Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς έναν ιατροδικαστή πολλές Περιφέρειες της Ελλάδας! Τι ζητά η ΕΙΕ

Μη αναγνωρισμένη” από την Πολιτεία φαίνεται πως είναι η ειδικότητα του ιατροδικαστή, καθώς μπορεί μεν σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο να αποτελεί κύρια ιατρική εξειδίκευση, στην Ελλάδα όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ολόκληρες περιφέρειες, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμα διορισμένος ιατροδικαστής. 

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του διαμοιρασμού των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Υγείας, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (Ε.Ι.Ε) έθεσε στη διάθεση της νέας ηγεσίας τις δικές τις παρατηρήσεις και προτάσεις, ευελπιστώντας πως αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν κατά τη διαδικασία της “επανεκκίνησης” της υγείας, την οποία προανήγγειλε κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου ο κ. Ανδρέας Ξανθός.


Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΙΕ, κ. Γρηγόρης Λέων ένα από τα βασικά βήματα που προέχουν είναι η εναρμόνιση της ειδικότητας της ιατροδικαστικής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κι αυτό διότι όπως εξηγεί, την ίδια ώρα που στην Ε.Ε. έχει καθοριστεί ο ελάχιστος χρόνος ειδίκευσης στα τέσσερα έτη, η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί παραμένοντας σε μικρότερη διάρκεια εκπαίδευσης (3 έτη), με αποτέλεσμα ο τίτλος της ελληνικής ιατροδικαστικής ειδικότητας να μην αναγνωρίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, η ΕΙΕ υπογραμμίζει πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη παρουσίας ιατροδικαστών σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως, σύμφωνα με την Εταιρεία, σήμερα εντοπίζονται πρωτεύουσες νομών αλλά και ολόκληρες περιφέρειες της χώρας που δεν διαθέτουν κανένα ιατροδικαστή  με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να δημιουργείται ένα σημαντικό κοινωνικό κόστος.   

Στο πλαίσιο αυτό, κύριο αίτημα του κλάδου είναι να υπάρξει -έστω και τώρα- αναλογικός διορισμός ιατροδικαστών στις προκηρύξεις, οι οποίες προς το παρόν περιλαμβάνουν σχεδόν μηδαμινό αριθμό επικουρικών ιατρών. Επισημαίνουν δε πως χρειάζεται επανακαθορισμός του ρόλου της ιατροδικαστικής, η οποία πρέπει να γίνει αντιληπτό πως πρόκειται για ένα νομικά καθορισμένο ιατρικό επάγγελμα το οποίο μπορεί να ασκηθεί εντός του ΕΣΥ.
---------------------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr-Μαρίνα Σαουλίδου
---------------------------------------------