Mπορούμε να παράξουμε κολλαγόνο από
ενδημικά μεσογειακά είδη, διασφαλίζοντας την ποιότητά του και
αξιοποιώντας φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου.
Με συντονιστή Φορέα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Περιφέρεια στόχου 1: Θεσσαλία) το έργο ASESCoBIS (www.asescobis.gr
) στοχεύει στην παραγωγή κολλαγόνου που θα προέρχεται από θαλασσινά
εμπορικά σφουγγάρια (αλιείας και υδατοκαλλιέργειας) καθώς επίσης από
βιολογικά εκτρεφόμενα σαλιγκάρια.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 733,266.60 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με την επιστημονικώς υπεύθυνη Δρ. Ι. Καστρίτση-Καθαρίου oι σπόγγοι σήμερα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της βιοτεχνολογίας λόγω της ιδιότητάς τους να παράγουν ουσίες με θεραπευτικές, καλλυντικές και άλλες ιδιότητες που βρίσκουν εφαρμογές στη σύγχρονη τεχνολογία και βιομηχανία.
Ταυτόχρονα, αποτελούν ένα κομμάτι των μύθων, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, συνδέονται άμεσα με ήθη και έθιμα ενώ ταυτόχρονα είναι μία σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για τη χώρα. Ιδιαίτερα η Κάλυμνος και το Τρίκερι είναι τα τελευταία προπύργια της σπογγαλιείας.
Τα εμπορικά είδη (ή σφουγγάρια μπάνιου) που εξετάζουμε για την παραγωγή του κολλαγόνου είναι: Spongia officinalis adriatica (Φινο-ματαπάς και ματαπάς), Spongia officinalis mollissima (Ψιλό), Spongia zimocca (Τσιμούχα), Spongia officinalis lamella (Λαγόφυτο) και Hippospongia communis (Καπάδικο).
Με την καλλιέργεια των σπόγγων και τους εμπλουτισμούς των σπογγαλιευτικών πεδίων διασφαλίζεται, σύμφωνα με την ίδια, μια συνεχής, ελεγχόμενη και ποιοτική παραγωγή ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται το θαλάσσιο περιβάλλον καθώς οι σπόγγοι διηθούν συνεχώς το νερό και λειτουργούν σαν βιολογικά φίλτρα.
Η εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί, δεν παραλείπει να προσθέσει, ένα καινοτόμο τομέα της ζωικής παραγωγής με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τα περισσότερα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρονται στην εκτροφή του είδους Helix aspersa, ενός είδους με εμπορικό ενδιαφέρον. Εκτός όμως από το συγκεκριμένο αυτό είδος δοκιμάζονται και τα είδη Helix lucorum και Eobania vermiculata για παραγωγή κολλαγόνου.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου ASESCoBIS, μας οδηγούν στο συμπέρασμα, τονίζει η επιστημονικώς υπεύθυνη, ότι μπορούμε να παράξουμε τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη και μάλιστα από ενδημικά μεσογειακά είδη, διασφαλίζοντας την ποιότητά του κολλαγόνου και αξιοποιώντας φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα γίνει, συναφές με το αντικείμενο, συνέδριο στο Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και οι εφαρμογές της τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, σε επαγγελματικές οργανώσεις, εταιρίες κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα, κλπ.
Για την υλοποίηση του έργου απασχολούνται 35 άτομα που στην πλειονότητά
τους ανήκουν στο επιστημονικό δυναμικό του τόπου καθώς και
εξειδικευμένοι τεχνικοί. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι
τις 30-9-2015. Οι συμμετέχοντες φορείς προέρχονται τόσο από το δημόσιο
όσο και τον ιδιωτικό τομέα.
--------------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------------