Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΑΝΑΦΙΩΤΕΣ “ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ”.- “ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΑΦΗΣ

Το πράσινο φως για τη δημιουργία πεδίου προσγείωσης αεροσκαφών, έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το δεύτερο Δημοτικό Αεροδρόμιο της χώρας (το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή Μύρινα του Δήμου Καρδίτσας). Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΥΠΑ, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ανάφης κ. Ιάκωβου Ρούσσου και των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου, Νίκου Μανιού και του εκπροσώπου του κ. Α. Συρίγου, καθώς και του πιλότου κ. Γιάννη Γρατσία, κάμφθηκαν και οι ύστατες λειτουργικές αντιρρήσεις της υπηρεσίας.

 

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, το πεδίο προσγείωσης θα έχει:
1. Κωδικό Αναφοράς ΙΑ (το επίσημο διεθνές όνομά του).
2. Θα βρίσκεται στις συντεταγμένες 36 21΄ 57΄΄ Βόρεια και 25 43΄ 59΄΄ Ανατολικά με υψόμετρο 80 μέτρα.
3. Ο διάδρομος θα είναι χωμάτινος με διαστάσεις 780 μέτρα Χ60 μέτρα.
Μετά την κατασκευή του, η ΥΠΑ, ζητά να οριστεί υπεύθυνος λειτουργίας, καθώς και να υπάρξει συνεννόηση με τις Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας “με στόχο να μην επηρεάζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του Κρατικού Αερολιμένα Σαντορίνης”.


“Την προμελέτη και την επιλογή την είχαμε κάνει λίγα χρόνια πριν και τη δώσαμε στο Δήμαρχο του νησιού, που την υιοθέτησε αμέσως”, είπε ο πιλότος του Υγειονομικού Αεροσκάφους Σαντορίνης κ. Γιάννης Γρατσίας, που είχε την αρχική ιδέα. “Όταν πήγαμε στην Ανάφη, με τον Υπουργό Άμυνας κ. Καμένο, τον Αρχηγό ΓΕΣ και άλλα στελέχη του Στρατού πήγαμε στο χώρο και επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατή, η κατασκευή του πεδίου προσγείωσης”, πρόσθεσε. Ο Υπουργός Άμυνας όχι μόνο ενστερνίστηκε την πρόταση, αλλά έδωσε εντολή να τρέξουν κατά το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες, στέλνοντας άμεσα μηχανικούς της ΜΟΜΑ και εξειδικευμένα στελέχη για να ελέγξουν όλες τις τελικές λεπτομέρειες.

Στη σύσκεψη που έγινε κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Ανάφης, στο Γραφείο του Διοικητή της ΥΠΑ, υπήρξαν κάποιοι ενδοιασμοί από την Υπηρεσία. “ Κυρίως λόγω γειτνίασης, με το Αεροδρόμιο της Σαντορίνης και του ενδεχομένου να δημιουργηθούν προβλήματα”, εξήγησε ο κ. Γρατσίας, “τους πείσατε όμως, ότι εν αρχή, μπορεί να γίνει ο διάδρομος και στο μέλλον, τα όποια θέματα θα διευθετηθούν”. 

Εκτός από την ένθερμη στήριξη του Δημάρχου, των βουλευτών και του κ. Γρατσία, καθοριστικό ρόλο, έπαιξε η στάση του Υπουργού, που έδωσε και εθνική διάσταση στο ζήτημα. “Θέλει να διαγράφονται ίχνη στο Αιγαίο”, είπε ο κ. Γιάννης Γρατσίας. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης, ήταν η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κινητικότητα, με αποκορύφωμα το έγγραφο της ΥΠΑ, που ουσιαστικά, σηματοδοτεί και την έναρξη των χωματουργικών εργασιών διαμόρφωσης.

Στο δια ταύτα, πάντως η βασική αποστολή του νέου πεδίου προσγείωσης, απευθύνεται πρώτιστα στο υγειονομικό αεροσκάφος του Ιδρύματος Νομικού (Τελεφερίκ”, αλλά και στις ανά τον κόσμο αερολέσχες. 

“Ο Τουρισμός Γενικής Αεροπορίας, είναι ένα δυναμικό κομμάτι”, σημείωσε ο κ. Γρατσίας, “οι αερολέσχες κάνουν μια φορά το μήνα, συναντήσεις σε κάποιο αεροδρόμιο και συζητούν μεταξύ τους, κάνοντας και εκδηλώσεις αναψυχής. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι σημαντικό”. Η υποδομή όμως του αεροδρομίου (780Χ 60 μέτρα, με προοπτική και δυνατότητα αύξησης του μήκους κατά 200 μέτρα, δίνει την ευχέρεια και για την κάθοδο, μικρών επιβατηγών σκαφών. “Να σας πω μόνο, ότι το αεροδρόμιο της Νάξου, έχει μήκος 900 μέτρα”, τόνισε ο κ. Γρατσίας, που συμμετείχε ως σύμβουλος και στην κατασκευή του Δημοτικού Αεροδρομίου Καρδίτσας, που βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια σε πλήρη λειτουργία.
----------------------------------------------------------
Πηγή:  santonews.com- Δημήτρης Πράσσος
----------------------------------------------------------