Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα στα τέσσερα ψάρια περιέχει πλαστικά ή ίνες

Περίπου το ένα τέταρτο των δειγμάτων ψαριών από αγορές στην Καλιφόρνια και την Ινδονησία περιέχουν πλαστικά ή ινώδη υλικά στα σωθικά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο Χασανουντίν στην Ινδονησία.

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποσότητα των υπολειμμάτων σε ψάρια από διάφορες τοποθεσίες, αλλά στον τύπο, δηλαδή πλαστικό ή ίνα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Τσέλσι Ρόχμαν. «Πιστεύουμε ότι το είδος των υπολειμμάτων στα ψάρια οφείλεται στις διαφορές στην τοπική διαχείριση των αποβλήτων», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν 76 ψάρια από αγορές στο Μακασάρ της Ινδονησίας, και 64 από δύο αγορές στην Καλιφόρνια. Όλα τα θραύσματα που ανακτήθηκαν από τα ψάρια στην Ινδονησία ήταν πλαστικά. Αντίθετα, το 80 τοις εκατό από τα κομμάτια που βρέθηκαν στα ψάρια της Καλιφόρνια ήταν ίνες.

Η Ινδονησία έχει περιορισμένους χώρους υγειονομικής ταφής, και προβλήματα στη συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες πλαστικού να καταλήγουν στις παραλίες και τον ωκεανό.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού που αναγκάζει τους κατοίκους της να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετικά προηγμένα συστήματα για τη συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι της Καλιφόρνια πλένουν τα ρούχα τους σε πλυντήρια, το νερό από τα οποία αδειάζει σε περισσότερες από 200 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στα ανοιχτά της Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι ίνες που παραμένουν στα αποχετευτικά λύματα από τα πλυντήρια προσλαμβάνονται από τα ψάρια.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το πλαστικό και οι ίνες βρίσκονται στα σπλάχνα των ψαριών.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να καταπιούν τα υπολείμματα μόνο αν το ψάρι τρώγεται ολόκληρο, όπως στην Ινδονησία, ή όπως στην κατανάλωση σαρδελών και γαύρων. Ωστόσο, οι ερευνητές μελετούν ακόμη αν οι χημικές ουσίες στα πλαστικά μπορούν να μεταφερθούν στο κρέας.
-------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
-------------------------------