Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ - 30/09/2015 - Συνάντηση Δημάρχου με Πρέσβη της Ελλάδος στην Ελβετία

Συνεχίζοντας τις επαφές του στην Ελβετία, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης στις 28/9 έγινε δεκτός από τον Εξοχώτατο Πρέσβη της Ελλάδος στην Πρεσβευτική Κατοικία στη Βέρνη, ένα ιστορικό κτήριο του 1901 γεμάτο από ελληνικά έργα τέχνης, πίνακες και αρχαία αντικείμενα.

Ο Πρέσβης κ. Χαράλαμπος Μάνεσης, επτανήσιος στην καταγωγή (από τη Ζάκυνθο), συνεχάρη τον Δήμαρχο για την εξαιρετική παρουσία του Δήμου μας στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης του Ναυαγίου των Αντικυθήρων καθώς και για τη σύντομη αλλά ουσιαστική ομιλία του, η οποία απέσπασε θετικά σχόλια από τους Έλληνες και Ελβετούς που την παρακολούθησαν. 

Για περισσότερο από 2 ώρες οι δύο άνδρες συζήτησαν πιθανές δυνατότητες συνεργασίας με στόχο την γνωριμία του ελβετικού κοινού με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Ο κ. Πρέσβης ξενάγησε την αντιπροσωπεία του Δήμου μας στην έκθεση που έχει δημιουργηθεί στο παλιό κτήριο της Πρεσβείας και η οποία παρουσιάζει τη διαχρονική ιστορία του Φιλελληνισμού στην Ελβετία από την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια, στον οποίο η Ελβετία οφείλει το Σύνταγμά της και την ουδετερότητά της.



Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχεία, πρωτότυπα έγγραφα, φωτογραφίες και διπλωματικό υλικό παλαιότερων ετών, καθώς και ιστορικά αντικείμενα. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πρέσβη για τη φιλοξενία και την υποδοχή και του δώρησε μια πλακέτα με τον Έφηβο των Αντικυθήρων.

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος και η αντιπροσωπεία των Κυθήρων επισκέφθηκαν την εταιρεία ωρολογοποιίας Hublot στην παραλίμνια πόλη της Nyon, όπου ξεναγήθηκαν από τον κ. Γιάννη Μπιτσάκη (μέλος της ομάδας έρευνας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων) στα γραφεία και τα εργαστήρια της εταιρείας. 

Η μεγάλη αυτή ελβετική ωρολογοποιία αποτελεί έναν από τους μείζονες χορηγούς των νέων ερευνών στα Αντικύθηρα, έχοντας χορηγήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.000.000€, υποστηρίζοντας τις νέες έρευνες του Ναυαγίου. Ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας κ. Matthias Buttet καλωσόρισε θερμά την κυθηραϊκή αντιπροσωπεία και παρουσίασε τα νέα ερευνητικά επιτεύγματα της εταιρείας που βασίζονται πάνω στην αρχαία ελληνική γνώση και τεχνολογία - κυρίως στον τρόπο κατασκευής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων - και διευρύνουν τις δραστηριότητες της Hublot, θέτοντάς την στο επίκεντρο της τεχνολογικής και βιομηχανικής καινοτομίας και όχι μόνο της ωρολογοποιίας. 


 
Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Buttet για τη διαρκή δυναμική στήριξη της Hublot στις έρευνες του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και στη διοργάνωση των 2 μεγάλων περιοδικών εκθέσεων (στην Αθήνα και τη Βασιλεία) και του δώρησε μια πλακέτα με αντίγραφα πολεμικών εργαλείων και όπλων του 3ου αι. π.Χ. που έχουν βρεθεί στο Κάστρο των Αντικυθήρων. 

Η αντιπροσωπεία του Δήμου μας έμεινε έκθαμβη από το επίπεδο της τεχνολογικής ανάπτυξης και της επιστημονικής έρευνας που αναπτύσσεται στην Hublot και το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία και την επιστήμη των αρχαίων Ελλήνων, κάτι που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι το Ελληνικό Πνεύμα είναι παρόν σε κάθε σύγχρονη τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη.


----------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------