Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά τα τέλη Οκτωβρίου θα κλείσουν κενά στα σχολεία - «Σταγόνα στον ωκεανό» οι προσλήψεις που έγιναν, όπως δηλώνουν εκπαιδευτικοί

«Από τη Δευτέρα 28.9.2015 επιλύεται το πρόβλημα των κλειστών σχολείων» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας μετά τη δρομολόγηση της πρόσληψης 2.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, ενώ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εκτιμούσαν εφέτος τα συνολικά κενά που θα προκύψουν γύρω στις 14.000.


«Τριάντα ένα σχολεία είναι κλειστά και δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από την Τετάρτη ή την Πέμπτη που θα έρθει το πρώτο κύμα αναπληρωτών, οι οποίοι όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Μπουζιαμάνης, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρόδου και μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου της περιοχής Δωδεκανήσου. Τα στοιχεία που αναφέρει αφορούν όλη την περιοχή των Δωδεκανήσων.

Σήμερα προσλήψεις, μεθαύριο τοποθετήσεις

«Οι εκπαιδευτικοί προσελήφθησαν σήμερα αλλά θα τοποθετηθούν μεθαύριο. Δεν θα λύσουν όμως τα προβλήματα. Τα κενά εκπαιδευτικών στην περιοχή μας είναι συνολικά 700 μαζί με τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής. Οι προσλήψεις που έγιναν είναι 146. Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε μερικές ακόμη προσλήψεις σε ειδικότητες. Πριν από τις 10-15 Οκτωβρίου εκτιμώ ότι δεν θα έχει λυθεί το πρόβλημα των κενών» αναφέρει ο κ. Μπουζιαμάνης.
Στην Κρήτη ο κ. Μανώλης Μπελαδάκης, ο οποίος συμμετείχε τη Δευτέρα σε παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε για το θέμα έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας της περιοχής, λέει ότι αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο υπάρχουν ελλείψεις 302 δασκάλων, διορίστηκαν 152 και λείπουν άλλοι 150. Στους νηπιαγωγούς υπάρχουν 180 κενά, διορίστηκαν 94 άτομα και μένουν άλλα 86 κενά. «Στην ειδική αγωγή έχουμε κενά 45 δασκάλων και δεν διορίστηκε κανένας. Στην παράλληλη στήριξη χρειαζόμαστε 150 και δεν διορίστηκε ακόμη κανένας» λέει ακόμη ο κ. Μπελαδάκης που είναι μέλος υπηρεσιακού συμβουλίου της περιοχής. Οπως αναφέρει, στα ολοήμερα σχολεία επίσης δεν διορίστηκε κανένας (καταγράφονται 120 κενά).

«Συνολικά έχουμε 631 κενά, παρά τις προσλήψεις που έγιναν και απαιτούμε αυτά να καλυφθούν και όχι να "κρυφτούν", όπως είναι η συνήθης τακτική του υπουργείου Παιδείας σε τέτοια θέματα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπελαδάκης.

«Στο Ηράκλειο έχουμε τέσσερα δημοτικά κλειστά και 35 νηπιαγωγεία κλειστά» καταλήγει αναφέροντας τα στοιχεία του εκπαιδευτικού συλλόγου «Νίκος Καζαντζάκης».

«Ασπιρίνη» οι προσλήψεις

Στην Ξάνθη ο κ. Δημήτρης Ντούμος, πρόεδρος του διδασκαλικού συλλόγου της πόλης, αναφέρει ακόμη ότι «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει». «Και είναι δραματική» προσθέτει. «Δεν έχουμε κλειστά σχολεία στην περιοχή μας αλλά δεν λειτουργεί κανένα ολοήμερο σχολείο, ούτε τμήμα ένταξης, τα κενά στο τουρκόγλωσσο πρόγραμμα παραμένουν και κανένας ουσιαστικός διάλογος για την Παιδεία δεν γίνεται» αναφέρει ο κ. Ντούμος. «Με βάση την εμπειρία μας αυτά τα κενά δεν θα καλυφθούν ως το τέλος του χρόνου. Μας λείπουν 51 δάσκαλοι και 31 νηπιαγωγοί. Οι προσλήψεις που έγιναν ήταν απλά ασπιρίνη στο πρόβλημά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην Ανατολική Αττική, εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη 105 τάξεις χωρίς δάσκαλο και 58 τμήματα νηπιαγωγείου χωρίς νηπιαγωγό, 270 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων λείπουν, πολλά ολοήμερα σχολεία δεν λειτουργούν, υπάρχουν 118 κενά δασκάλων και νηπιαγωγών στην ειδική αγωγή.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα τα προβλήματα είναι πολύ μικρότερης κλίμακας ενώ στην Αθήνα δεν υπάρχουν ουσιαστικά κενά. Οπως εκτιμά ωστόσο ο πρόεδρος της Διαδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) κ. Θανάσης Κικινής, «θα φτάσει Νοέμβριο για να δούμε τα σχολεία να αρχίσουν να λειτουργούν κάπως ομαλά»...
----------------------
Πηγή:  Το ΒΗΜΑ
----------------------