράφονταν από τους πίνακες επιτυχόντων και αυτεπάγγελτα θα ανακαλούνταν η πράξη κατάταξής τους.

Δυστυχώς όμως, έκτοτε και με την μεσολάβηση των εκλογών και την αλλαγή ηγεσίας, έχουν περάσει δύο χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Για το θέμα, οι επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και σε περίπτωση δικαίωσής τους, θα διεκδικήσουν από το δημόσιο να καταβάλλει αναδρομικά τους μισθούς που έχασαν, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, δημοσιονομικά, περίοδο.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Σε τι στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος των εγγράφων και δικαιολογητικών των επιτυχόντων του εν λόγω διαγωνισμού της Πυροσβεστικής; Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;
2. Συνεχίζονται οι έλεγχοι για πλαστά δικαιολογητικά στη διοίκηση; Αν ναι, πόσοι ελέγχθηκαν το 2015 και πόσοι βρέθηκαν με πλαστά ή μη έγκυρα έγγραφα; Αν όχι, για ποιο λόγο σταμάτησαν οι έλεγχοι;

Πειραιάς, 30 Μαρτίου 2016
Ο ερωτών Βουλευτής                                                                                    
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ