Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Νόμος είναι το δίκιο του... τάνκερ

Η ζωή συνεχίζεται με τη θέα των τάνκερ που αγκυροβολούν παράνομα στον όρμο Βοιών στη Λακωνία. Τι κι αν προηγήθηκαν τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων και συλλόγων της περιοχής; Τι κι αν οι δήμοι Κυθήρων, Ελαφονήσου και Μονεμβασίας πήραν θέση υπέρ των κατοίκων;
Τι κι αν οι περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου έχουν αποφανθεί ότι η χρήση του όρμου από τα πλοία πρέπει να γίνεται μόνο για λόγους καταφυγίου ή έκτακτης ανάγκης και όχι για την τέλεση εργασιών; Τι κι αν η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει γνωμοδοτήσει επίσης αρνητικά, λόγω του υψίστης αρχαιολογικής σημασίας χώρου του Παυλοπετρίου που βρίσκεται στην περιοχή, ακολουθώντας το παράδειγμα της Περιφέρειας;

Ρύπανση στις ακτές

Ρύπανση στον όρμο Βοιών στη ΛακωνίαΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»
Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς, ο νόμος δεν εφαρμόζεται και η παρανομία εδώ και 3 μήνες συνεχίζεται. Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες διαπιστώθηκε ρύπανση της ακτής στις παραλίες Νερατζιώνα και Μαγγάνου.
Οπως καταγγέλλει ο τοπικός σύλλογος για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς «Τουλίπα Γουλιμή»: «Σήμερα το απόγευμα 21 Σεπτέμβρη, από τις 3 η ώρα το απόγευμα, ο καιρός άρχισε με τα κύματά του να μας φέρνει φιλοδωρήματα μέχρι τις 6.30 το απόγευμα. Οι ρύποι είχαν κρεμώδη υφή σαν σαντιγί και εναποτέθηκαν από τα κύματα στην παραλία όπου απορροφήθηκαν από την άμμο αφήνοντας ένα στρώμα κρέμας. Η ΤΟΥΛΙΠΑ, ως έλαβε γνώση, ευρέθη εκεί όπου φωτογραφικά αποτύπωσε την κατάσταση, ενώ συνέλεξε και δείγματα τα οποία και παραδόθηκαν σε δήμο και λιμεναρχείο για τα περαιτέρω. Εντελώς συμπτωματικά, τις ίδιες ώρες στον όρμο ήταν αγκυροβολημένα δύο σούπερ τάνκερς και μια ειδική πλατφόρμα με ρυμουλκό. Στις παραλίες του Νερατζιώνα και του Μαγγάνου, μέχρι χθες κάναμε μπάνιο με τα παιδιά μας».
Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει το θέμα στις αρχές του καλοκαιριού, όταν τότε βρισκόταν ακόμα σε δημόσια διαβούλευση ο κανονισμός λειτουργίας λιμένα της περιοχής.
Ειδικότερα, γράφαμε τότε: «Η χρήση του λιμένα ως σημείου καταφυγής για πλοία, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών, γίνεται εδώ και χρόνια. Οι κάτοικοι και οι φορείς δεν διαφωνούν με αυτή τη χρήση, ωστόσο θεωρούν ότι με την αλλαγή της χρήσης που επιχειρείται -όσο αυστηρή και αν αυτή φαίνεται στα χαρτιά- θα υπάρξουν παράνομες δραστηριότητες που θα έχουν αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και στον γειτονικό αρχαιολογικό υποθαλάσσιο χώρο του Παυλοπετρίου, ο οποίος θεωρείται μοναδικός στο είδος του».
Στις 4 Ιουνίου, η Περιφέρεια Αττικής με την υπ’ αριθμ. 181/2015 απόφασή της -έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη νήσων Π. Χατζηπέρου- προέβλεπε τα εξής:
● Την απαγόρευση αγκυροβολίας σε όλα τα πλοία πλην των επιβατικών, καθώς και οποιασδήποτε άλλη διαδικασία εντός του όρμου (εφοδιασμός, επισκευές, υφαλοκαθαρισμοί, καθαρισμός προπελών-καταστρωμάτων κ.α.)
● Επίσης, η εκτέλεση διαδικασιών ελευθεροκοινωνίας εφόσον απαιτηθεί, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, σε πλοία εσωτερικού και ανάλογης κλάσης, θα πραγματοποιηθεί εφόσον εξεταστεί από το λιμεναρχείο η ορθότητα του αιτήματος.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρο, ο οποίος μας είπε ότι όσες φορές επισκέφθηκε την περιοχή το καλοκαίρι συνάντησε μόνο ένα τάνκερ που είχε αγκυροβολήσει εκεί.
«Από τη στιγμή που υπάρχει μόλυνση στην περιοχή πρέπει να δούμε από πού προέρχεται. Ημουν ο εισηγητής της πρότασης για τη χρήση του λιμένα και ξέρω πόσο έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά η περιοχή στο παρελθόν. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός ο οποίος υπάρχει», τόνισε ο κ. Χατζηπέρος. Σε ερώτησή μας για ποιο λόγο αγκυροβολούν ακόμα τάνκερ στον όρμο, ο κ. Χατζηπέρος δήλωσε: «Η χρήση του λιμένα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου. Ωστόσο αυτά τα σκάφη είναι μεγάλα, δεν έχουν φόβο καιρού. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος από τους αρμόδιους».
Για την ιστορία, ο κ. Χατζηπέρος δεσμεύτηκε ότι θα ξαναδεί το ζήτημα που αφορά μια «προστατευόμενη περιοχή Natura», όπως ο ίδιος τόνισε.
---------------------------------------------------------- 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Δημήτρης Τερζής 
----------------------------------------------------------